Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbråket om Hells Angels lokal fortsätter

Polisen vid Hells Angels lokal i Karlstad.
Foto: Lars Hedelin / Scanpix

Bråket kring Hells Angels klubbstuga i Karlstad fortsätter med full styrka.

Mc-organisationen Payback går på sin hemsida nu till attack mot kommunalrådet Per-Samuel Nisser.

Samtidigt väntar man på tingsrättens dom gällande uppsägningen av mc-klubben, om den var riktig eller inte.

– Jag tror att klubben kommer att få stanna, i och med att klubben inte har gjort något fel. Och någonstans fungerar ändå vårt rättssystem på så sätt i regel att den som inte har gjort något fel brukar vinna. Och kommunen har inget bevis för att klubben skulle vara kriminell. Allt bygger bara på lösa rykten och spekulationer, säger advokaten Ismo Salmi till GT.

Under året har Karlstads kommun kämpat för få bort Hells Angels från deras klubbstuga. Men mc-klubben har protesterat kraftigt och än i dag är frågan inte löst.

Nättidningen Payback, som drivs av de nordiska ländernas riksorganisationer för bikers rättigheter och som själva beskriver att deras huvudsakliga mål är att verka för att öka förståelsen kring bikerkulturen, gjorde på tisdagen ett inlägg om Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, på sin hemsida. Han har haft en framträdande roll i turerna kring Hells Angels klubbstuga.

I inlägget skriver Payback att Per-Samuel Nisser haft ett arrendekontrakt på en stuga och att han fått disponera byggnaden och marken helt gratis efter godkännande från Karlstads kommun. Detta kopplas till konflikten kring Hells Angels lokaler:

"Vad som säkert går att uttala sig om i sak är att Per-Samuel Nisser borde be mc-klubben han kallat kriminell i media ett flertal gånger om ursäkt för sina substanslösa uttalanden! För vem är Nisser att kasta sten i glashus??? Den som utan synd är kasta första stenen och den personen är inte Nisser!" skriver Paybacks nättidning.

"Ser ironin"

Ismo Salmi, som företräder mc-klubben i ärendet, har själv läst Paybacks artikel och kan förstå att de kopplar ihop frågan om strandstugan med klubblokalskonflikten.

– Jag ser beröringspunkterna, att kommunen vill ha bort en Hells Angels från sina fastigheter, samtidigt som man har fastigheter som man upplåter gratis åt sitt kommunalråd. Jag vet ingenting om bakgrunden men jag ser naturligtvis ironin i det hela, förutsatt att det är så att kommunalrådet får en gratis sommarstuga av kommunen, säger han till GT.

Kommunalrådet tillbakavisar Paybacks uppgifter om stugan.

– Man försöker smutskasta mig naturligtvis för att flytta fokus från det kommunen gör med att försöka få bort den här typen av organisationer. Det de säger är naturligtvis felaktigt, säger Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, till Sveriges Radio P4 Värmland.

Kommunen har också skickat ut ett pressmeddelande gällande Paybacks utspel:

"Per-Samuel Nisser tog 1995 över ett arrendekontrakt från 1968. Arrendeavgiften på 10 kronor per år kostade mer att administrera än vad den genererade och sattes därför ner till 0 kronor per år. Byggnaden ägs av Nisser och arrendeavtalet har ingen koppling till hans uppdrag som kommunalråd och är därför ingenting som han ska betala förmånsskatt för. Byggnaden har byggts om och hela arbetet har finansierats av Per-Samuel Nisser. Bygglov fanns för ombyggnationen", står det.

Per-Samuel Nisser har även tidigare utsatts för attacker, tidigare i höstas spreds exempelvis klisterlappar med ett montage på kommunalrådet iklädd mc-väst. Texten löd: "Vi tänker inte vika oss". Kommunalrådet har länge varit en ledargestalt i kommunens kamp för att få bort Hells Angels från klubblokalen.

– Vi vill inte ha kriminella personer, grupperingar eller organisationer som rör sig i Karlstad eller Värmland, har Per-Samuel Nissertidigare sagt till P4 Värmland.

Klubben kräver att få stanna

Och från mc-klubbens sida fortsätter kampen med full kraft, enligt advokaten.

– Vi slåss med näbbar och klor för att klubben ska få stanna kvar. Nu väntar vi på en dom från tingsrätten i Värmland, gällande huruvida uppsägningen var riktig som kommunen hävdar, eller om den var ogiltig, som vi hävdar, säger Ismo Salmi till GT på tisdagen.

Han tycker inte att kommunens synpunkter är befogade.

– Det är ju faktiskt så att klubben inte gjort en flyga förnär och ingen granne har drabbats. Det hela bygger på lösa spekulationer helt utan grund om att klubben skulle syssla med kriminell verksamhet. Visst, det finns några dömda medlemmar i klubben men majoriteten i klubben har aldrig dömts, säger Ismo Salmi till GT.

Bråket om Hells Angels klubblokal i Karlstad har pågått länge. I maj i år köpte kommunen klubblokalen i Härtsöga för 3,1 miljoner - målet var att vräka hyresgästerna.

– Vi tar ett steg i taget och jobbar på under hösten på olika sätt. Avsikten är att fullfölja fullmäktiges beslut - avflyttning för hyresgästen. Vi vill inte ha kriminella gäng i Karlstad, sa kommundirektören Anna Sandborgh till GT i augusti.

Justitieministern inkopplad

Men klubben har protesterat högljutt och vill att kontraktet förlängs åtminstone till 2021. De har under hösten jobbat för att häva uppsägningen - och lämnade också in krav på renovering av fastigheten.

Karlstads kommun hade i oktober en dialog med justitieministern Beatrice Ask (M). Per-Samuel Nisser efterlyste då ett större sammarbete mellan kommuner när det kommer till att bekämpa mc-gängen.

– Det tog hon åt sig av. Hon pratade om en bredare satsning mot gängen och om att göra det till en riksangelägenhet. Hon sa direkt att hon kommer att kalla till ett rundabordssamtal i början av nästa år med polisen och de drabbade kommunerna för att dela erfarenheter och göra en kartläggning, sa kommunalrådet till GT då.

I början av november meddelade kommunen att mc-klubben skulle lämna fastigheten senast den 18 november, annars skulle rättsliga åtgärder vidtas. Grunden till den nya uppsägningen var att de inte hållit lokalen försäkrat och därmed förverkad sin hyresrätt. Även den uppsägningen har klubben bestridit.