Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stordalen slutar medicinera sin dödliga sjukdom: ”Ger hopp”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON /EXPRESSEN
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

År 2014 fick Gunhild Stordalen höra att hon i värsta fall bara hade några månader kvar att leva. Hon hade drabbats av en obotlig autoimmun sjukdom.

Stordalen blev sedan den första personen i världen att två gånger genomgå en ny, experimentell stamcellsbehandling mot sjukdomen – och nu har hon delat med sig av ett osannolikt glädjebesked.

”Det är ett mindre mirakel!”, skriver läkaren och filantropen på Instagram.

Den 22 oktober 2014 fick läkaren, filantropen och miljöaktivisten Gunhild Stordalen beskedet att hon lider av den allvarliga autoimmuna sjukdomen systemisk skleros. Specialisterna sa att hon i värsta fall bara hade ett halvår kvar att leva.

I dag är hon den första personen i världen som två gånger har genomgått en nyutvecklad och krävande stamcellsbehandling vid universitetssjukhuset i nederländska Utrecht för sjukdomen. Den första genomgick hon kort efter sjukdomsbeskedet – och den andra efter ett återfall 2016. En behandling som har ansetts vara både experimentell och farlig.

”En dödlig diagnos”

Men enligt Gunhild Stordalens senaste inlägg på Instagram verkar den nya metoden haft mirakulös effekt. Hon skriver:

”Det är ett mindre mirakel! På bara fem år har en dödlig diagnos blivit botbar! Tack vare medicinsk innovation i kombination med hälsosam växtbaserad föda, sömn och meditation så kan jag äntligen göra mig av med min otäcka transplantationsmedicin.”

På bilden ses Gunhild Stodalen lämna tillbaka sina mediciner på ett apotek. Hon skriver vidare:

”Det här är den bästa julklapp jag någonsin kunde få och det ger nytt hopp till patienter runtom i världen som lider av systemisk skleros och andra autoimmuna sjukdomar.”

https://www.instagram.com/p/B5m_XPQFt42/

Separerat från Petter Stodalen

Det blev nyligen känt att Gunhild Stordalen separerar från maken, hotellmagnaten och miljardären Petter Stordalen efter att de levt ihop i 14 år. Men något ont blod finns det inte mellan makarna, säger de. Något som bland annat exemplifieras med att Petter Stordalen nyligen köpte en lyxlägenhet för 29 miljoner till hustrun i närheten av slottet i Oslo.

”Vi kanske går skilda vägar men vi kommer alltid ha varandras ryggar – som bästa vänner och hängivna supporters”, skrev Gunhild Stordalen på Instagram efter att separationen nått offentlighetens ljus.


Hör Petter Stordalen berätta om relationen med Gunhild i en intervju med Niklas Svensson.
Makarna Stordalen har nyligen separerat efter 14 år tillsammans.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES