Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor skogsbrand tar flera dygn att släcka

En hög rökpelare syns från brandplatsen. Foto: Läsarbild
Helikopter har satts in för att vattenbomba branden Foto: LINUS OLSSON /PHOTOLSSON

Det stora skogsområdet i Skepplanda, norr om Göteborg, brinner fortfarande efter över två dygn. På torsdagseftermiddagen flammade branden upp på nytt på flera ställen, men är nu återigen under kontroll. 

Markytan som brunnit är ungefär 300 gånger 600 meter och det torra vädret försvårar släckningsarbetet.

– Vi vet inte hur långt branden går på djupet. Det tar säkert ett par dygn innan den blir helt släckt, sa C-G Hermansson, insatsledare vid räddningstjänsten, under natten till torsdagen.

Under fredagen väntas räddningstjänsten ta krafttag för att bekämpa elden och har kallat in hjälp från försvarsmakten. 

Larmet till räddningstjänsten kom in klockan 16.11 på tisdagseftermiddagen.

Ett brandflyg hade då lokaliserat en stor skogsbrand i närheten av Skepplanda.

– Ytan som brinner är ungefär 40 000 kvadratmeter stor. Det är ett ganska stort område, sa Niclas Fogelqvist vid räddningstjänsten Storgöteborg kort efter larmet.

Elden spred sig senare ytterligare.

Initialt ryckte åtta enheter från flera stationer ut för att bekämpa branden.

Terrängen kring branden är oländig, och räddningstjänsten kunde inte ta sig fram till elden med sina vanliga utryckningsfordon.

– Vi kör fram utrustningen med sexhjulingar, sa Niclas Fogelqvist vid räddningstjänsten Storgöteborg under tisdagseftermiddagen.

Vattenbombar från luften

Vid 20-tiden samma dygn meddelade räddningstjänsten att ytterligare styrkor skickats till platsen. Ungefär samtidigt sattes även en helikopter in.

– Vi har satt in en helikopter som vattenbombar från luften, bekräftade Christer Dyrfelt, vid räddningstjänsten.

Vid midnatt befarade man att elden skulle sprida sig.

– Styrkorna på platsen uppskattar att brandfronten är en kilometer bred. Vi kommer att bli kvar hela natten, sa Dyrfelt.

Fyra timmar senare uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll.

– Det är två styrkor på plats och de har den under kontroll. De kommer fortsätta med helikopterhjälpen under morgonen, sa Dan Lindqvist, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg, strax före 04-tiden.

”Brinner kraftigt”

Vid lunchtid på onsdagen var läget dock ett annat, uppger räddningstjänsten. Branden ska inte längre vara under kontroll.

– Nej, det kan man inte säga. Det brinner kraftigt i området, elden dyker upp igen på flera ställen, meddelar räddningstjänstens larm- och ledningsoperatör i Storgöteborg.

Det ska dock inte föreligga någon risk för spridning. Det meddelade Karin Dickens, kommunikationsstrateg vid Bohus räddningstjänstförbund, vid 12.30-tiden:

– Det stora problemet är platsen för branden, 45 minuters promenad upp för ett brant berg. Helikoptern lyfte för en halvtimme sen för att göra nya vattenbombningar.

Under onsdagen fortsatte vattenbombningen med ungefär 200 000 liter vatten på olika platser där branden härjar. 

– Nu ikväll går vi ner till åtta personer som är där över natten och bevakar och från åtta imorgon bitti går vi upp till tre styrkor på 15 personer, sa C-G Hermansson, insatsledare vid räddningstjänsten vid 23-tiden på onsdagen.

Räddningstjänsten i Kungälv och Ale får hjälp av Alingsås och Göteborg för att kunna släcka den stora skogsbranden. 

"Släckningen kan ta ett par dygn till”

Under natten mot torsdagen uppgav att släckningen kan komma att ta ytterligare tid.

– Vi vet inte hur långt branden går på djupet. Det tar säkert ett par dygn innan den blir helt släckt, säger C-G Hermansson strax före 05-tiden.

Branden utgör ingen fara för allmänheten, men röklukten kan sprida sig i omgivningarna. 

Släckingsarbetet fortsatte under torsdagen med målet att branden inte skulle eskalera. Under eftermiddagen kunde dock räddningstjänsten konstatera att elden på nytt börjat flamma upp på ett antal platser. 

Med hjälp av vattenbombning från försvarsmaktens helikoptrar lyckades man hantera den uppkomna situationen. Personal från Bohus räddningstjänstförbund och frivilliga resursgruppen kommer att vara på plats under natten. 

Kallar in soldater

Under fredagen kommer man att ta krafttag för att bekämpa branden. Man har begärt ytterligare stöttning av försvarsmakten och ett flertal soldater kommer att hjälpa till på brandplatsen under fredag förmiddag.

Det är torrt i markerna, och sedan tisdag morgon råder eldningsförbud i flera kommuner runtomkring Göteborg.

SMHI har utfärdat varningar för skogsbränder i hela Västsverige.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!