Hanna Wigh har polisanmält sin partikamrat Anders Forsberg. Foto: Sven LindwallHanna Wigh har polisanmält sin partikamrat Anders Forsberg. Foto: Sven Lindwall
Hanna Wigh har polisanmält sin partikamrat Anders Forsberg. Foto: Sven Lindwall
Anders Forsberg slår tillbaka: – Jag står på säker mark i det här fallet. Jag är definitivt inte orolig och jag har ingenting att dölja. Foto: Roger VikströmAnders Forsberg slår tillbaka: – Jag står på säker mark i det här fallet. Jag är definitivt inte orolig och jag har ingenting att dölja. Foto: Roger Vikström
Anders Forsberg slår tillbaka: – Jag står på säker mark i det här fallet. Jag är definitivt inte orolig och jag har ingenting att dölja. Foto: Roger Vikström

Storbråk inom SD efter polisanmälan

Publicerad

Trots påtryckningar från partiet om att sköta fallet internt har SD-ledamoten Hanna Wigh polisanmält sin partikamrat.

Ex-kassören Anders Forsberg anklagas för att ha förskingrat tusentals kronor i ett fall som eldat på ett storbråk inom SD lokalt – och som nått riksnivå.

– Det växer inom en, det blir smutsigt. Man själv känner sig smutsig när man tiger om en sådan sak, säger Hanna Wigh.

Forsberg är dock säker på sin oskuld.

SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh var ordförande i Sverigedemokraterna Skaraborg när brotten misstänks ha begåtts i distriktet. Anders Forsberg, tidigare kassör i partidistriktet, har enligt en polisanmälan fakturerat styrelsen och själv godkänt fakturor för möten som hållits på hans gård.

De skumma fakturorna upptäcktes när en revisor, inför förra årsmötet, sa att han inte fått se hela bokföringen. När Hanna Wigh sen började kolla igenom gamla papper och dokument på kansliet hittade hon "en hel del märkliga saker".

– Jag är ålagd att anmäla om jag känner att det finns en misstanke om att brott har begåtts, säger Hanna Wigh.

– Det är en oerhört olycklig situation som har uppstått ... den här dumheten man känner över att ha blivit lurad och förd bakom ljuset, fortsätter hon.

Interna kravet: Tystnad

När misstankarna dök upp i höstas vädjade partiet internt om tystnad i fallet. Men tystnaden blev för jobbig för Hanna Wigh som kände att det var orättvist mot väljarna och skattebetalarna.

– Det växer inom en, det blir smutsigt. Man själv känner sig smutsig när man går och tiger om en sådan sak, säger hon.

– Så fort jag jade gjort anmälan kändes det som ett illamående som släppte.

Ekobrottsanklagelserna rört upp ett storbråk inom SD lokalt, med två falanger. Det ska bland annat ha resulterat i utmobbning, och en medlem ska ha klassats som en "säkerhetsrisk".

"Står på säker mark"

Även Forsberg, som är den som anklagas, upplever att de interna stridigheterna är påtagliga – och negativa.

– Det är väl inget positivt när man håller på med den här typen av smutskastning eller pajkastning, säger han.

Han menar att anklagelserna mot honom är grundlösa och bara försök att få bort honom. På lördag håller partidistriktet sitt årsmöte, och:

– Jag tror ju tyvärr att det kan ha visst samband, säger han och fortsätter:

– Själva anklagelserna som sådana är tråkiga, och det är tråkigt att man väljer att hantera det på det här viset. Men revisorerna har granskat bokföringen och gjort en extrarevision utifrån anklagelserna. Man har funnit smärre fel, men definitivt inget kriminellt eller brottsligt.

Har nått partitoppen Jomshof

– Jag står på säker mark i det här fallet. Jag är definitivt inte orolig och jag har ingenting att dölja.

Innan fallet blev ett ärende för polisen har det hanterats inom partiet, både lokalt och på riksnivå. Personer och instanser som kopplats in är bland andra SD:s säkerhetschef Bengt Malmberg, riksombudsmännen, säkerhetsgruppen och partisekreteraren Richard Jomshof.

Hanna Wigh fortsätter:

– Jag befarar att det är så pass dubbla måttstockar att ingen kommer lyfta ett finger eller titta på det. Det är inte värt vilket pris som helst, jag är inte gjord för att klara av detta. Jag kan inte gå ut och ljuga för våra väljare.

Ärendet sköts av bedrägerisektionen vid polisen i region Väst.

 

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER