Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor smittspridning bland elever – skolan kan stängas

En mellanstadieskola i Mölnlycke kan tvingas stänga på grund av den höga smittspridningen.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vecka 46 upptäcktes 1 084 nya coronafall i Västra Götaland. Det är en ökning med 63 procent jämfört med veckan innan. (Genrebild).
Foto: Johan Nilsson / TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset sprider sig snabbt på Furuhällsskolan i Mölnlycke – under torsdagen hade ett 50-tal elever bekräftats smittade av viruset. Det rapporterar GP.

– Det kan bli så att vi får stänga hela skolan, men det beror på hur det utvecklar sig, säger Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden i Härryda kommun, till tidningen.

Förra veckan, vecka 46, upptäcktes 1 084 nya coronafall i Västra Götaland. Det är en ökning med 63 procent jämfört med veckan innan och den största ökningen mellan två veckor sedan förra hösten.

– Det är framför allt de som är i mellan- och lågstadie åldern som blivit smittade. Barn blir oftast inte så sjuka, men framför allt kan de bidra till smittspridning, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Och att smittspridningen av covid-19 är hög bland skolbarn märks bland annat på Furuhällsskolan i Mölnlycke. Under torsdagen hade ett 50-tal elever bekräftats smittade på skolan, rapporterar GP.

Skolan kan stängas

På grund av den höga smittspridningen har flera av de särskilt drabbade klasserna skickats hem för distansundervisning, uppger GP.

– Det kan bli så att vi får stänga hela skolan, men det beror på hur det utvecklar sig, säger Maria Kornevik Jakobsson (C), ordförande i välfärdsnämnden i Härryda kommun, till tidningen.

Om smittspridningen i VG-regionen håller i sig kan det bli aktuellt att återinföra vissa restriktioner, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

– Det är viktigt att ta det här på stort allvar. Blir det en fortsatt ökad smittspridning så kan man behöva vidta åtgärder. Sen om det är en ny våg på väg är så oerhört svårt att svara på och oerhört svårt att veta. Men jag tror att det är viktigt att man är väldigt observant. 

SE OCKSÅ: Piller mot covid-19 på gång: ”Mer verksamt”