Ingela Jansson landade på Arlanda tidigare i veckan. Här med journalisten och fotografen Johan Persson som suttit i samma fängelse. Foto: ANNA-KARIN NILSSONIngela Jansson landade på Arlanda tidigare i veckan. Här med journalisten och fotografen Johan Persson som suttit i samma fängelse. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ingela Jansson landade på Arlanda tidigare i veckan. Här med journalisten och fotografen Johan Persson som suttit i samma fängelse. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ingela Jansson, 37, från Mariestad dömdes till 25 års fängelse efter att ha utgett sig vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige. Foto: POLISENIngela Jansson, 37, från Mariestad dömdes till 25 års fängelse efter att ha utgett sig vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige. Foto: POLISEN
Ingela Jansson, 37, från Mariestad dömdes till 25 års fängelse efter att ha utgett sig vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige.  Foto: POLISEN

Åklagarens misstanke: ”Det ser märkligt ut”

Publicerad

Samtidigt som hon var häktad i sin utevaro i Sverige satt storbedragaren Ingela Jansson fängslad i Etiopien.

Bara dagar efter att Stockholms tingsrätt avskrivit det svenska målet mot henne benådades hon från det afrikanska skräckfängelset – och nu är hon en fri kvinna.

– Det ser märkligt ut. Det är mycket möjligt att mitt beslut är det som gjort att hon släppts, säger åklagaren Daniel Jonsson.

Senare meddelade UD att Ingela Jansson benådades av hälsoskäl.

Ingela Jansson, 37, från Mariestad dömdes till 25 års fängelse efter att ha utgett sig för att vara människosmugglare och sålt falska visum till Sverige. Straffet avtjänade hon i det ökända fängelset Kality i Etiopien.

Samtidigt har hon länge varit häktad i sin utevaro för miljonbedrägerier i Sverige. Men den 11 januari bestämde sig åklagaren Daniel Jonsson för att lägga ner det svenska åtalet mot Ingela Jansson.

 

LÄS MER: Storbedragaren Ingela Jansson benådad av Etiopien

 

Innan det hade han varit i kontakt med svenska UD.

– Jag frågade vad som hände med utlämningen. Men Etiopien har inte svarat formellt på vår begäran om att få ut henne, som funnits i flera år, säger Daniel Jonsson.

Ingela Jansson.

Ingela Jansson blev benådad

Någon form av svar är vad svenska myndigheter förväntat sig under de år som gått, säger han.

– Jag började känna att det inte längre går att få en fällande dom i tingsrätten i vårt mål. Till slut kände jag att det inte såg ut som att vi kunde få hit henne till Sverige inom en snar framtid för att avgöra målet och samtidigt är bevisning en färskvara, säger Daniel Jonsson.

Samma dag som åtalet lades ner hävdes Ingela Janssons häktning i sin utevaro och två veckor senare, den 25 januari, skrev Stockholms tingsrätt av målet.

Och bara dagarna därpå skedde en ny, oväntad vändning vad gäller Ingela Janssons öde – när UD den 6 februari bekräftade att en svensk kvinna blivit benådad från etiopiskt fängelse.

Gåtan: "Det ser märkligt ut"

Daniel Jonsson hade inte en aning om att det skulle ske.

– Det ser märkligt ut att hon släpps bara någon vecka efter att jag återkallat min utelämning. Det är möjligt att det skett diplomatiska kontakter som inte jag känner till, men det är klart att jag funderat på om det fanns något samband med mitt beslut, säger han.

 

LÄS MER: Storbedragaren Ingela Jansson landar på Arlanda

 

Folkrättsexperten och professor emeritus i internationell rätt, Ove Bring, menar att det däremot inte nödvändigtvis behövde finnas ett samband.

– Länder som Etiopien är inga rättsstater. Det går inte att säga att det funkar enligt något visst mönster. Saker och ting händer beroende på politiska påtryckningar och olika beslutsfattares idéer. Det händer bara, säger Ove Bring.

Ove Bring, folkrättsexperte och professor emeritus i internationell rätt.Foto: PRIVAT

UD:s besked

Jan Freij, som tidigare varit Ingela Janssons advokat, säger sig heller inte veta varför Ingela Jansson frisläppts.

– Jag vet inte det. Det kan vara sjukdom. Hon har farit väldigt illa i fängelset och åkt in och ut från sjukhus. Men jag blev jätteförvånad och jätteglad. Hon har kämpat för det här. Men det var ett par år sedan jag hade kontakt med henne senast, säger Jan Freij.

Det, att benådningen skett av hälsoskäl, är något som utrikesdepartementet senare uppger.

– Enligt den information som vi fått är det av hälsoskäl, säger Rasmus Eljanskog vid UD:s presstjänst.

De svenska brotten Ingela Jansson jagades för

1) Grovt bedrägeri: Lurat banker och kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. Det sammanlagda värdet: 832 126 kronor. 

 

2) Grovt bedrägeri: Lurat till sig 325 000 kronor från ett kreditinstitut genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

3) Grovt bedrägeri: Lurat till sig sammanlagt 278 842 kronor från bland annat en bensinmack, flera kreditinstitut och banker genom att utge sig för att vara en annan kvinna. 

 

4) Grovt bedrägeri: Lurat till sig hotellnätter för 4 403 kronor. 

 

5) Grovt bedrägeri: Lurat till sig mobilabonnemang för 7 800 kronor. 

 

6) Grovt bedrägeri: Lurat till sig en dator på kredit för 8 240 kronor. 

 

7) Grovt bedrägeri: Betalat med en annan persons bankkort för 1 790 kronor. 

 

8) Grovt bedrägeri: Lurat social-kontoren i Mariestads och Töreboda kommuner att på felaktiga grunder betala socialbidrag till henne. Sammanlagt 27 116 kronor från Mariestad och 8 952 kronor från Töreboda. 

 

9) Stöld: Stulit en fyrhjulsdriven moped, värderad till 6 200 kronor, från ett företag.

 

Brotten skulle preskriberas år 2021, men i början av 2018 valde åklagaren att lägga ner ärendet.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER