Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor smittspridning på västsvenska arbetsplatser

Antalet covid-patienter ökar – ”Alarmerande”
Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen-
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Under förra veckan rapporterades 6 379 nya fall av covid-19 i Västra Götaland.
Foto: Marian Vejcik / Colourbox

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt mycket hög i Västra Götaland, en stor del av spridningen sker på arbetsplatser, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Dessutom ökar antalet personer som behöver vård på sjukhus för sjukdomen.

– Det är oerhört viktigt för allas skull att vi får ner smittspridningen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström, i ett pressmeddelande.

Under förra veckan rapporterades 6 379 nya fall av covid-19 i Västra Götalandsregionen vilket är något färre fall än veckan innan.

Men smittspridningen är fortsatt mycket hög i regionen och en stor del av den sker på arbetsplatser.

– Smittan sprids i alla åldrar och till stor del bland personer i arbetsför ålder. Vi måste få stopp på smittspridningen på våra arbetsplatser och där behöver vi alla ta vårt ansvar, till exempel genom att arbeta hemma när vi kan. Sen är också arbetsgivare skyldiga att förebygga smittspridning och vidta åtgärder när det upptäcks covid-19 på arbetsplatsen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Trycket på vården fortsätter öka 

Det är inte bara antalet smittade som är på höga nivåer – det är också antalet personer som behöver vård på sjukhus för covid-19. 

Trycket på vården ökar allt mer. På tisdagen vårdades sammanlagt 391 patienter på något av regionens sjukhus varav 61 av dem på intensivvårdsavdelning.

– Vi har en god beredskap att ta hand om alla som blir akut och allvarligt sjuka. Men det handlar om så pass många patienter att det påverkar annan vård, till exempel genom uppskjutna operationer. Det är oerhört viktigt för allas skull att vi får ner smittspridningen, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i pressmeddelandet.

Vädjan: ”Smittspridningen måste minska”

Thomas Wahlberg vill varna för de kommande högtiderna som valborg och ramadan och risken för smittspridning det innebär att samlas för dem.

– Smittspridningen måste minska och det gäller att följa de råd som ges. Undvik alla andra kontakter än de du bor tillsammans med, vistas inte i trånga butiker och använd munskydd i kollektivtrafiken samt i inomhusmiljöer där det inte går att hålla avstånd, säger han i pressmeddelandet. 

Vaccinationerna mot covid-19 fortsätter också, under den här veckan kommer preliminärt 60 600 doser till i Västra Götaland, de går till de som är 65 år eller äldre. 

Se också: 

T-celler kan ge skydd mot covid-19 – i över 70 år • Möjligt att vara immun även om man inte varit smittad