Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stordalen stämmer advokater i Göteborg

Petter Stordalen. Foto: Jan Wiriden

Petter Stordalen stämmer den göteborgska advokatbyrån Mannheimer Swartling.

Detta efter att han anser att han fått fel råd i skatteaffärer.

Han vill att advokatbyrån ska betala 388 miljoner kronor, skriver dn.no.

Det var redan 2004 som hotelldirektören Petter Stordalen anlitade advokatfirman för att få råd när det gäller hans fastighetsbolag Capona och dess affärer.

Tre år senare granskade Skatteverket affärerna och kom då fram till att Capona och Stordalens företag Home Properties hade skatteplanerat och använt skatteparadis vid försäljningar. Det handlade om försäljningar i miljardstorlek.

Fick råd

I en bok avslöjas skattehärvan och så sent som i juni i år valde Petter Stordalens företag att stämma Mannheimer Swartling.

– Det handlar om att vi fick råd från Mannheimer Swartling när Home Properties var börsnoterat, säger Stordalen till dn.no. Advokaterna skulle vara de bästa i Sverige, men råden de gav oss var fel. Råden var värdelösa.

När Skatteverket räknat fram vad företagen skulle betala blev det en kvarskatt på drygt 440 miljoner svenska kronor. I våras ökade den efter en dom till 518 miljoner kronor.

Och nu stämmer alltså Stordalen advokatbyrån på 388 miljoner svenska kronor.

– Advokatbyråns råd har inte varit felaktiga, skriver advokat Björn Tude hos Gernandt & Danielsson, som representerar Mannheimer Swartling, till dn.no. Det är många fastighetstransaktioner som gjordes på samma sätt då, men under tiden har skattepraxis ändrats.