Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stordalen anklagas för hyckleri efter lyxresorna

Petter Stordalen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Petter och Gunhild Stordalen.
Foto: H^^K, PONTUS / NTB SCANPIX TT NYHETSBYR?N

Samtidigt som Petter och Gunhild Stordalen propagerar för en hållbar livsstil, flyger de själva jorden runt – både i jobbet och på fritiden.

Bara i april har Stordalens privatflyg lämnat ett koldioxidavtryck på drygt 93 ton. Det visar en granskning som norska Nettavisen har gjort.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC bör de genomsnittliga utsläppen per person inte överstiga mer än ett ton per år.

Gunhild Stordalen är ordförande för EAT Foundation – en stiftelse hon fick i morgongåva av maken Petter – vars syfte är att propagera för och uppmuntra till en hållbar livsstil. 

Men om makarnas egen livsstil skriver Gunhild Stordalen i sin självbiografi ”Den stora bilden”:

”Även om Petter och jag köper utsläppskvoter för att kompensera för vår privata konsumtion, och trots att vi försöker att göra så hållbara val som möjligt, går det inte en dag utan att jag konfronteras med mig själv.”

Hon fortsätter:

”Vi har en konsumtion och en reseverksamhet som gör det svårt att inte framstå som hycklande.”

Och Nettavisens granskning underbygger den känslan.

https://www.instagram.com/p/Bnx8OpvjFJH/?utm_source=ig_web_copy_link

Stort klimatavtryck

Den norska tidningen har kartlagt hur Stordalens eget privatflygplan – som ägs av Petter Stordalens huvudkoncern Strawberry – har använts under april månad.

Siffrorna som tidningen fått fram: Flygplanet har varit i luften 33 timmar och tillryggalagt 22.184 kilometer – mer än halva jordens omkrets.

Enligt Nettavisens beräkningar motsvarar det ett kolidioxidavtryck på 93 ton. Betydligt mer än FN:s klimatpanel IPCC:s rekommendationer. 

Enligt dessa bör de genomsnittliga utsläppen per person och år inte överstiga ett ton – om temperaturhöjningen ska kunna begränsas till under 1,5 grader.

https://www.instagram.com/p/Bv6-UVrjJvm/?utm_source=ig_web_copy_link

Det är inte första gången som Gunhild Stordalens resvanor uppmärksammas och kritiseras. 

I början av året utnämnde brittiska tidningar henne till ”världens största hycklare” efter att Institute of Economic Affairs – en marknadsliberal tankesmedja med kopplingar till köttindustrin – lyft frågan.

”Det är en paradox”

Kritiken kom efter en rapport från EAT Foundation, som bland annat innehöll rekommendationer om hur man bör äta för att minska sin egen negativa inverkan på klimatet. 

– Det är en kampanj som säger till vanligt folk att äta mindre än en skiva bacon för miljöns skull, samtidigt som finansiären flyger människor världen runt i privatjet och skapar ett enormt koldioxidavtryck, sa Christopher Snowdon, chef för livsstilsekonomi inom tankesmedjan då.

Gunhild Stordalen kommenterade senare kritiken i en intervju med NRK:

– Det är en paradox att vi måste resa mycket för att få upp detta på den globala agendan, men tyvärr är det så att om vi inte lyckas lösa matfrågan så kommer vi inte nå Parisavtalet.

https://www.instagram.com/p/Bl204AXjF97/?utm_source=ig_web_copy_link

Kommunikationschef Kenneth Hultgren vid Nordic Choice Hotels ger följande skriftliga kommentar kring flygresorna:

”När det kommer till vissa områden så finns det en säkerhetsaspekt kopplad till dem. Petters och företagets yttersta lednings, resor, transporter och rutiner tillhör dessa. Vi kan därför inte svara på de frågor du har.”