Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skogsbranden riskerar ta ny fart på söndagen

Skogsbranden.Foto: JOAKIM ERIKSSON/AGENA FOTO

En stor skogsbrand rasade i Bollebygds kommun under lördagskvällen och natten mot söndagen.

Ett 40-tal brandmän kämpade mot lågorna i ett område som omfattar cirka på 400 gånger 500 meter. 

Branden har minskat i intensitet – men riskerar ta ny fart under påskdagen. 

– Vi har den under kontroll nu, men det finns ju en risk om det börjar blåsa kraftigt, säger inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänst under påskdagsmorgonen.

Branden rasade på ett område vid Råssa utanför Bollebygd som är knappt två hektar.

– Området är runt 400 meter gånger 400 meter, säger Joel Jacobsson på räddningstjänsten.

Det brann på flera ställen i området.  

– Det brinner på ett antal ställen, men inte överallt. Det finns flera byggnader i området och nu har vi fokus på att rädda dem och att förhindra att branden sprider sig ytterligare.

Det handlar bland annat om en gård som ligger i farozonen. Inga människor finns dock kvar i byggnaderna.

Nio enheter på plats

Vid 19-tiden på påskafton var nio styrkor på plats med cirka 40 brandmän. Under natten stannade 15 brandmän kvar för att bevaka branden. 

Minskad temperatur och dagg har gjort att intensiteten på branden har minskat. 

– Men i och med att det i morgon blir varmare igen så kommer det flamma upp inne i området, säger Christer Larsson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänst.  

Området som brinner är beläget mellan motorvägen riksväg 40 och gamla riksväg 40. Under påskdagens morgon meddelar inre befäl vid räddningstjänsten:

– Vi är kvar med 15 man på plats och bevakar och eftersläcker. Vi bedömer nu att branden är under kontroll och vi räknar med att behålla den under kontroll om det inte börjar storma eller blåsa kraftigt.

Markägaren: Ungskog som förstörs

Markägaren som drabbas är Lennart Hermansson.

– Enligt den informationen jag har fått är det tio till tolv hektar som mer eller mindre kommer att förstöras, säger han.

Hermansson bor inte där det brinner, men har varit på plats och sett förödelsen. 

– Det är planterad ungskog, nio-tio år, som förstörs. Det har ju inget timmervärde men det kostar en hel del pengar att plantera om den. 

Han fortsätter:

– När sånt här händer brukar inte försäkringsbolag och drabbad skogsägare vara överens...

Skogsägaren Lennart Hermansson.Foto: PRIVAT
Branden.Foto: PRIVAT

Inga människor befinner sig i fara, uppger Joel Jacobsson. Han avråder dock bestämt människor från att ta sig till området.

Stannar på motorvägen

Borås Tidning rapporterar att Sveriges Radios trafikredaktion gått ut med varningar för att bilister på motorvägen stör trafiken genom att stanna och filma.

Detta har också Trafikverket lagt ut en varning för på sin hemsida. 

Detta är den hittills allvarligaste terrängbranden i Västsverige under påskhelgen. Räddningstjänsterna i en mängd kommuner har ryckt ut på ett stort antal gräs- och skogsbränder de senaste dagarna.

Det är mycket torrt i markerna i stort sett överallt.

Bara i Storgöteborg har räddningstjänsten haft mer än 30 larm senaste dagarna. Södra Älvsborgs räddningstjänst, som har sin bas i Borås, har ryckt ut på sju bränder bara under påskafton.

”Någon tänder på”

Det har rapporterats om att flera gräsbränder i bland annat Sotenäs kommun berott på att personer tänt på i det snustorra gräset.

– Det är någon som springer runt och tänder på, säger Jimmy Göransson, insatsledare på räddningstjänsten i Sotenäs., till Bohusläningen.

Orsaken till den stora branden i Bollebygds kommun är än så länge okänd för räddningstjänsten.

– Jag vill inte spekulera i någon orsak. Vi har fokus på att släcka, säger Joel Jacobsson.

Polis har varit på plats men har lämnat området vid 20-tiden på kvällen.

– Det är avslutat för vår del. Man har skrivit en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men vad den består utav framgår inte, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.