Stordalen vill att anrika Sjömagasinet bojkottas

Gunhild Stordalen: "Jag försöker leva som jag lär"
Gunhild Stordalen
Foto: Instagram.
Gunhild Stordalen var tidigare gift med hotellmagnaten Petter Stordalen.
Foto: OLLE SPORRONG

Gunhild Stordalen har tagit en stark ställning mot restauranger som serverar foie gras. 

I ett inlägg på Instagram uppmanade hon folk att bojkotta krogar som har gåslever på menyn – en av restaurangerna är anrika Sjömagasinet i Göteborg. 

– Det får stå för Gunhild. Det är inte förbjudet att sälja gåslever, säger Jennie Selin, en av ägarna på Sjömagasinet. 

Läkaren, filantropen och miljökämpen Gunhild Stordalen, 42, har länge kämpat och försökt påverka människor att äta rätt för att rädda både djur och planet.

Tidigare i veckan tog hon ytterligare ställning i frågan om gåslever. 

Oavsett om mitt fokus är på de större sakerna och systemförändring, kan mindre saker göra mig arg. Som att se gåslever på en meny 2021”, skriver hon i ett inlägg på Instagram.

I inlägget listade hon ett tiotal restauranger som hon bojkottar – bland andra Sjömagasinet i Göteborg

Flera norska toppkrogar har tagit bort foie gras på menyn efter Gunhilds ställningstagande – men Sjömagasinet har beslutat att behålla gåslevern på deras tillfälliga Gåsmeny. 

Jennie Selin.
Foto: JAN WIRIDEN
Sjömagasinet serverar gåslever på sin tillfälliga gåsmeny i november.
Foto: NORA LOREK

Slutat servera gåslever

Merparten av den gåslever som serveras på restauranger är ett resultat av tvångsmatning av gäss, som under ett par veckor tvingas i lika mycket mat som de normalt äter under ett helt liv, uppger Stordalen i inlägget.

Tvångsmatningen får i vissa fall gässens lever att tiodubblas i storlek innan de till sist slaktas.

Jennie Selin är en av ägarna på Sjömagasinet och hon menar att bojkott-uppmaningen får stå för Gunhild Stordalen. 

– Det är inte förbjudet att sälja gåslever och det finns att köpa. Det är svårt för oss att ta ansvar då. Vår kock som står för gåsmenyn ett par dagar i november ville ha det på menyn och vi tyckte det var okej, säger Selin. 

Den norska tidningen Avisa Oslo har kontaktat flera restauranger på Gunhilds bojkott-lista – flera av toppkrogarna där har slutat servera gåslever efter uppropet. 

SE MER:

Vill inspirera till bättre vanor – för hälsan och miljön