Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbråk med träpåk och kniv utanför skola

Händelsen inträffade utanför Vadsbogymnasiets område i torsdags. Foto: Google Maps
Händelsen inträffade i Mariestad.

Ett storbråk inträffade i torsdags utanför Vadsbogymnasiet i Mariestad. 

Enligt anmälan användes både kniv och träpåk.

– Man ska inte gå till skolan och vara rädd, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl vid polisen i Mariestad.

Mariestads-Tidningen, som var först med att berätta om bråket, skriver att det stundtals varit stökigt på Vadsbogymnasiet i Mariestad under de senaste åren.

Det är en bild som delas av Henrik Karlsson, stationsbefäl på polisen i Mariestad. Han har tidigare varit ungdomspolis.

– Det har varit från och till ganska länge, det är väldigt tråkigt. Man ska inte gå till skolan och vara rädd, säger han. 

På torsdagen i förra veckan larmades polisen till ett område utanför skolan med anledning av ett storbråk. Det var minst 15 personer inblandade, men kan ha varit så många som 40 enligt uppgifter.

”Blev slagen med träpåk”

En av de som ska ha misshandlats gick själv in till polisstationen och pratade med Henrik Karlsson.

– Det är en målsägande som hade blivit slagen i huvudet med en fickkniv. Han har också berättat om att en person blev slagen med en träpåk, säger han. 

Enligt den som anmälde skulle det hela ha börjat som ett skämt. Det ska då, enligt polisen, ha anslutit ungdomar från andra kommuner. Det är enligt polisen dock oklart om det är den helt bakomliggande orsaken till bråket. 

Polisen som kallades till platsen upprättade anmälan om misshandel med tre personer som målsägande och händelsen kommer att utredas. 

Nekades tillstånd för ordningsvakter

Maria Appelgren, är utbildningschef på kommunen och avdelningschef på Vadsbogymnasiet. Hon tycker skolan är en trygg plats.

– Jag har varit väldigt mycket på Vadsboskolan under våren då vi saknar avdelningschef just nu. Jag tycker att det är trygg skola. Vi har en högre nivå av att se händelser i dag, anmälningsbenägenheten är större. Det gör också att vi reagerar snabbare och tar hjälp när något inträffar. Men det gör också att det syns mycket mer än vad det gjorde förr. För det hände saker även förr. Det blir negativa rubriker när vi reagerar, säger hon till Mariestads-Tidningen. 

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad, Johan Abrahamsson (M), säger att det inte är acceptabelt att elever från andra orter kommer till skolan för att bråka.

– Det är därför vi har begärt att få tillstånd för ordningsvakter på skolorna, men vi fick avslag från polismyndigheten, säger han till MT. 

Henrik Karlsson säger att det varit för få anmälningar.

– Polismyndigheten ansåg att det var för få anmälningar för att det skulle beviljas. Skolan måste anmäla allting, säger han.