Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storbedragerskans nya liv – efter skräckfängelset

Ingela Jansson avtjänade sju år i det ökända Kality-fängelset i Etiopien.Foto: Mats Öfverström/Sveriges radio
Skräckfängelset Kality i Addis Abeba i Etiopien.Foto: KASSEM HAMADE

Ingela Jansson, 37, flydde landet för att undgå ett fängelsestraff.

I Etiopien dömdes hon för ny brottslighet och fick avtjäna sju år i det ökända Kality-fängelset.

I år återvände hon till Sverige och i den nya P1-dokumentären ”Storbedragerskan” berättar hon om sitt liv efter fängelsetiden.

– Jag har inte någon familj att luta mig mot. Jag måste fixa det här själv, säger hon i dokumentären.

Det var den 9 februari i år som Ingela Jansson landade på Arlanda i Stockholm efter sju år i fångenskap i skräckfängelset Kality i Addis Abeba i Etiopien.

Hon har kallats en av Sveriges värsta bedragare, och har lurat en mängd företag på miljonbelopp under 00-talet. 

På flygplatsen möttes hon av journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, som tillbringat nästan 14 månader i samma fängelse efter att ha gripits under en reportageresa i Etiopien i juli 2011.

Det hon inte hade räknat med var att medierna också var på plats. 

Nu berättar Ingela Jansson i P1-dokumentären "Storbedragerskan – människan bakom löpsedlarna" av reportern Pernilla Wadebäck hur livet har sett ut sedan hon kom tillbaka till Sverige. 

Enligt Ingela Jansson skulle en sköterska och socialsekreterare också ha mött upp henne vid hemkomsten för att hjälpa henne med en hälsoundersökning och någonstans att bo.

Men ingen kom.

Efter att ha genomfört en hälsoundersökning på egen hand reste hon ner till en kommun i södra Sverige för att få ett nytt boende.

– Jag behöver tak över huvudet. Då säger de: "Vad får dig att tro att du kan komma till den här kommunen och att vi skulle hjälpa dig med boende?" Då var det att försöka gå till kyrkan och se om de kunde hjälpa mig med härbärge, men det kunde de inte heller, säger hon i dokumentären. 

Infann sig inte i rätten 

2007 dömdes Ingela Jansson av Stockholms tingsrätt för grovt bedrägeri till fängelse i två år och sex månader. 

Men Ingela Jansson infann sig aldrig under förhandlingen. Domen överklagades till hovrätten som beslutade att ta om målet på nytt eftersom hon inte infunnit sig i rättssalen.

Men Ingela Jansson hade lämnat landet för att börja ett nytt liv med sin nya kille och sin äldsta dotter i Etiopien. Det var också där hon senare dömdes till 25 år i det etiopiska fängelset. Expressen har tidigare rapporterat om att hon utgett sig för att vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige. 

Men Pernilla Wadebäck har i arbetet med dokumentären inte kunnat hitta något som bekräftar att Ingela Jansson dömdes för något annat än checkbedrägerier i Etiopen.

"Jag har ingen familj" 

Hon flyttade efter hemkomsten till Mariestad.

– Jag skämdes, alla visste vem jag var på ett dåligt sätt, jag gick lite med huvudet böjt och när jag går in och ska skriva in mig på Arbetsförmedlingen och sitter och väntar på nån blankett. Då går handläggaren fram till sina kolleger och då hör jag: "Men det är ju hon".

Ingela Jansson fick ett lägenhetskontrakt, men när hyresvärden fick reda på att hon är den före detta bedragerskan dras kontraktet tillbaka.

– Jag har inte någon familj att luta mig mot, jag har inte en mamma eller pappa eller syrra som säger: ”Men du ta det lugnt och vila ett år”. Jag måste fixa det här själv, säger hon. 

I samband med P1 dokumentären vill Ingela inte ställa upp på bild – för att inte visa hur hon ser ut i dag.Foto: Mats Öfverström/Sveriges radio

Men det som betydde allra mest för Ingela Jansson var att få kontakt med sina barn igen. I dokumentären berättar hon om sin äldsta dotter, som var tio år gammal när Ingela Jansson greps i Etiopien och som hunnit fylla 18 år när hon återvänder till Sverige som en fri kvinna. 

– Nu är hon en ung kvinna och vi har haft fantastiska månader då vi har lärt känna varandra på nytt, säger Ingela Jansson.

Benådades av presidenten

Numera är Ingela Jansson en fri kvinna. Den 25 januari i år avskrev Stockholms tingsrätt bedrägerimålet från 2007 på order av åklagaren. 

Den 1 februari benådades hon av den etiopiska presidenten på grund av hälsoskäl. 

– Mycket möjligt att det haft betydelse för etiopiska myndigheter men jag vet inte vad det är i så fall. Men hon har vare sig kunnat påverka utlämningsprocessen eller benådningsprocessen. Det har skötts utan hennes inverkan, säger Ingelas advokat Carl-Henrik Ringblom i dokumentären. 

BROTTEN INGELA JANSSON JAGADES FÖR I SVERIGE

1 Grovt bedrägeri: Lurat banker och kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. Det sammanlagda värdet: 832 126 kronor. 

2 Grovt bedrägeri: Lurat till sig 325 000 kronor från ett kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

3 Grovt bedrägeri: Lurat till sig sammanlagt 278 842 kronor från bland annat en bensinmack, flera kreditinstitut och banker genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

4 Grovt bedrägeri: Lurat till sig hotellnätter för 4 403 kronor. 

5 Grovt bedrägeri: Lurat till sig mobilabonnemang för 7 800 kronor. 

6 Grovt bedrägeri: Lurat till sig en dator på kredit för 8 240 kronor. 

7 Grovt bedrägeri: Betalat med en annan persons bankkort för 1 790 kronor. 

8 Grovt bedrägeri: Lurat socialkontoren i Mariestads och Töreboda kommuner att på felaktiga grunder betala socialbidrag till henne. Sammanlagt 27 116 kronor från Mariestad och 8 952 kronor från Töreboda. 

9 Stöld: Stulit en fyrhjulsdriven moped, värderad till 6 200 kronor, från ett företag.

Brotten skulle preskriberas år 2021, men i början av 2018 valde åklagaren att lägga ner ärendet.