Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens flygbolag i kris – ultimatum till personalen

Hotellmagnaten Peter Stordalen om coronasituationen i april.
Petter Stordalen (Strawberry Group), Magnus Wikner (koncernchef Vinggruppen) och Harald Mix (Altor) efter Ving-affären i höstas.Foto: Kate Gabor

Till följd av coronakrisen ser det mörkt ut för Ving-koncernens Sunclass Airlines. 

Petter Stordalens bolag har nu ställt ett ultimatum till personalen, det rapporterar Aftonbladet.

Personalen hotas med uppsägning om de inte går med på en sänkt lön. 

– Många mår väldigt dåligt över det här, säger en källa till tidningen.

I höstas köpte den välkända norska affärsmannen Petter Stordalen upp flygbolaget Ving tillsammans med flera andra investerare. 

Men under våren slog coronapandemin till och den stora affären blev inte lika lukrativ som man hade hoppats på. 

Nu har koncernens flygbolag Sunclass Airlines ställt ett ultimatum till sina kabinanställda.

”För att vi ska kunna gå vidare med en lösning som gör att vi inte behöver säga upp alla flygande i Sverige så krävs det alla alla säger ja”, skriver företaget i ett internt dokument som Aftonbladet har tagit del av.

Lönesänkning eller varsel

Runt 180 anställda ingår i den svenska personalstyrkan och de måste alltså ta ställning till en lönesänkning på 20 procent. 

Annars kan det bli varsel.

”Det skulle bli outhärdligt tungt om vi tvingas inleda uppsägningar av alla”, skriver en chef i ett vädjande mejl som Aftonbladet tagit del av.

Svar från de 180 svenska anställda måste komma in innan klockan 24.00 under onsdagskvällen. Alla som är för lönesänkningen kan tacka ja på internet, men alla som inte går med på lönesänkningen måste kontakta en överordnad. 

– De säger att det är viktigt att alla svarar ja och att de därför vill diskutera med den som vill säga nej. Du kan ju tänka dig vilken svår situation det är för personalen, säger en källa till Aftonbladet.

”Det är så fult”

Flygbolaget har för närvarande korttidspermitteringar med stöd från Tillväxtverket. Men de löper ut den 30 november och de planerade lönesänkningarna ska träda i kraft efter det. 

Facket Unionen kan konstatera att denna typ av fråga inte är förbjuden men att de motsätter sig förslaget om sänkta löner. 

– Det skulle drabba de anställda väldigt hårt. Det leder till sämre a-kassa, sjukförsäkring och pension, säger Lena Georgsson Wirkkala på Unionens pressjour, till Aftonbladet.