Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora slaget för prestigebygget

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Tanken är att Karlatornet ska bli Nordens högsta byggnad.Foto: SERNEKE/TOMORROW AB
Bygget av Karlatornet påverkas kraftigt av coronavirusets effekter.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Entreprenadkoncernen Serneke ska sälja 80 procent av det som ska bli Nordens högsta byggnad, Karlatornet, till amerikanska Oaktree Capital Management. 

Nu skjuts försäljningen på framtiden – samtidigt som Serneke meddelar att man ”omedelbart vidtar åtgärder för att minimera aktiviteten i projektet”.

– Det innebär att det kommer pågå med väldigt låg aktivitet. Vi kan inte fortsätta bygga i samma takt, säger Johan Live, Sernekes kommunikationschef.

Karlatornet är tänkt att bli Nordens högsta byggnad, och bygget pågår på Lindholmen på Hisingen i Göteborg.

Men nu har man stött på ordentlig patrull i projektet. Entreprenadkoncernen Serneke har varit överens med amerikanska Oaktree Capital Management att de sistnämnda ska köpa 80 procent av skyskrapan, men på onsdagen meddelas att den tilltänkta partnern bestämt sig för att skjuta det slutliga avtalstecknandet på framtiden.

Vd:n och koncernchefen Ola Serneke säger i ett pressmeddelande:

– Det är självklart en besvikelse att vi nu inte kan hålla den tidplan för slutförandet av transaktionen som vi hade satt upp. Men den situation som uppstått i världen råder vi inte över och vi ser hur den globala oron drabbar bransch efter bransch med allvarliga konsekvenser.

Ola Serneke, vd och koncernchef för Serneke.Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN

Beskedet: ”Aktiviteten minimeras”

Johan Live, kommunikationschef vid Serneke, förklarar att förhoppningen är att avtalet kommer bli av i framtiden.

– Men vi kan inte spekulera eller vara tvärsäkra på vad som händer, säger han.

I pressmeddelandet skriver bolaget:

Serneke kommer som en konsekvens av det uppskjutna genomförandet av transaktionen omedelbart vidta åtgärder för att minimera aktiviteten i projektet”.

Innebär det här att bygget stannar av helt?

– Det innebär att det kommer att pågå med väldigt låg aktivitet. Vi måste dra ner arbetena till ett minimum för att ta ansvar för hela bolaget. Vi kommer analysera läget för att se vad nästa steg blir. Vi kan inte fortsätta bygga i samma takt, säger Johan Live.

Karlatornets framtid

Johan Live säger att Karlatornet just nu är runt åtta våningar högt. På frågan om tornet, efter onsdagens besked, kanske inte kan komma att resas överhuvudtaget svarar han:

– Vi tror jättemycket på projektet och har en global spelare som är intresserade och ville gå in i projektet. Sedan kom en pandemi i vägen och det är ingenting som vi rår över. Karlatornets potential finns kvar och vi tror lika mycket på det nu. Vi kommer så klart fortsätta kämpa för att det ska stå där.

TV: Fastighetsmiljardären Ola Sernekes pratade i ”Sommar i P1”

Ola Serneke: ”Ett högt pris att betala”

LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona