Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbrand i industri – röken ”extremt giftig”

Röken från branden uppges vara extremt giftig. Foto: P4 Jönköping

En stor brand rasade i en industri i Jönköping – enligt Jönköpings-Posten var röken extremt giftig.

– Vi har fortfarande igång en släckinsats men vi har dragit tillbaka varningen att man ska hålla sig inomhus, säger Andreas Melin på räddningstjänsten. 

Räddningstjänsten arbetade under större delen av förmiddagen med över 50 brandmän för att få kontroll på branden. 

Enligt SVT kastade sig brandmän som varit inne i byggnaden ner på marken, helt utmattade. 

En industri i Jönköping stod under större delen av fredagsföriddagen i brand. Närliggande byggnader fick evakueras av polisen och över 50 brandmän arbetade på platsen. 

– Vi är där och räddningstjänsten och ambulans är framme, säger Åsa Willsund .

Enligt Jönköpings-Posten beskrev polisen på platsen röken som extremt giftig – och boende i området uppmanades att stänga fönster, ventilation och hålla sig inomhus. Enligt räddningstjänsten är röken ohälsosam.

– Den kan vara farlig. Vi har inte kontroll på branden och jobbar kraftfullt med rökdykning, sa Gunnar Hansson, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Kenneth Hermansson, också han inre befäl, säger till Jnytt att det varit öppna lågor.  Enligt ett pressmeddelande från räddningstjänsten i Jönköping är det ett pallstallage med litiumbatterier som brinner.

– Det kan vara någon form av batterier, men det är ett helt pallställ med utrustning, säger Gunnar Hansson på räddningstjänsten.

Lokalen är utrymd

Polisen har inte fått några rapporter om att någon är skadad i samband med branden. Enligt P4 Jönköping ska dock flera personer ha fått besvär i andningsvägarna när de andats in röken.

– Lokalen är utrymd, har jag fått från räddningstjänsten. Vi är där med flera räddningstjänster och ambulans är framme. Det är ganska mycket rök i området, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen i region Öst.

Vid 10.30 var brandmän från fyra stationer på plats. Man var då, enligt Gunnar Hansson, på väg till platsen med ytterligare fem. Vid pressmeddelandet, som skickades ut vid elvatiden, är över 50 brandmän på plats.

– Det är 50 plus. Det är svårt att hålla koll på hur många vi är där nu, säger Andreas Mellin på räddningstjänsten. 

Polisen meddelande vid 11.30-tiden att man hade evakuerat närliggande byggnader. 

– Ett antal byggnader har tömts på folk så att ingen ska komma till skada. Exakt hur farlig röken är vet jag inte men den är inte bra att andas in, säger Åsa Willsund. 

Ikea stänger av ventilationen

Enligt SVT ska brandmän som varit inne i byggnaden kasta sig ner på marken, helt utmattade. Kolleger ska också hälla vatten på dem för att kyla ner.

Vid klockan 13.45 hade räddningstjänsten börjat få koll på branden.

– Det har absolut lugnat ner sig. Vi har fortfarande igång en släckinsats men vi har dragit tillbaka varningen att man ska hålla sig inomhus, säger Andreas Melin på räddningstjänsten. 

Både Ikea och A6 köpcentrum har stängde av sin ventilation och en förskola i området höll barnen inomhus under rökutvecklingen. 

Texten uppdateras. 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.