En boende i Mölndals kommun hämtar vatten i en av de vattentankar som kommunen har ställt ut. Foto: Love Hansen Siilin
En boende i Mölndals kommun hämtar vatten i en av de vattentankar som kommunen har ställt ut. Foto: Love Hansen Siilin

Vattenkaos – barnen skickas hem från skolan

Publicerad

En stor vattenläcka har uppstått i Mölndal natten mot onsdagen.

Läckan har orsakat stora problem och många hushåll är utan vatten eller har dåligt tryck i ledningarna. Enligt P4 Göteborg handlar det om 1 000 hushåll.

– Vi är ute med alla tekniker vi har och letar efter läckan, säger Kent Andersson, enhetschef på Mölndals kommun.

Mölndals kommun uppmanar nu föräldrar med barn på grundskolorna att hämta sina barn då "skolverksamheten inte kan bedrivas med kvalitet".

Vattenläckan upptäcktes vid tretiden under natten mot onsdagen.

– De är en stor vattenläcka på en matarledning ner mot Kållered och Lindome. Vi är ute och letar efter den men har inte lokaliserat den ännu. Det är en massa folk utan vatten, säger Kent Andersson, enhetschef på Mölndals kommun.

Han har ingen siffra på hur många personer som berörs av läckan, men det handlar om "hundratals" boende i Lindome och Kållered som är utan vatten och även många som har dåligt tryck i ledningarna. Men enligt P4 Göteborg handlar det om cirka 1 000 hushåll.

– Så fort vi hittar läckan kommer vattnet tillbaka. Men vi har ingen prognos på när det kommer att ske. Vi är ute med alla tekniker vi har och letar, men det kan vara ett detektivarbete ibland att hitta en läcka, säger Kent Andersson.

Petra Bertilsson, 41, Labäck-Kållered.– Jag märkte det imorse, det gick inte duscha och det blev inget kaffe. Jag har fyra barn hemma så det mesta av det vattnet jag hämtar kommer gå till dricksvatten. Duscha kan man alltid göra på gymmet.Foto: Evelina Nedlund

Stor vattenläcka i Mölndal

Han förklarar att det vid en vanlig vattenläcka kan röra sig om mellan 10 och 20 kubikmeter vatten i timmen, men nu rinner det drygt 100 kubikmeter per timme.

– Trycket har fallit och det går mycket vatten från vattenverket, säger han.

Boende i Kållered kan hämta vatten från en tank som kommunen ställt ut i Rävekärr.

– Vad gäller Lindome ska vi försöka få tillbaka vattnet där. Vi kan köpa vatten från Kungsbacka och ska se om det fungerar att koppla ihop oss med deras vattennät, säger Kent Andersson.

Leif Lundkvist, 72, Kållered.– Jag märkte det direkt när jag steg upp. Jag hämtar fem liter så att jag kan göra kaffe åtminstone. Det räcker nog till att göra middag också. Jag har aldrig varit med om en så här stor läcka förut. Det har som mest varit ett par timmars avstängning. Foto: Love Hansen Siilin

Vattentank vid Ikea

Dessutom har kommunen ställt ut en vattenstanksbil på Ikeas parkering dit man kan ta sig med en vattendunk för att få vatten. Det finns även vattentankar i Kållereds centrum.

Ett äldreboende i kommunen får vattenförsörjning.

Vid 13-tiden gick kommunen ut med att vattnet släppts på igen i Lindome, men att delar av Lindome fortfarande saknar vatten.

Kommunen uppmanar invånarna att vara sparsamma med vattenförbrukningen.

Mölndals stad: Hämta era barn

Under dagen gick Mölndals kommun ut med information till alla föräldrar som har barn i grundskolorna och förskolorna. Föräldrarna uppmanas att hämta sina barn från skolorna eftersom "skolverksamheterna kan inte bedrivas med kvalitet om det saknas dricksvatten och möjlighet att spola i toaletter", skriver kommunen på sin hemsida.

Det finns i nuläget ingen exakt prognos för när vattenläckan kan vara åtgärdad. Kommunen uppger att lagningen av vattenläckan kommer att pågå under hela dagen.

– Vi jobbar på för fullt. Jag har inte fått någon rapport ännu om att man i detalj har lokaliserat läckan ännu, säger Göran Werner, enhetschef vid tekniska förvaltningen vid 14-tiden på onsdagseftermiddagen, och fortsätter:

– Vi jobbar med en stor styrka för att lösa detta.

På onsdagskvällen hade en del hushåll fått tillbaka sitt vatten och läckan hade lokaliserats till norra Kållered.

Reparation kommer att påbörjas under torsdagen, meddelar kommunen på sin hemsida

(t.v) Pontus Andrén, Mölndals kommun.- I morse hade dem inte hittat läckan så det är lite oklart hur lång tid det tar.(t.h) Gustav Labe, Mölndals kommun.- Vi jobbade på som vanligt i förmiddags och sen blev vi hitskickade av chefen. Vi ska mest kolla så att det inte blir någon trängsel och att allt flyter på.Foto: Love Hansen Siilin

 

Läs GT:s nyheter i vår app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER