Petter Stordalen. Foto: Jan Wiriden
Petter Stordalen. Foto: Jan Wiriden

Stordalen betalar bara 0,01 procent i skatt

Publicerad

Petter Stordalen är en av tolv kända miljardärer i Norge som slipper undan två tredjedelar av förmögenhetsskatten, skriver Aftenposten.

Enligt tidningen har hotellmagnaten en förmögenhet på 9,3 miljarder norska kronor - men har bara betalat 0,01 procent i skatt.

Norska Aftenposten berättar om uträkningar som professorer vid Norges Handelshögskola, NHH, har gjort av förmögenhetsskatten 2012. Deras uträkningar visar att tolv kända miljardärer i Norge betalat en förmögenhetsskatt långt under de 1,1 procent som skattesatsen låg på 2012, skriver Aftenposten. Förmögenhetsskatten låg i genomsnitt på 0,35 procent hos de tolv miljardärerna.

0,01 procent i skatt

Hotellmagnaten Petter Stordalen, som bland annat äger Posthotellet i Göteborg, är en av de granskade miljardärerna. Enligt Aftenposten har han en förmögenhet på 9,3 miljarder norska kronor men betalade bara en miljon i förmögenhetsskatt, det vill säga 0,01 procent i stället för 1,1.

– Kapital ligger till grund för ett uppskattat värde av hotelldriften om jag skulle sålt företaget till högstbjudande. Jag har ägt och utvecklat företaget i snart tjugo år och har inte sålt, och därför är det bokförda värdet lågt. Skattereglerna ger samtidigt en fördel för egendom och företag som inte är börsnoterade, säger Petter Stordalen till Aftenposten.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER