Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stordalen – miljardären som vägrar trappa ner

Petter Stordalen ordnade en fest i Göteborg på fredagen. Foto: NORA LOREK
Jubel under en tur i Göteborgs hamn. Foto: NORA LOREK
Petter Stordalen i hissen på hotellet. Foto: NORA LOREK

Petter Stordalen har 193 hotell och skrev nyligen över en förmögenhet på 25,7 miljarder kronor på sina barn.  

Men han har inte en tanke på att trappa ner.

– Jag har nog med pengar för att kunna ligga på en söderhavsö resten av livet och dricka piña colada, men det är ju ingen mening i det!

Vi träffar entreprenören på ett mikrobryggeri på Ringön. Det är sommar i luften och norrmannen är närmast euforisk när han hyllar Göteborg.

– För 40–50 år sen dominerade Varven här men Varven tog slut, nu sker här annat. Göteborg är ett föredöme i hela Skandinavien som eventstad och turiststad i dag, vem hade trott det för 20 år sedan?

– Men man måste hela tiden utveckla, man behöver till exempel bygga en ny, stor arena. Då kommer fler hotell, nya butiker, nya arbetstillfällen.

Stordalen är 55 år och har byggt ett imperium, men har inte en tanke på att trappa ner. Tvärtom.

”Le mot världen...”

Var får du all energi ifrån?

– Ja, men jag får den av mina hotell. Ett hotell för mig är en historia. 

– Man möter alla människor som jobbar där, superpositiva, du blir så fylld av glädje!

– Det är ganska basic: le mot världen och världen ler mot dig. Jag blir fylld med energi, glädje.

Hur mycket jobbar du?

– Inte så mycket som folk tror, faktiskt. Man kan se olika på det, förstås. Kallar man detta att besöka det här bryggeriet jobb så... Eller att stå på hotellets tak i solsken som vi ska göra om en stund och blicka över ut över ett Göteborg som strålar. Jag blir inte sliten en dag som denna, bara glad.

 

LÄS MER: Ger bort imperiet till sina tre barn

 

Hur ser du dig själv som varumärke, du är mer känd än namnet på din hotellkedja?

– Jag menar att en ledare ska vara synlig och öppen, bolagen ska vara transparanta. Och jag har alltid stått i fronten i goda tider och i dåliga tider. 

– Jag har byggt många stora hotell och fått massa uppmärksamhet. Men målet är att hotellen ska vara mer kända än mig.

Har 193 hotell

– Ta Göteborg som exempel. Vi har byggt en mängd hotell redan sedan ska vi öppna ett storhotell i Mölndal och sen blir det hotell i Karlatornet som blir ett flaggskeppshotell.

– Vår resa i Göteborg tar aldrig slut. Vi har investerat hundratals miljoner gång efter gång efter gång. Det ger uppmärksamhet på mig men det är bara positivt.

Stordalen på besök i bryggeriet på Hisingen i Göteborg som gör hans öl. Foto: NORA LOREK

Hur många hotell har du i dag?

– 193.

Vad är det som driver dig att öppna ännu fler?

– Jag har nog med pengar för att kunna ligga på en söderhavsö resten av livet och dricka piña colada, men det är ju ingen mening i det! Det som ger mig mening i livet är att jobba och utveckla. Skapa nya hotell och restauranger, locka nya turister till Skandinavien.

– Det här började som en investering i mitt liv, men nu är det mitt liv. Jag älskar det.

– Och pengar: de ska inte sitta på banken! De ska investeras, de ska skapa arbeten, välfärd, skatteintäkter. I Göteborg och på andra ställen.

Miljardär som 37-åring

Petter Stordalen har skrivit böcker om entreprenörskap och är en eftertraktad föreläsare. Historien börjar när han i tolvårsåldern säljer jordgubbar hemma i Porsgrunn i Telemark. Han beklagar sig nån gång för sin far, livsmedelshandlaren Knut Anker Stordalen, över att andra som säljer har finare jordgubbar. Då säger pappan:

– Petter, de jordgubbar du har är de enda du kan sälja.

Ett enkelt konstaterande som Petter burit med sig hela livet, har han berättat.

 

LÄS MER: Gunhild Stordalen i stor intervju

 

Efter studier började han jobba och blev som 24-åring Norges yngste köpcentrumchef. I 30-årsåldern las grunden till förmögenheten när han blev delägare i ett investmentbolag.

1996 köpte han in sig i Choice Hotels och företaget expanderade blixtsnabbt under 90-talet. År 2000 var Stordalen miljardär, 37 år gammal. Och utvecklingen har fortsatt närmast spikrakt uppåt.

