Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stora skillnader i vaccinationsgrad

”Sverige kan ta med sig ett par lärdomar från coronavirusets framfart”
Vaccinationsgraden skiljer sig kraftigt åt mellan stadsdelarna i Göteborg.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
I Västra Göteborg har 82 procent fått invånarna över 55 år fått sin första dos. I Angered är samma siffra 57 procent.
Foto: SOPA IMAGES / DINENDRA HARIA / SOPA IMAGES/SIP SIPA USA

Smittkurvan fortsätter neråt i Västra Götalandsregionen och trycket på sjukvården minskar. 

Att allt fler blir vaccinerade är en viktig förklaring, men i Göteborg skiljer sig vaccinationsgraden kraftigt mellan olika stadsdelar. 

I Västra Göteborg har 82 procent fått invånarna över 55 år fått sin första dos. I Angered är samma siffra 57 procent.  

På grund av flera intrångsförsök i databasen Sminet, där anmälningar om smittsamma sjukdomar lagras, kunde Västra Götalandsregionen inte lämna någon komplett statistik för vecka 21 under onsdagens presskonferens.

Men de siffror som presenterades visade ändå på en kraftig nedgång i smittspridningen. Under perioden från den 18 maj och 14 dagar framåt har incidensen minskat med 38 procent, och antalet inneliggande patienter på sjukhusen är nu i nivå med början av juli förra året. 

Som ett resultat kommer de skärpta lokala rekommendationerna, som infördes i mitten av februari, inte att förlängas när de löper ut den 6 juni.

Men smittskyddsläkare Thomas Wahlberg manade ändå till fortsatt tålamod. Det är inte läge att slappna av, var budskapet.

– Det är oerhört viktigt att var och en av oss förstår att vi måste förvalta den här nedgången väl och inte bidrar till att smittan tar fart igen. Det är upp till bevis att visa att vi klarar av det, sa han.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Stora skillnader lokalt

I snitt har strax under 80 procent av regionens invånare över 55 år nu fått sin första dos. Men i Göteborg är de lokala skillnaderna stora. 

I topp ligger Västra Göteborg, där 82 procent i gruppen 55 plus har fått sin första spruta. Lägst är vaccinationsgraden i Angered, 57 procent.

För att minska skillnaderna kommer regionen att öka sin närvaro i den senare stadsdelen.

– De närmsta veckorna ser vi till att det finns fler vaccinatörer i Angered. Det ska vara lätt att få vaccin, tröskeln ska vara låg, säger Kristine Rygge, och fortsätter: 

– Vi har mobila vaccinationsteam som kan placera sig på synliga ställen, och vi för dialoger och samtal i etablerade nätverk.

Telefonstöd på andra språk och översatta informationsfilmer är exempel på andra insatser som man hoppas ska ha effekt. 

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så kan vi leva med corona i framtiden: ”Som malaria”