Storbrand i Göteborg - 100-tal evakuerade

45 brandmän från åtta stationer på plats under branden i Bergsjön.
Foto: Anders Ylander

När Massoud kände den tjocka svarta brandröken rusade han direkt ner till sin handikappade mamma.

- Vi var jätterädda.

I natt var de två av ett 60-tal evakuerade efter storbranden i ett niovåningshus i Bergsjön.

Polisen har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Larmet kom räddningstjänsten vid 21.48. Då brann det redan för fullt i ett parkeringsgarage i källaren på Galileis gata i Bergsjön.

Tjock svart och giftig rök letade sig upp våning efter våning i hyreshuset som har nio våningar. Även ett äldreboende intill låg i riskzonen.

Massoud Rizii som bor i huset berättar för GT hur rädd han blev. Första tanken var att han måste rädda sin rullstolsburna mamma Zara Rizii.


FLYR RÖKEN. Massoud Rizii sprang direkt till sin rullstolsburna mamma Zara Rizii och hjälpte henne att komma ut. Här får de hjälp av Mohdi Bagheni.
Foto: Foto: Anders Ylander

- Vid 22-tiden upptäckte jag att det kom mycket rök. Då rusade jag direkt hem till mamma, som bor i samma uppgång. Först blev vi stående i svalen eftersom vi behövde åka hiss. Mamma sitter i rullstol. Men efter ett tag kunde vi åka ner med hissen i alla fall.

- Vi var jätterädda.

"Väldigt tjock rök"

GT träffar Massoud och hans mamma nere på gatan bland alla andra evakuerade. Sammanlagt ett hundratal fick lämna sina lägenheter i uppgång 7-9 samt intilliggande fastigheter på Galileis gata medan räddningstjänsten bekämpade elden i parkeringshuset.

- När vi kommer till platsen brinner det i flera bilar på olika platser i parkeringsgaraget. Och det bildas väldigt tjock svart rök från bildäck, oljor och sådant som brinner, berättar Bo Holmlund, stabschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

Vittnen talar även om kraftiga smällar från parkeringshuset, troligen från exploderande bildäck och bensintankar.

Omkring 45 man från åtta stationer kämpade med att bekämpa branden. Samtidigt beslutades om evakuering av de boende på grund av röken.

Fidan Qermi var en av dem som fick fly ut på gatan:

- Jag hörde två, tre höga smällar och tittade ut. Då såg jag ett stort orange moln samtidigt som det kom svart rök in genom badrumsfönstret.

- Jag tog direkt mina barn och rusade ut på gårdsplanen. När vi kommit ut sprang jag tillbaka för att hämta ut en granne. Hon har tre små barn, berättar han för GT.

Många dramatiska händelser utspelades i kaoset och brand­röken i niovåningshuset.

Letesijan Morina är en annan av de drabbade:

- Jag var hemma och hörde en stor smäll. Då sprang jag ut i svalen som var fylld med svart rök. Jag väntade ett tag tills röken lättade. Sen sprang jag genom röken och ut på gården.

Förundersökning inledd

Branden var begränsad till garaget i källaren. Vid 01-tiden i natt var elden släckt och det mesta av röken borta. Sedan fortsatte eftersläckningsarbetet hela natten pågick även tidigt i morse.

Hur branden startade i flera parkerade bilar är däremot oklart.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand. Men i natt var det för tidigt att säga något om brandorsaken.

Den tekniska undersökningen var planerad att starta tidigt på morgonen i dag.

- Så snart räddningstjänsten är klara, och det skulle ske vid 09-tiden, skickar vi dit våra tekniker, förklarar Johan Ljung, biträdande vakthavande vid polisen i Västra Götaland.

För de evakuerade hyresgästerna blev det en lång natt. Personal från stadsdelen och polisen försökte hjälpa folk att hitta ett tillfälligt boende.

- Vi sitter fortfarande i en samlingslokal i Bergsjön och väntar på besked. Vi har inte fått återvända till våra lägenheter, förklarade en flerbarnpappa för GT sent i natt.

De värst drabbade 24 lägenheterna, bland annat sotskadade, finns i uppgångarna 7-9. Enligt polisens uppskattningar var det ett 60-tal boende där som inte kunde återvända till sina lägenheter i natt.