Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbritanniens rikaste visar upp sin lyxyacht i Sverige

Sir James Dyson, 73, är med sin förmögenhet på 191 miljarder kronor Storbritanniens rikaste person.Foto: STEFAN ROUSSEAU / PA PHOTOS TT NYHETSBYRÅN
På fredagen ankrade hans lyxyacht, Nahlin, på Ellösfjorden vid Bohuslän.Foto: Björn Björk

Under fredagen fick Bohusläningarna ta del av en häpnadsväckande lyxyacht.

Yachten tillhör mångmiljardären Sir James Dyson, 73, mannen bakom dammsugarimperiet Dyson.

Den 91,44 meter långa yachten är värderad till nära 700 miljoner kronor.

Yachten, som heter Nahlin, ankrade under fredagen på Ellösfjorden, utanför Uddevalla i Bohuslän. För några dagar sedan lade lyxfarkosten också till i Göteborg, något som Sjöfartstidningen först rapporterade om.

Båten tillhör britten Sir James Dyson, 73, som är mest känd för att ha skapat Dyson – dammsugare utan påsar. 

Med sin förmögenhet på 191 miljarder kronor är han Storbritanniens rikaste person och nyligen hamnade han på plats 268 på Forbes lista över världens rikaste personer.

https://www.instagram.com/p/Beh60XpgQrI/

Värderad till 700 miljoner kronor

Med sina 91.44 meter är lyxyachten har värderats till 70 miljoner dollar, motsvarande 677 467 000 svenska kronor, och har en lång och anrik historia. Yachten byggdes 1930 till filmentreprenören Lady Yule, som vid tidpunkten var en av världens rikaste kvinnor.

Yachten köptes senare upp av rumänske kungen Carol II, men när han abdikerade 1940 tog det rumänska kulturministeriet över fartyget. Yachten bytte ägare några gånger fram till 2006, då Sir James Dyson köpte den.

Den brittiske mångmiljardären spenderade då en häftig summa för att återställa yachten till dess forna glans, och 2010 togs fartyget åter i bruk.

Lyxyachten är värderad till 700 miljoner kronor.Foto: Björn Björk

Vanligare med lyxiga yachter i Sverige

Sjöfartstidningen skriver att Sverige har blivit ett hett resmål för lyxiga yachter under coronapandemin. Anledningen är de generösa reglerna som Sverige tillämpar vid inresor.

– Om man exempelvis är amerikan eller kommer från något annat land där det inte behövs visum för att komma till Sverige och rest exempelvis till Belgien, då är man inklarerad i EU. Då får man lov att befinna sig i Sverige, säger fartygsagenten Ingela Berntson från GAC Sweden AB som hade hand om anlöpet, till tidningen.

Sugen på mer? Här är unga svenskarnas liv på lyxyachter

Lisa, 27: ”En helt ny värld man kliver in i”. Reportaget är från förra sommaren.