Åke Wessman, informationsansvarig, menar att Håkan Wennström inte alls sagt ja till att lämna ut kalkylerna. Foto: Lennart Rehnman
Åke Wessman, informationsansvarig, menar att Håkan Wennström inte alls sagt ja till att lämna ut kalkylerna.  Foto: Lennart Rehnman

Stora förvirringen om Västlänkens budget

Publicerad

I går skrev GT om hur regiondirektören för Trafikverket, Håkan Wennerström, ville offentliggöra kostnaderna för Västlänken.

Men projektchefen Bo Larson sa nej.

Nu hänvisar myndigheten till beslut om att kalkylen inte får lämnas ut.

- Vi har nu ett myndighetsbeslut från Trafikverkets jurister, på att det inte ska lämnas ut. Det togs för kanske en vecka sedan, säger Åke Wessman, informationsansvarig.

Förvirringen kring vad som gäller för Västlänkens budgetkalkyl är stor - regiondirektörens ord står mot projektchefens. När GT i går sökte regiondirektören Håkan Wennerström för ett förtydligande, var han på semester och onåbar för en kommentar.

"Har prövats"

Men Trafikverkets informationsansvarig, Åke Wessman, säger att det inte råder någon förvirring.

- Frågan om att lämna ut kalkylen har prövats av Trafikverkets jurister och den kommer inte att lämnas ut förrän den är klar i december. Det togs för kanske en vecka sedan, säger Åke Wessman.

Men varför säger då Håkan Wennerström att det går bra att få kalkylerna?

- Håkan har inte sagt ja till det. Det har han inget inflytande över. Det är en missuppfattning. Han har inte lovat det, utan han har hänvisat till Bo Larsson.

Vi har ju en inspelad intervju där Håkan säger att det går bra. Kände han inte till myndighetsbeslutet?

- Oja, de är väl förtrogna med vad som har hänt. Jag vill inte göra någon tolkning av det eller vad han menar. Det här är projektets kalkyl och vi har nu ett myndighetsbeslut på att det inte ska lämnas ut. Det fick vi därför att vi fick en begäran från en annan person om samma sak, som också ville ha ut kalkylerna. Det blev en överprövning som gick till juristerna och då kom beslutet.

Det är snart en folkomröstning om trängselskatten. Är det inte budgetkalkylen adekvat information att ge väljarna innan de kan rösta?

- Kalkylen blir offentlig när järnvägsplanen ställs ut i december. Det är en normal procedur. Vi har diskuterat och har kommit fram till att vi inte kan sätta oss över de regler som vi ska leva efter. Jag vet att det verkar stelbent, men i konsekvensens namn måste man göra så här. Börjar man göra undantag i en procedur vet man inte vilka andra undantag vi ska göra, säger Åke Wessman och tillägger:

- Det finns inget avvikande i detta. Och när kalkylen är färdig så blir den tillgänglig precis som i andra fall. Det är inget konstigt.

GT har försökt nå Håkan Wennerström för att få en kommentar kring hans citat i gårdagens artikel. Men Åke Wessman håller, precis som Bo Larsson, stenhårt på att ingenting kommer att offentliggöras.

"Arbetet pågår fortfarande"

- Skälet till att kalkylen inte kan lämnas ut är att arbete på den fortfarande pågår. Den innehåller också uppgifter som kan påverka marknaden inför kommande upphandlingar. Skulle vi lämna ut kalkylen nu innan den är klar, skulle det med andra ord kunna påverka konkurrenssituationen, säger Åke Wessman.

GT har överklagat Trafikverkets beslut om att inte lämna ut kostnadskalkylen för Västlänken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER