Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora förvirringen om Västlänkens budget

Åke Wessman, informationsansvarig, menar att Håkan Wennström inte alls sagt ja till att lämna ut kalkylerna.
Foto: Lennart Rehnman

I går skrev GT om hur regiondirektören för Trafikverket, Håkan Wennerström, ville offentliggöra kostnaderna för Västlänken.

Men projektchefen Bo Larson sa nej.

Nu hänvisar myndigheten till beslut om att kalkylen inte får lämnas ut.

- Vi har nu ett myndighetsbeslut från Trafikverkets jurister, på att det inte ska lämnas ut. Det togs för kanske en vecka sedan, säger Åke Wessman, informationsansvarig.

Förvirringen kring vad som gäller för Västlänkens budgetkalkyl är stor - regiondirektörens ord står mot projektchefens. När GT i går sökte regiondirektören Håkan Wennerström för ett förtydligande, var han på semester och onåbar för en kommentar.

"Har prövats"

Men Trafikverkets informationsansvarig, Åke Wessman, säger att det inte råder någon förvirring.

- Frågan om att lämna ut kalkylen har prövats av Trafikverkets jurister och den kommer inte att lämnas ut förrän den är klar i december. Det togs för kanske en vecka sedan, säger Åke Wessman.

Men varför säger då Håkan Wennerström att det går bra att få kalkylerna?

- Håkan har inte sagt ja till det. Det har han inget inflytande över. Det är en missuppfattning. Han har inte lovat det, utan han har hänvisat till Bo Larsson.

Vi har ju en inspelad intervju där Håkan säger att det går bra. Kände han inte till myndighetsbeslutet?

- Oja, de är väl förtrogna med vad som har hänt. Jag vill inte göra någon tolkning av det eller vad han menar. Det här är projektets kalkyl och vi har nu ett myndighetsbeslut på att det inte ska lämnas ut. Det fick vi därför att vi fick en begäran från en annan person om samma sak, som också ville ha ut kalkylerna. Det blev en överprövning som gick till juristerna och då kom beslutet.

Det är snart en folkomröstning om trängselskatten. Är det inte budgetkalkylen adekvat information att ge väljarna innan de kan rösta?

- Kalkylen blir offentlig när järnvägsplanen ställs ut i december. Det är en normal procedur. Vi har diskuterat och har kommit fram till att vi inte kan sätta oss över de regler som vi ska leva efter. Jag vet att det verkar stelbent, men i konsekvensens namn måste man göra så här. Börjar man göra undantag i en procedur vet man inte vilka andra undantag vi ska göra, säger Åke Wessman och tillägger:

- Det finns inget avvikande i detta. Och när kalkylen är färdig så blir den tillgänglig precis som i andra fall. Det är inget konstigt.

GT har försökt nå Håkan Wennerström för att få en kommentar kring hans citat i gårdagens artikel. Men Åke Wessman håller, precis som Bo Larsson, stenhårt på att ingenting kommer att offentliggöras.

"Arbetet pågår fortfarande"

- Skälet till att kalkylen inte kan lämnas ut är att arbete på den fortfarande pågår. Den innehåller också uppgifter som kan påverka marknaden inför kommande upphandlingar. Skulle vi lämna ut kalkylen nu innan den är klar, skulle det med andra ord kunna påverka konkurrenssituationen, säger Åke Wessman.

GT har överklagat Trafikverkets beslut om att inte lämna ut kostnadskalkylen för Västlänken.

Detta har hänt

I går publicerade GT en artikel där projektchefen för Västlänken, Bo Larsson, benhårt slår fast att budgeten på 20 miljarder kommer att hålla. Men han vill inte offentliggöra den - trots att Trafikverkets regiondirektör Håkan Wennerström sa till GT att det inte skulle vara några problem.

Projektchefen Bo Larsson har den. Han kan mycket väl förse dig med den. Det går jättebra, sa Håkan Wennerström till GT:s journalist.

Det kommer när vi presenterar järnvägsplanen i december. Siffrorna är sammanställda i ett Excelark som är ett arbetsmaterial som inte är klart, sa Bo Larsson.


Han står fast vid att budgeten kommer att hålla. Men den senaste budgetkalkylen som allmänheten får ta del av, är från 2009 - där kan myndigheten med bara 50 procents säkerhet garantera att budgeten kommer att hålla. Den senaste kalkylen är daterad till juni i år men får alltså inte offentliggöras.