"Det är fullt utvecklad brand, det har gått ut genom taket", säger Kjell-Åke Romfors, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Anna Hållams"Det är fullt utvecklad brand, det har gått ut genom taket", säger Kjell-Åke Romfors, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Anna Hållams
"Det är fullt utvecklad brand, det har gått ut genom taket", säger Kjell-Åke Romfors, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping. Foto: Anna Hållams
Foto: Läsarbild/71717Foto: Läsarbild/71717
 Foto: Läsarbild/71717
Foto: Läsarbild/71717Foto: Läsarbild/71717
 Foto: Läsarbild/71717
Foto: LäsarbildFoto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild
Foto: LäsarbildFoto: Läsarbild
 Foto: Läsarbild

Storbrand – 25-30 brandmän på plats

Publicerad

På lördagsmorgonen utbröt en kraftig brand i en industrilokal i Skillingaryd. Ett trettiotal brandmän är på plats för att bekämpa branden. Men fastigheten gick inte att rädda.

– Vi hade oddsen emot oss, säger David Högberg, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Vaggeryd.

Det var klockan 10.36 som larmet kom till Räddningstjänsten.

– Det är fullt utvecklad brand, det har gått ut genom taket, säger Kjell-Åke Romfors, inre befäl på räddningstjänsten i Jönköping.

Det ska vara en industrilokal som brinner. Lokalen ligger i Skillingaryd söder om Jönköping.

Vid 18-tiden brann det fortfarande lite i byggnaden.

– Det är definitivt under kontroll. Vi håller på att riva delar av byggnaden för att komma åt glödbränder bakom plåten, säger David Högberg, ställföreträdande räddningschef på räddningstjänsten i Vaggeryd.

Branden spred sig

Inledningsvis brann det i verkstadsdelen av lokalen – men branden spred sig snabbt även till huvuddelen där det är ett kontor.

– I princip är det en totalskada. I kontorsdelen fem meter därifrån är det lite rökskador.

Som mest var det sex enheter är på plats för att bekämpa branden. Kjell-Åke tror att det rörde sig om totalt 25-30 brandmän. Vid 18-tiden var det fortfarande et 15-tal brandmän på platsen. Under natten räknar räddningstjänsten med att runt fem brandmän ska vara på plats.

– Egentligen går det inte att gå in i huset nu och släcka, säger han och fortsätter.

– Vi koncentrerar oss på utvändig släckning och se till att branden inte sprider sig.

Ingen ska ha skadats

Det brinnande huset är helt utbränt två timmar efter att larmet kom.

– Det går framåt sakta men säkert. Det var ju övertänt när vi kom dit, säger Kjell-Åke Romfors och berättar att räddningstjänstens arbete kommer att pågå ett tag till.

– Vi kan inte trappa ner än. Vi kommer att ha bevakning där nu, det kommer att finnas folk där hela natten. Vi kommer inte att släppa det förrän i morgon. Men vi kommer att trappa ner med folk.

På platsen är det fyra grader.

– Det är ingen jätteköld nu har man bara rinnande vatten hela tiden, att man inte stoppar vattnet så fryser inte ledningarna.

När branden bröt ut var det folk som fanns på platsen som larmade räddningstjänsten.

– Det är ingen människa skadad. Det var folk som var där på platsen, det var de som larmade. Men det är ingen, vad jag har fått till mig, som skadats. Men vi har en ambulans på platsen. Jag vet inte om det är någon som har fått någon rök i sig.

Det är oklart hur branden startade.

Polisens arbete är inledningsvis att invänta att räddningstjänsten ska göra sitt jobb.

– Vi pratar med folk på plats som kan ha sett något och sedan när branden är släckt så kommer en teknisk undersökning att genomföras, säger Fredrik Granström vid polisen i Jönköping.

Elden slog ut genom taket

En man som bor bara en liten bit från fabriken kom hem precis när elden slog ut genom taket.

– Vi hade varit borta i en timma och det brann inte när vi åkte, berättar han.

När GT står han och tittar från sitt fönster mot branden.

– Räddningstjänsten är där och håller på och släcker just nu. De har inte lyckats släcka det helt men de har elden under kontroll, säger han till GT vid lunchtid.

I och med att det är vindstilla i dag så fanns det aldrig risk att elden skulle spridas till hans hus. Men han tycker att det är fruktansvärt att fabriken brinner då han känner ägarna och vet flera personer som jobbar där.

– Det är en gammal anrik fabrik. Det är inte alls roligt. Bedrövligt rent ut sagt. Man lider med de som har fabriken och de som jobbar där.

Brandorsaken var på lördagskvällen fortfarande okänd.

Sandra Divinyi
Sandra Divinyi
Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER