Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens infekterade lyxstrid mot grannarna

Hotellmästaren om sitt nya projekt inom bokbranschen.
Petter Stordalens lyxhus i Oslo. Foto: Tor Inge Vormedal
Petter Stordalen.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Hotellmiljardären Petter Stordalen har under ett och ett halvt år haft ett infekterat bråk med sina grannar om en utbyggnad, i form av en carport över parkeringsplatsen utanför lyxvillan i Oslo.

– Det är galet, har Stordalen tidigare sagt om

Grannarna har protesterat – men deras sista överklagan har nu avslagits, skriver Börsen.no.

Petter Stordalens grannar ska ha börjat protestera mot utbyggnaden redan i maj 2018 då byggplanerna blev kända, skriver den norska sajten.

I juli förra året fick hans planer för ombyggnationen utanför lyxvillan i Oslo godkänt av kommunen.

Utanför villan finns parkeringsplatser för nio bilar där Stordalen delar parkeringsområdet med grannarna. Taket på den planerade utbyggnaden blir i så fall en del av hans tomt. 

– Jag bor i ett samhälle med fem grannar. Där jag är en av fem som har ett samägt garage, som håller på att kollapsa eftersom det har funnits i 50 år och byggdes lite dåligt. Det är ett faktum. Sedan erbjuder jag själv, eftersom det har varit en del diskussion, att bygga ett nytt garage för alla, har Stordalen tidigare sagt till Dagens Näringsliv. 

Petter Stordalen får nu grönt ljus att bygga ut. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Grannarna protesterade mot Stordalen 

Det grannarna protesterade mot var att de påverkades onödigt av utbyggnaden, att den stred mot hänsynskrav och att det inte fanns tillräcklig dokumentation. 

De tyckte också att de inte fått svar på frågorna de hade om utbyggnadsplanerna på parkeringen och att Stordalen inte tagit med deras protester i sin ansökan.

Grannarna har också varit rädda att det ska ge mer insyn till dem och att carporten ska skymma solen. 

En av dem har också anklagat Stordalen för att ha dolt sina egentliga avsikter med att bygga carporten. Grannen menade att det var ett sätt för Stordalen att utvidga sin trädgård och att han skulle bygga en pool på ”terrassen”.

Har kallat anklagelsen befängd 

Stordalen har tidigare kallat bassänganklagelsen för befängd och att han inte visste hur han skulle kommentera det.

– Betongdäcket är 20 centimeter, ovanpå har jag tio centimeter gräs. Det här är det projekt som ansökts om. Om jag klipper gräset kort kan jag ha en två centimeter hög pool. Det är galet, har han tidigare sagt i podcasten Stormkast. 

Deras sista överklagan har nu avslagits, skriver Börsen.no och det beslutet är slutgiltigt. Det är alltså fritt fram för Petter Stordalen att bygga carporten.

Det är Fylkesmannen, den högsta civila förvaltningsmyndigheten som nu avslår grannarnas överklagan.

Stordalen köpte villan för 12 miljoner norska kronor 1997 den ligger vid vattnet på Bygdøy i Oslo.

TV: Petter Stordalen om relationen med exfrun Gunhild

Petter Stordalen: ”Vi miste det vi hade i början”