Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storbedragare skrev
sig hos Bert Karlsson

Bert Karlsson berättar att han blir utsatt för någon form av bedrägeri.
Foto: DRAGAN MITROVIC
Från Bert Karlsson sida är det oklart vad som händer: "Klart som fan att man undrar"
Foto: ROBIN ARON

En dömd bedragare, som just nu utreds för nya bedrägeribrott, har folkbokförts på Bert Karlssons adress.

Polisen ställer sig frågande till varför.

– Det var klart som fan att man undrar vad det är som håller på att hända, säger Bert Karlsson.

– Jag tror att det är ett skämt från hans sida, säger mannens advokat Björn Breitfeld.

Sedan någon vecka tillbaka är det inte bara Bert Karlsson och hans hustru som står folkbokförda på adressen där de har sitt hem. Plötsligt fick man en inneboende – en man i 35-årsåldern.

Samma man är just nu föremål för en pågående bedrägeriutredning i Göteborgs tingsrätt.

– Det rubriceras som urkundsförfalskning. Det innebär att man har förfalskat någons id-handling, kvitto eller intyg på något sätt. Om jag inte minns fel handlar det just om identitetshandlingar i det här målet, säger åklagaren Cecilia Ahlström, som är förundersökningsledare i målet.

Mannens advokat Björn Breitfeld:

– Det enda jag kan säga är att han fortfarande är misstänkt för ett antal bedrägerier. Det är omfattande, men jag tror inte att det mesta överlever till stämningsansökan. Han har erkänt några av brotten, men förnekar de flesta.

Har suttit i fängelse

Mannen har tidigare dömts till fängelse för dopnings- och narkotikabrott och för tre år sedan, våren 2014, dömdes han till dagsböter för inblandning i en stor bedrägerihärva. I fallet begärdes flera företag i konkurs och med falska anställningskontrakt fick personer ut stora summor pengar i statlig lönegaranti.

Mannen var en av dem.

I dagsläget står han också åtalad för bland annat olaga hot. Cecilia Ahlström tror sig innan sommaren hinna fatta beslut om han ska åtalas även för bedrägeribrotten.

Fick mannens post

För Bert Karlsson kom det som en stor överraskning när han förstod att mannen folkbokförts hemma hos honom.

– Han har för fan ringt Skatteverket, så jag har en inneboende hos mig nu, säger Bert Karlsson.

Vet du vem det här är?

– Nej, jag har ingen aning. Jag fick hans post i dag. Den kom hit för att han flyttat in hos mig. Och då var han skyldig en massa pengar i Stockholm.

Mannen som står på din adress, han är tidigare dömd.

– Ja, det förstår jag väl.

Och han har suttit i fängelse.

– Det förstår jag.

Han har begått bedrägeribrott förut.

– Ja, det är inte klokt. Men jag har haft mc-gäng på mig en gång också. De påstod att jag var skyldig pengar och då attackerade jag den personen och då vågade han inte stå kvar.

Bert Karlsson har också mottagit ett sms från mannen som skrivit sig på hans adress på tisdagen, säger han. Följande står det i sms:et som Karlsson fått:

"Sen har jag lärt mig att när man ringer upp någon så presenterar man sig först.
Det första man gör är inte att döma och anklaga någon heller.
Om du ser på helheten så åker jag på det värsta i så fall. Du blir av med pengar vilket inte betyder något. men jag med min status, min heder blir smutskastad.
Ha en fortsatt trevlig dag Bert.
Med vänliga hälsningar" 

Björn Bretifeld känner inte till att hans klient folkbokförts hos Bert Karlsson. Advokaten skrattar till när han får höra vad som hänt.

– Nej, han bor inte där. Hade jag vetat om det hade jag sagt till honom att ändra det där omgående. Jag tror att det är ett skämt från hans sida, säger Björn Breitfeld.

Polisen: "Det är konstigt"

Magnus Lindegren, chef över polisens bedrägerisektion i Göteborg, har nåtts av informationen kring vad Bert Karlsson utsatts för. Han har varit med om liknande händelser förut, men menar att det är ovanligt.

– Det som är konstigt är att han får en person, helt ovetandes sig, skriven hos sig. Men det finns inget brott i det här. Utifrån folkbokföringslagen måste du vara skriven på en adress, säger Magnus Lindgren.

Så kan man bara skriva sig hos någon?

– Ja.

Men vad kan syftet vara med att den här personen har blivit skriven hos Bert Karlsson?

– Jag kan egentligen inte svara på det. Du måste egentligen fråga gärningsmannen som gör det. Det skulle mycket väl kunna vara så att det är "en skojig grej" utifrån hans perspektiv.

Bert Karlsson är förbannad över det.

– Jag tycker med rätta att han ska vara upprörd över det som händer. Vi har en allmän tro att all information som kommer myndigheter till handa är riktig, men det funkar inte riktigt i dagens samhälle.

Tar lån i Berts namn

Utöver att en dömd bedragare står skriven hos honom och hans fru säger Bert Karlsson att någon eller några söker lån i hans namn samt försöker ändra hans adress. Han uppger att han fått kreditupplysningar från fyra olika banker skickade hem till sig.

– Man blir ju konfunderad när man får så mycket förfrågningar om att man söker lån i ett antal banker i mitt namn. Jag vet inte hur det ska gå till för att få ut pengarna, men det är klart att de har en strategi för att de har ju samtidigt stoppat min post, säger Bert Karlsson.

– De tar ut lagom. Men det är klart att antingen är det någon som jävlas eftersom att jag har anmält ett antal företag eller också är det ett bedrägeri på gång.

Misstänkt bedrägeriförsök

Enligt Magnus Lindegren kan Bert Karlsson vara utsatt för ett bedrägeriförsök.

– Det kan det vara utifrån att man har fått personuppgifter och verkligen försöker få ut pengar genom att utnyttja honom. Det kan också vara ett ofredande, att man försöker jävlas med honom, säger han.


Från fyra olika banker har Karlsson från brev med bland annat kreditupplysningar.
Foto: EXPRESSEN

Utöver angreppen mot Bert Karlsson som privatperson har någon dessutom försökt att skriva in personer i hans bolag Jokarjos styrelse, säger han.

– Det är ännu värre, menar Bert Karlsson.

Kan man göra så?

– Nej, jag förstår inte. De försöker en massa grejer. Jag har polisanmält det också.


Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.