Stordalens corona-kritik mot Sveriges regering

Hotellmagnaten Petter Stordalen har drabbats hårt av coronakrisen.
Hotellkedjan Nordic Choice har drabbats hårt av pandemin.
Foto: Nordic Choice Hotels

Hotellmagnaten Petter Stordalens verksamhet blöder flera hundra miljoner i månaden till följd av coronavirusets framfart.

7 500 av hans anställda har antingen varslats eller permitterats.

Nu riktar Stordalen kritik mot svenska regeringens hantering av pandemin.

– Norge och Danmark har varit snabbare och tydligare kring vad som kommer att väntas framöver, säger Stordalen i en intervju med Fastighetsvärlden. 

Petter Stordalen och hans familj äger Nordic Choice, som driver runt 200 hotell i Norden. I samband med coronavirusets intåg stod det snabbt klart att Stordalen inte skulle klara av att behålla mycket av sin personal under den rådande krisen.

Totalt har 7 500 personer antingen varslats eller sagts upp. Men de ekonomiska svårigheterna stannar inte där. Stureplansgruppen, där Petter Stordalen är näst största ägare, har det också tufft och resebolaget Ving, som han köpte förra året, har få bokningar till följd av pandemin.

Förlorar en årsvinst i månaden

Hotellverksamhetens siffror har varit nedslående under både mars, april och maj månad. 

Expressen har tidigare berättat om att bolagen blöder 350 000 kronor i timmen, eller 250 miljoner kronor i månaden, siffror som Stordalen är mer van att göra i vinst – per år.

I en intervju med Fastighetsvärlden berättar Stordalen att han tror att det finns ljus i mörkret och att det hela nu börjat vända.

– Jag är övertygad om att vi lämnat den tyngsta delen bakom oss. Vi kommer att befinna oss i tunneln ett bra tag framöver, men ljuset kommer att bli starkare och starkare, säger han till tidningen.

Kritiserar svenska regeringen

Enligt Stordalen var lättandet av reserestriktionerna inom Sverige, som trädde i kraft den 13 juni, kritiskt för att bolaget skulle få in efterlängtade bokningar.

Petter Stordalen är kritisk mot den svenska regeringen hantering av coronapademin.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men trots att regeringen hävde restriktionerna så är Stordalen inte förtjust i deras sätt att hantera krisen i stort.

– Vi ser att den danska och norska regeringen har förlängt omsättningsstödet. Man förväntar sig att den svenska regeringen ser det viktiga i att om man har börjat bygga en bro, så är det viktigt att man bygger den färdig. Norge och Danmark har varit snabbare och tydligare kring vad som kommer att väntas framöver, säger Stordalen till Fastighetsvärlden.

Varnar för tuffa år

Men trots att Stordalen tror att det värsta är över, så flaggar han för att framtiden kommer bli tuff.

– Vi ska igenom detta. 2020 är ett förlorat år och 2021 kommer att bli utmanande. 2022 tror jag att vi kommer att nå nivån vi hade 2019, men då skulle det ju egentligen varit på en helt annan högre nivå om vi inte tappat två år, säger Stordalen till Fastighetsvärlden.

TV: Fyra saker du inte visste om Petter Stordalen