Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stordalen betalar bara 0,01 procent i skatt

Petter Stordalen.
Foto: Jan Wiriden

Petter Stordalen är en av tolv kända miljardärer i Norge som slipper undan två tredjedelar av förmögenhetsskatten, skriver Aftenposten.

Enligt tidningen har hotellmagnaten en förmögenhet på 9,3 miljarder norska kronor - men har bara betalat 0,01 procent i skatt.

Norska Aftenposten berättar om uträkningar som professorer vid Norges Handelshögskola, NHH, har gjort av förmögenhetsskatten 2012. Deras uträkningar visar att tolv kända miljardärer i Norge betalat en förmögenhetsskatt långt under de 1,1 procent som skattesatsen låg på 2012, skriver Aftenposten. Förmögenhetsskatten låg i genomsnitt på 0,35 procent hos de tolv miljardärerna.

0,01 procent i skatt

Hotellmagnaten Petter Stordalen, som bland annat äger Posthotellet i Göteborg, är en av de granskade miljardärerna. Enligt Aftenposten har han en förmögenhet på 9,3 miljarder norska kronor men betalade bara en miljon i förmögenhetsskatt, det vill säga 0,01 procent i stället för 1,1.

– Kapital ligger till grund för ett uppskattat värde av hotelldriften om jag skulle sålt företaget till högstbjudande. Jag har ägt och utvecklat företaget i snart tjugo år och har inte sålt, och därför är det bokförda värdet lågt. Skattereglerna ger samtidigt en fördel för egendom och företag som inte är börsnoterade, säger Petter Stordalen till Aftenposten.