Frågar om allt

Forbes, som rankar och beräknar förmögenheter, uppger i dag att hans förmögenhet är 1,8 miljarder dollar. Det ger placeringen 1337 på listan över världens rikaste och nummer tio i Norge.

Petter Stordalen körde ribbåt i Göteborg. Foto: NORA LOREK

Denna dag när sommaren kommer till Göteborg handlar det inte om någon storaffär. Petter Stordalen åker ribbåt i hamnen, lägger till vid en kaj på Ringön, öppnar en öl, tar en klunk och utbrister:

– Det här är världens godaste öl!

Stordalen är i stan för att inviga sitt alldeles egna öl, som bara kommer att säljas på ett av hotellen i Göteborg, åtminstone initialt.

Han visas runt i mikrobryggeriet Vega som tillverkar det. Ägarna Claes Ljunggren och Kalle von Speti får frågor om allt:

– Vad kostar en sån där?

– Hur många liter tillverkar ni?

– Hur mycket omsätter ni?

– Vad gör ni för vinst?

– Bra, det är bra, berömmer han och sen får han testa maskinen som sätter hans etiketter på flaskorna.

– Vad kostar en sån där?

Petter Stordalen fick pröva på bryggerijobbet. Foto: NORA LOREK

Sen drar han på sig skyddskläder, skottar drag, det som blir över efter tillverkningen. Han klättrar upp på en stege och häller ingredienserna i apparaten som ska göra mera öl.

Bästa festen på Post

Lanseringen av ölen är ingen stor affär för Stordalen, men ändå en uppvisning i marknadsföring i det lilla formatet av en av Nordens mest framgångsrika entreprenörer. Efter besöket i bryggeriet kör han ribbåten tillbaka till Stenpiren där man ska lansera ölet med en fest på hotellet.

Vilken är den bästa fest du arrangerat?

– Öppningen av Post kommer alltid att stå på listan över det jag är mest stolt över. Många var skeptiska men det var inte bortkostat att investera 15 miljoner på den öppningsfesten. Du ska inte bjuda 500 vip-gäster, du ska bjuda hela staden och det kom 10 000 till Drottningtorget mitt i vintern. 

Gunhild Stordalen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Stordalen börjar signalera att det är dags för honom att bryta upp. Vår sista fråga blir hur hans fru Gunhild, som kämpar mot den obotliga bindvävssjukdomen systemisk skleros, mår. Petter har hela tiden, ofta offentligt, stöttat Gunhild under de svåra åren. Men denna gång passar han på frågan och svarar i stället:

– Gunhild har en mission: hon ska rädda världen! Jag ska finansiera det men hon gör jobbet.

Stordalens företagsimperium

* Petter Stordalen överförde i januari 99,99 % av sina aktier i ägarbolaget Strawberry Holding AS till tre investeringsföretag (Rosales Invest AS, Rosoideae Invest AS och Rosasease Invest AS) som ägs av hans tre barn Emilie (25), Jakob (23) och Henrik A. Stordalen (20).

* Petter Stordalen behåller 0,01 % av aktierna i Strawberry Holding AS och genom tillhörande aktieägaravtal, behåller Petter sin kontrollerande funktion över Strawberry Holding AS så länge han lever. Överföringen innebär i praktiken därmed inga ändringar utöver själva ägarskapet i familjen.

* Avtalsupplägget säkerställer kontinuitet och långsiktighet genom att hindra möjligheten att koncernen säljs, delas eller börsnoteras. 

* Totalt består Strawberry Holding AS av 4 verksamheter som opererar inom olika verksamhetsområden. Koncernen investerar huvudsakligen inom egendom, finans, hotelldrift och konst. Koncernen stöder dessutom utvalda initiativ och organisationer som bidrar till ett mer bärkraftigt samhälle.

* Man har bland annat Stordalen Foundation där makan Gunhild är drivande i ett arbete med bland annat hälso-, mat-, klimat- och miljöfrågor.

* Generationsskiftet har varit planerat under flera år. Hösten 2016 genomgick företagsstrukturen en omfattande omstrukturering för att förbereda för en senare överföring av ägarskapet och parallellt med denna process fick Stordalens tre barn styrelseplatser i Stordalen Foundation. 

* Företaget Strawberry Fields, som är ett rent egendomsbolag och som ägs av Petter A. Stordalen privat, omfattas inte av överföringen.

Källa: Nordic Choice Hotels 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!