Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stordalens miljardsatsning i Göteborg: ”Det nya Avenyn"

Stordalens miljardsatsning i Göteborg: ”Det nya Avenyn"
Hotellet vid Draken blir över 100 meter högt.Foto: Adore Adore/Erséus Arkitekter
Så här kommer det nya hotellet se ut.Foto: Adore Adore/Erséus Arkitekter
Petter Stordalen.Foto: HENRIK JANSSON

En Petter Stordalen, 56, i högform basunerade ut sin kärlek till Håkan Hellström, göteborgarna – ja, till allt som har med Göteborg att göra.

Med ett över 100 meter högt hotell ska han och Erik Selin – båda mångmiljardärer – nu förvandla Järntorget till ”det nya Avenyn”.

– Vi ska förändra hela detta område till en ny pulserande del av Göteborg, säger Petter Stordalen om miljardprojektet.

Petter Stordalens hotellimperium i Västsverige bara växer – och den här gången är det mot Järntorget i Göteborg som han vänt sina blickar.

Byggnaden som huserar klassiska biografen Draken ska kompletteras med en ny huskropp och ett jättehotell kommer att resa sig alldeles intill älven. Hotellets entré blir genom det befintliga Folkets hus.

– Det blir ett hotell med mycket hög standard. En fantastisk restaurang på toppen där man kan se ut över hela Göteborg. Barer, restauranger, konferenser, det kommer innehålla allt, säger Petter Stordalen vid den symboliska byggstarten under måndagen.

Petter Stordalen och Erik Selin.Foto: HENRIK JANSSON
Petter Stordalen och Erik Selin.Foto: HENRIK JANSSON

Kostar över en miljard

Det var en lycklig norsk mångmiljardär som höll hov.

– Jag ligger vaken om natten och tänker på vad det kommer att bli. Detta är inte vilken fastighet som helst. Det är Draken, den klassiska fantastiska biografen Draken, säger Petter Stordalen, som menar att området kring Järntorget kommer bli ”det nya Avenyn”.

– Vi ska förändra hela detta område till en ny pulserande del av Göteborg. Detta blir folkets aveny, säger Petter Stordalen.

Det är byggbolaget Balder som är fastighetsägare och de båda mångmiljardärerna Stordalen och Erik Selin (Balder-vd) lovar att inte hålla igen med slantarna.

– Helt säkert långt över en miljard, säger Petter Stordalen på frågan om hur mycket det hela kommer att kosta.

Om sin vänskap med Erik Selin säger han:

– Vi är goda vänner. Vi vet inte hur mycket det kommer att kosta och vilka utmaningar vi får. Men vi ska göra ett nytt topphotell i Göteborg.

Erik Selin om Petter Stordalen

Erik Selin konstaterar att Petter Stordalen är en ”jättebra kund” sedan tidigare och att det privata och det affärsmässiga går i vartannat vad gäller deras kontakt.

– Det hänger ihop. Det är roligt att prata om allt möjligt. Det blir ju så, säger Selin.

Hur är det att jobba med Petter Stordalen?

– Han bestämmer själv. Det är annorlunda. Att en person i praktiken äger bolaget själv och kan bestämma själv, det är inte vanligt när det handlar om så stora bolag som Choice.

– Petter är jättesnabb på att veta vad han ska göra och inte. Han är en väldigt bra huvudräknare och har bra koll på siffror. Det kanske man inte tror men han är väldigt bra på det. Han är också lite rädd för risker faktiskt. Så det är väldigt genomtänkt. Man kan tro att det inte är det, men det är motsatsen. Han är otroligt duktig.

Erik Selin förklarar att Folkets hus fortsatt kommer att äga sin fastighet och att det nya hotellet integreras med den befintliga byggnaden.

– Vi hyr av Folkets hus och hyr ut allt till Choice, inklusive det vi bygger. Det här blir bra även för Folkets hus-verksamheten.

Petter Stordalens hotell kommer kosta över en miljard kronor.Foto: HENRIK JANSSON

Hyllar Håkan Hellström

Tanken är att hotellet ska stå klart år 2022 och samtidigt som miljardhotellet på Järntorget ska byggas kommer Stordalens Clarion att öppna ett hotell i Karlatornet. Totalt har omfattar hotellimperiet då nio hotell i Sveriges näst största stad.

– Det är den mest dynamiska eventstaden i Norden. Håkan Hellström släppte biljetter till Ullevi och de blev sålda snabbare än vad jag dricker kall öl en varm sommardag och det är snabbt, säger Petter Stordalen, som under ceremonin också utbrast:

– Älskade, fantastiska Göteborg ... Här står en göteborgare i en norsk kropp!

Petter Stordalen säger att det slår honom, bland annat när han är ute på sina löprundor, hur många byggkranar och projekt som är i gång i Göteborg:

– Det är säkert många som tänker att de är trötta på alla byggkranar och projekt. Men man ska tänka motsatsen. Om det inte är några kranar så händer ingenting. Varje gång man ser en byggkran ska man tänka: Det händer saker och ting i min stad. Göteborg fortsätter att utvecklas och varje gång jag är här tänker jag på att jag bara älskar den här staden.

Så blir det nya hotellet

Antal rum: 453.

Antal våningar: 33.

Byggnadens höjd: 100 meter +

Antal konferenslokaler: 18, där den största rymmer 700 personer.

Mat och dryck: Restauranger på både gatuplan och högst upp i fastigheten.

Träning: Gym- och wellnessavdelning i fastighetens topp.

Arkitekt: Erséus Arkitekter.

Fastighetsägare: Balder.

Hotellkedja: Clarion Hotel.

Byggstart: 2019.

Hotellöppning: Våren 2022.