Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hundratal i stort bråk på Aveny-krog

Bråket utbröt på och vid nattklubben Valand, enligt polisen. OBS, genrebild.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Ett jättebråk bröt ut på och vid nattkubben Valand längs Avenyn i Göteborg under natten till söndagen.

Enligt polisen kan ett hundratal personer ha varit inblandade i det kaotiska slagsmålet – både ordningsvakter och poliser har skadats lindrigt.

– Vi har fått uppgifter om att det fanns individer på krogen som är välkända av oss sedan tidigare, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst.

Ett storbråk bröt ut på nattklubben Valand längs Göteborgs paradgata Avenyn vid 03.30-tiden natten mellan lördag och söndag.

Läget var kaotiskt med många inblandade och stora polisresurser på plats. Så många som ett hundratal personer kan ha varit involverade i bråket, enligt polisen – och som mest var tolv polispatruller på plats.

Motivet till bråket är fortfarande oklart för polisen, men det har kommit in uppgifter om att det befunnit sig personer på krogen som är kända av polisen sedan tidigare.

– Om det är deras beteende som har lett till det här kan jag inte svara på i nuläget, säger presstalespersonen Stefan Gustafsson.

Han säger vidare till TT:

– Det är en situation som har urartat av någon anledning. Men vi vet inte vad bråket beror på, det kan vara rent alkoholrelaterat.

Slagsmål på Valand

Peter Nordengard är vakthavande befäl vid polisen. Han säger att bråket förflyttade sig mellan flera olika platser längs och i närheten av Avenyn.

– Det var vid Valand och vid Klacken kring Vasgatan, vid nån spårvagnshållplats och sedan gruff på Burger King.

Enligt Nordengard var det inget organiserat bråk.

– Det växlade fram och tillbaka. Det var väldigt mycket folk, men långt ifrån alla bråkade. Det var många nyfikna också.

– Det var en blandning av olika folk. Men varken fotbollsrelaterat eller något politiskt. Det var nog allmänt bråkstakigt, säger han.

Flera vakter skadade i jättebråk

På sin hemsida skriver polisen att ordningsvakter och polis försökte återställa ordningen vid entrén till Valand:

”Läget böljar fram och tillbaka då man arbetar på platsen”, skriver man.

”Ett flertal” ordningsvakter ska ha skadats lindrigt – men ingen ska ha behövt uppsöka vård. 

Även poliser ska ha attackerats i samband med händelsen och fått lindriga skador.

– Det handlar inte om några allvarliga skador, men flera ordningsvakter har ju fått blessyrer som resultat av att de har gett sig in i den här våldsamma situationen. Och även poliser har blivit attackerade. Det är på alla sätt ett beteende som vi inte kan acceptera, poliser och ordningsvakter var i underläge, säger Stefan Gustafsson vid polisen.

Vid 04.25 – en timme efter att bråket bröt ut – stängdes den aktuella restaurangen. Men då bröt ytterligare ett slagsmål ut på en hamburgerrestaurang – Burger King – i närheten. Enligt polisen kan händelserna troligtvis kopplas till varandra.

Kan ha fått slag av batong

Flera personer har under natten omhändertagits i omgångar för fylleri och ordningsstörning – enligt polisens hemsida totalt 15 stycken.

– Vad gäller antalet omhändertagna så är hela situationen så rörig att jag inte kan svära på att siffran är hundraprocentigt korrekt, säger Gustafsson.

Ingen har gripits men ett flertal anmälningar har upprättats om hot och våld mot tjänsteman.

– Nu väntar ett gediget arbete att försöka hitta de personer som kan misstänktas för det här brotten i en klunga av så många. Det pratas som sagt om hundra personer.

Det är oklart om någon av de inblandade restauranggästerna har skadats, men polisen skriver på sin hemsida att någon av dem kan ha fått ”någon typ av skada efter ett batongslag” och att personen ”kan ha uppsökt sjukhus”.

Vet du mer om händelsen? Tipsa oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.