Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya miljardbeskedet till Olav, 96, och Sissel, 79

Här är fler av dagens utrikes-toppnyheter.
Norske mångmiljardären Olav Thon, 96 gifte sig på midsommarafton med sin mångåriga kärlek Sissel Berdal Haga, 79.Foto: BERIT ROALD / AP TT NYHETSBYRÅN
Sissel Berdal Haga och Olav Thon har varit ett par i över 30 år.Foto: TOR GUNNAR BERLAND/STELLA PICTURES

På midsommarafton fick mångmiljardären Olav Thon, 96, sitt drömbröllop med Sissel Berdal Haga, 79.

Och det är inte bara på kärleksfronten det går bra för den norske fastighetsägaren.

Nu har han nåtts av ett nytt vinstbesked för sin koncern:

Olav Thon Gruppen tjänade motsvarande 4,8 miljarder kronor under förra året – efter skatt, skriver norska E24. 

På midsommarafton gifte sig norske mångmiljardären Olav Thon, 96, med mångåriga kärleken Sissel Berdal Haga, 79, tidigare domare i Oslo tingsrätt. 

De har varit ett par i över 30 år, samtidigt som Olav Thon var gift med Inger Johanne Thon. Hon drabbades av alzheimer tidigt i äktenskapet och Olav Thon tog aldrig ut skilsmässa.

– Varför inte låta det vara i lugn och ro och samtidigt ta hand om den som har en sån otur att bli påverkad av en allvarlig sjukdom, sa han förra året i en intervju med Nettavisen om varför han behållit äktenskapet.

Olav Thon och Sissel Berdal Haga gifte sig

Förra året dog hustrun och i år tyckte Olav Thon och Sissel Berdal Haga att det var dags att gifta sig. Vigseln hölls på lyxhotell i Oslo tillsammans med omkring 200 gäster.

– Detta är en bekräftelse på en lång kärlekshistoria och vi är väldigt glada i dag, sa Olav Thon till medierna.

Sissel Berdal Haga Thon är bland annat designansvarig och styrelseordförande inom makens koncern.

Sissel Berdal Haga och Olav Thon sa ja till varandra vid en vigsel på det egna hotellet i Oslo, hotell Bristol, på midsommarafton.Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN

Nu har den framgångsrike affärsmannen anledning att vara glad av flera anledningar. Några dagar efter drömbröllopet kom vinstbeskedet för koncernen Olav Thon Gruppen.

Enligt norska ekonomisajten E 24 gick koncernen 2018 med 4,4 miljarder norska kronor i vinst efter skatt. Det motsvarar cirka 4,8 miljarder svenska kronor.

Nedgång på en halv miljard

Resultatet är dock en nedgång på en halv miljard jämfört med året, skriver E24. 

Den norska sajten konstaterar att en stor del av resultatet kommer från värdeförändringar i fastighetsportföljen. Värdet på fastigheterna ökade med 2,1 miljarder kronor under föregående år, uppger E24.

Resultatnedgången jämfört med 2017 förklaras främst bero på en sämre utveckling för bolagets köpcentrum.

– Siffrorna visar att Olav Thon-koncernen levererar solida resultat även med en något svagare marknadssituation för koncernens köpcentrum, säger CFO Arne B. Sperre i Olav Thon-koncernen i ett pressmeddelande.

Bolagets omsättning för 2018 var 11 miljarder norska kronor.

Olav Thon Gruppen äger ett stort antal köpcentrum i Norge och Sverige, omkring 350 fastigheter i Oslo och även ett 80-tal hotell i Norge och utomlands. Enligt E24 omfattar verksamheten totalt 11 870 rum.

Olav Thon har inga barn eller arvingar och 2013 skänkte han alla aktier i bolagen till en stiftelse som delar ut miljontals kronor till forskning inom medicin eller naturvetenskap.