Läkaren, filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen, 42, har länge kämpat och försökt påverka människor att äta rätt för att rädda både djur och planet.
Tidigare i veckan tog hon ytterligare ställning i frågan om gåslever.
”Oavsett om mitt fokus är på de större sakerna och systemförändring, kan mindre saker göra mig arg. Som att se gåslever på en meny 2021”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.
I inlägget listade hon ett tiotal restauranger som hon bojkottar – bland andra Sjömagasinet i Göteborg
Flera norska toppkrogar har tagit bort foie gras på menyn efter Gunhilds ställningstagande – men Sjömagasinet har beslutat att behålla gåslevern på deras tillfälliga Gåsmeny.
Slutat servera gåslever
Merparten av den gåslever som serveras på restauranger är ett resultat av tvångsmatning av gäss, som under ett par veckor tvingas i lika mycket mat som de normalt äter under ett helt liv, uppger Stordalen i inlägget.
Tvångsmatningen får i vissa fall gässens lever att tiodubblas i storlek innan de till sist slaktas.
Jennie Selin är en av ägarna på Sjömagasinet och hon menar att bojkott-uppmaningen får stå för Gunhild Stordalen.
– Det är inte förbjudet att sälja gåslever och det finns att köpa. Det är svårt för oss att ta ansvar då. Vår kock som står för gåsmenyn ett par dagar i november ville ha det på menyn och vi tyckte det var okej, säger Selin.
Den norska tidningen Avisa Oslo har kontaktat flera restauranger på Gunhilds bojkott-lista – flera av toppkrogarna där har slutat servera gåslever efter uppropet.