Hotellmagnaten Petter Stordalen är en av gästerna i fredagens ”Skavlan”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅHotellmagnaten Petter Stordalen är en av gästerna i fredagens ”Skavlan”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Hotellmagnaten Petter Stordalen är en av gästerna i fredagens ”Skavlan”. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
Petter Stordalen hyllar sin fru i kvällens ”Skavlan” Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURESPetter Stordalen hyllar sin fru i kvällens ”Skavlan” Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Petter Stordalen hyllar sin fru i kvällens ”Skavlan” Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
I programmet berättar han öppet om Gunhilds sjukdom. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅI programmet berättar han öppet om Gunhilds sjukdom. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ
I programmet berättar han öppet om Gunhilds sjukdom.  Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ

Stordalens besked om Gunhilds svåra sjukdom

Publicerad

Hotellmagnaten Petter Stordalen har flera gånger tidigare berättat öppenhjärtigt om hustrun Gunhilds svåra sjukdom. 

I fredagens avsnitt av SVT:s ”Skavlan” berättar han om tacksamheten han känt när okända personer hört av sig under den svåra tiden.

– Jag blir stolt över att leva i ett samhälle med människor som tänker på främmande människor och vill dem allt gott och lägger tid på att be för oss, säger han i programmet.

Både Gunhild och Petter Stordalen har vid flera tillfällen öppet berättat om den svåra bindvävssjukdomen Gunhild diagnostiserades med 2014.

Läkaren, miljöaktivisten och filantropen hade drabbats av den mest aggressiva formen av den dödliga bindvävssjukdomen systemisk skleros. Av läkarna fick hon veta att hon i värsta fall bara har ett par år kvar att leva. 

 

LÄS OCKSÅ: Petter Stordalen avslöjar hur han träffade Gunhild

Hon har sedan dess genomgått två riskfyllda behandlingar i Nederländerna.

Gunhild kan inte göra fler behandlingar

I fredagens avsnitt av ”Skavlan” som sänds i SVT berättar Petter Stordalen att Gunhild inte kan göra fler behandlingar.

– Hon kan inte göra fler stamcellstransplantationer eller få mer cellgifter. Om sjukdomen kommer tillbaka nu är det väldigt dåliga nyheter, berättar han.

Gunhild Stordalen diagnostiserades med den svåra sjukdomen 2014. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Han hyllar också sin fru för hennes styrka och förmåga att ta en dag i taget. Petter säger också att han tror att de får många dagar tillsammans. 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

– Jag har bara bestämt mig för att Gunhild ska få ett långt liv. Inte ett normalt långt liv, men ett långt liv. 

I programmet berättar Petter för Fredrik Skavlan att han är agnostiker men att han tror att det finns något större där ute och att han har bett när alla andra alternativ varit uttömda. 

Stordalen blir känslosam i ”Skavlan”

Petter Stordalen blir känslosam när han berättar om något som han känner är finare – att, för paret, helt okända människor hört av sig via mejl och berättat att de tänkt på paret och bett för dem. När Gunhild var väldigt sjuk läste Petter upp några av mejlen för henne.

 

LÄS OCKSÅ: Gunhild Stordalens hyllning till sin hjälte 

 

 

– Jag blir stolt över att leva i ett samhälle med människor som tänker på främmande människor och vill dem allt gott och lägger tid på att be för oss, säger han i programmet.

 

Systemisk skleros

Systemisk skleros är en ovanlig bindvävssjukdom som karaktäriseras av förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ.

 

Systemisk skleros är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppens immunförsvar felaktigt riktas mot de egna vävnaderna. Grundorsaken till sjukdomen är okänd.

 

Det finns ännu ingen botande behandling för systemisk skleros. Insatserna inriktas på att lindra symtomen genom att dämpa inflammationer och förbättra cirkulationen. Eftersom sjukdomen kan påverka inre organ är det viktigt att organfunktionen undersöks noga och att vård och behandling ges tidigt i sjukdomsförloppet.

 

Försök har gjorts att behandla personer med svår systemisk skleros med autolog stamcellstransplantation. Det innebär att patientens egna stamceller tas ut ur blodet och renas för att sedan återföras. I vissa fall har sjukdomen då gått in i ett lugnt skede (remission).

 

 

*Källa: Socialstyrelsen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER