Storbrand på Volvo Penta i Göteborg

Foto: Björn Andersson

GÖTEBORG. En storbrand bröt ut på Volvo Penta på Hisingen i natt - och på lördagsmorgonen kämpade fortfarande omkring 35 brandmän på plats.

Räddningstjänsten gick på natten ut och varnade allmänheten för den svarta, giftig rök som vällde ut över området.

– Det var extremt mycket rök. Det spred sig även in i bostadsområdena. Det kändes läskigt, säger vittnet Rahand Nawsar.

Vid niotiden på lördagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll, men brandmän kommer att vara kvar ända till söndagen.

En omfattande brand bröt ut i natt inomhus på Volvo Penta på Gropegårdsgatan på Hisingen.

– Vi är fortfarande där med ett stort antal bilar och kommer att vara så en tid framöver. Det kommer att bli en bit in på dagen. Man håller på och det är klart att det går åt rätt håll, men det är svårt att säga hur lång tid detta kommer att ta. Vi har hållit på sen klockan halv ett inatt. Vi har varit där med väldigt mycket personal, säger Lars Larsson vid räddningstjänstens ledningscentral vid 8-tiden på lördagsmorgonen.

Vet ni något om varför branden startat?

– Nej. Ingen aning. Vi koncentrerar oss på att släcka, det andra kommer i ett senare skede, säger Lars Larsson.

Rasrisk

Stora resurser var på plats på lördagsmorgonen.

– Vi har fem brandbilar, tre stegbilar, tankbil och ledningsresurser. Totalt sett är det 11-12 fordon där, det är i alla fall 35 man på plats, säger Lars Larsson.

Men räddningspersonalen har vid 8-tiden på morgonen ännu inte kunnat gå in i byggnaden.

– Det har funnits risk för att det kan falla ner saker. Man går inte in i byggnaden här nu då eftersom det är så pass brandpåverkat, så släcker vi från utsidan, säger Lars Larsson.

Vid niotiden på lördagsmorgonen uppgav räddningstjänsten att branden är under kontroll. Vid 13-tiden planerar räddningstjänsten att minska styrkorna.

– Det går åt rätt håll. Vi håller på att minska styrkorna, det handlar om ganska lång bevakning med eftersläckning. Vi kommer att ha styrkor kvar till i morgon bitti. Vi kommer att minska ner det till en fem-sju personer efter tre-fyra i eftermiddag, säger Joakim Hallin, räddningstjänstens ledningsoperatör.

Han berättar att det inte gick att lyfta av taket som planerat.

– Det gick inte som vi hade hoppats med att lyfta taket med hjälp av kranbil. Det har helt enkelt lagts ner i kontorsbyggnaden som är drabbad. Vi har inte kunnat ta bort delar av det, säger Joakim Hallin.

Enligt honom är det för tidigt att säga hur omfattande skadorna är.

"Det värsta jag sett"

Under morgonen samlades flera Volvo-anställda på Gropegårdsgatan.

– Det här känns fruktansvärt. Det är förmodligen det värsta jag upplevt under mina år på Volvo, säger Håkan Henry, finanschef på Volvo Penta.

Han fick veta om branden när han satte på tv:n på lördagsmorgonen.

– Då såg jag det här. Jag vet inte vad man ska säga, det är obegripligt. Första reaktionen var att det inte var våra lokaler, de sa bara Volvo på tv och då tänkte jag på Volvo i Torslanda. Sen såg jag bilderna och insåg med en gång att det var vårt kontor. Sen tänkte jag att jag hoppas att inga människor är inblandade, säger Håkan Henry.

Han åkte ut till Volvo Pentas lokaler efter att ha sett nyheterna.

– Jag ville få en egen bild av situationen innan man ska informerar anställda och annat, jag ville se det med egna ögon, säger Håkan Henry.

Han konstaterar att en del av personalens lokaler nu är borta och att det kommer att ta lång tid att återställa.

– Det är jobbigt, det är en lite sorg nästan. Hemskt att se. Jag har jobbat 30 år på Volvo och det här är det värsta jag sett, säger Håkan Henry.

Oklart kring personer

Stefan Mohoff, operatör på polisen i Västra Götaland, uppger att det är en kontorsbyggnad på Gropegårdsgatan som ägs av Volvo Penta som brinner. Han säger att tre personer kan ha befunnit sig i lokalerna när branden bröt ut.

– Men de hade stämplat ut, och två av dem har man fått tag på och pratat med. Den tredje håller man på och söker efter, säger Mohoff.

På lördagsmorgonen har räddningstjänstens ledningscentral inga uppgifter om personer.

Han uppger även att räddningstjänsten tvingats backa från släckningsarbetet eftersom den bedömt att det finns risk att betongbjälkar inne i byggnaden kan rasa.

– Det finns synbara tecken på att valv börjar ge vika. Det värsta som kan hända nu är att byggnaden kollapsar, säger Bosse Andersson, stabschef på Räddningstjänsten i Storgöteborg till GP.se.

Polisen har spärrat av ett stort område kring byggnaden.

50 man på plats

– Men det blåser inte åt det håll där det ligger bostäder. Röken går i stället över Hjalmar Brantingsgatan, som också är avspärrad för trafik. Men röken stiger nu så pass högt att vi funderar på att häva avspärrningarna där och släppa fram trafiken igen, säger Stefan Mohoff.

Det finns inga uppgifter om att någon människa kan ha skadats i branden. Det finns heller inte någon information om och i sådana fall när polisen ska göra en teknisk utredning av brandorsaken, enligt Mohoff.

- Det brinner rejält. Vi spärrar av vägar runt området, förklarade Johan Ljung, biträdande vakthavande befäl vid Västra Götalandspolisen, i natt.

Brandmän från tre brandstationer fanns på plats.

- Vi har 50 man på plats. Det är en kraftig industribrand och vi fick in det som ett automatlarm. Vad vi vet är ingen skadad, uppgav Anders Gärdhagen på Räddningstjänsten i Göteborg.

Tjock och giftig rök spreds

En kraftig svart och giftig rök vällde ut över området och även in i bostadsområden.

- Boende på Hisingen, framför allt kring Lundbyområdet, ska stänga fönster och ventilation, uppmanade Anders Gärdhagen. Det här är ingen nyttig rök.

- Röken kan säkert sprida sig ganska långt. Men särskilt i närområdet brukar det bli mest belastning när det gäller rök.

Branden startade på tredje våningen i industribyggnaden som är 50 meter lång och 20 meter bred.

- Just nu är det utvändig släckning som gäller, förklarade Anders Gärdhagen vid tvåtiden i natt.

"Vågar inte gå in"

- Vi vågar ej gå in eftersom byggnaden är övertänd. Därför går vi inte in med rökdykare i nuläget. Det finns inga indikationer på att någon befinner sig i byggnaden. Det ska normalt inte vara folk där på natten.

Polisen klassade branden som särskild händelse vilket innebär att det är en händelse som kräver särskild ledning med extra personal.

Vittnet Rahand Nawsar hade åkt till en kompis i närheten av branden, men fick lämna området ganska snabbt.

- Det var extremt mycket rök. Det hade spridit sig i hela området, även i bostadsområdet på andra sidan motorvägen. Det var ganska läskigt, säger han.

"Eld överallt"

- Branden såg ut att börja ganska lugnt men spred sig fort. Det såg ut som om taket skulle trilla ut. Det kändes obehagligt.

Ett annat vittne berättade för GT:

- Det brinner jättemycket. Det är eld överallt.

Brandvärn och frivilliga brandmän blev inkallade. De hjälpte till med så kallad restvärdesräddning, bar ut datorer och kontorsmaterial från intilliggande byggnader. Släckningen pågick hela natten och fortsätter under lördagen.