Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftig rökutveckling efter storbrand i Göteborgs hamn

En brand rasar i tio trailers i Göteborgs hamn.Foto: Lasse Råde.
Bilden visar hur en kraftig rökpelare syns över Göteborg.Foto: Läsarbild
Branden i Göteborgs hamn.Foto: Peter Johansson.

En storbrand rasade i Göteborgs hamn och en kraftig rökpelare syntes över staden.

Flera enheter från räddningstjänsten bekämpade branden som, enligt uppgifter till SOS, härjade i tio trailers.

– Jag hörde säkert 20 explosioner i rad, säger ett vittne.

Släckningsarbetet fortsatte under hela onsdagskvällen.

Strax före klockan 16 på onsdagen larmade flera vittnen om höga smällar i hamnområdet i Göteborg.

– Det har hörts flera höga smällar från hamnområdet i Göteborg. Räddningstjänsten åker ut för att undersöka och konstaterar att det brinner i tio trailers, förklarade Ola Nilsson, larm och ledningsoperatör vid SOS Alarm initialt.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att det fanns gasflaskor ombord, vilket visade sig inte vara fallet. Räddningstjänsten uppgav att de smällar som hördes var från branden och att det inte fanns några giftiga kemikalier eller andra farliga ämnen i lasten.

Kraftig rökpelare över Göteborg

Med anledning av branden spred sig en kraftig rökpelare över Göteborg och räddningstjänsten uppmanade allmänheten att undvika röken och kontakta vården vid besvär.

Också polis larmades till branden.

– Det handlar om en större insats. Flera patruller arbetar på plats, i nuläget för att spärra av för trafik. All trafik in mot området och förbi platsen stängs av. Korsningen Oljevägen/Nordsjön, även vägen från Arken Spa Hotell är avspärrad, likaså från Älvsborgsbron och infarten mot hamnen. Även Arendals allé är avstängd, konstaterade Anna Göransson.

Enligt polisen finns det inte heller någon misstanke om brott bakom branden. Räddningstjänsten berättar att de räknar med att släcka branden hela onsdagskvällen.

– Branden är oerhört passiv för oss. Det är en pågående insats och vi kommer att vara där med eftersläckning under hela kvällen och så länge det behövs egentligen, säger Anders Ternevik, larm och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Så ska du göra om det börjar brinna, det här är viktigast att tänka på – steg för steg.