Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stora brister på boende – personal hånade unga

De viktigaste uppgifterna om lag om stöd och service till vissa funktionshindrade
Händelserna anmäldes enligt lex Sarah. Bilden är en arkivbild.
Foto: DANIEL OLSSON
Boendet drivs av Mölndals stad.
Foto: CHRISTIAN BÖRJESSON

LSS-boendet i Mölndal för funktionsnedsatta barn stängdes i höstas efter larm om flera brister.

Efter att en utredning nu blivit klar bekräftas flera av dem.

Bland annat ska personalen ha hånat ungdomarna.

Efter att boendet stängdes i höstas gjordes en lex Sarah-anmälan.

Listan som står under ”troliga orsaker till det inträffade” är lång. Bland annat nämns bristande bemötande mellan personal, bristande bemötande mellan personal och brukare, bristande kommunikation och uppföljning, chefsbyten, brister i/följsamhet till genomförandeplan/rutiner och bristfällig åtkomst och information till vissa uppdrag. 

Det framgår också att personal lämnat ungdomarna ensamma längre perioder och olyckor har inträffat. 

Samtliga ungdomar har funktionsnedsättningar

På boendet i Mölndal finns 23 brukare, de flesta under 18 år. De har funktionsnedsättningar av olika slag och boendet ska funka som en avlastning. 

”Biståndshandläggare beviljar antal dygn per månad men oftast blir det inte 24 timmar som brukarna vistas i verksamheten då flera av dem åker dit efter skolan och åker tillbaka till skolan morgonen därpå. Samtliga brukare har kognitiva funktionsnedsättningar, en del även fysiska” står det i bakgrundsinformationen.

Vid samtal med personalen framkommer det att barnen hånats av personalen, medan andra tycker att bemötandet varit bra, andra säger att det funnits en viss jargong med vissa för att det önskats. 

Hånade ungdomarna 

”Några svarade att en personal inför en brukare sagt ”hen hatar mig och jag hatar hen” vid flera tillfällen. Flera brukare hånas av vissa personal. Det har förekommit kommentarer om att de är äckliga som håller på med spott och avföring. Personal har pratat direkt till brukare om att man vill att hen flyttar därifrån” framgår det bland annat i utredningen. 

Efter utredningen har det nu lags fram flera förslag på åtgärder, bland annat förtydligande av kombinationstjänster och funktioner och mandat för flera av tjänsterna.

Dessutom ska hela personalstyrkan få utbildning och det ska genomföras individuella samtal med närstående om behovet av stöd. 

Se också:

Hit kan du anmäla om du drabbats av skador inom sjukvården eller brister inom Socialtjänsten och LSS