Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor skimningsvåg på Shells bensinmackar

Foto: Alexander Carlsson

Shells bensinstationer har under sommaren utsatts för en omfattande skimningsvåg.

På en rad stationer har skimningsutrustning monterats och därefter har kontantuttag gjorts utomlands utan kortinnehavarens vetskap.

- Det här är proffs, säger vd:n Jonas Sidenå.

Här har tjuvarna slagit till i sommar

Shell Malmö, 22/6
Shell Mölnlycke, 28/6
Shell Stenungsund, 12/7
Shell Hyllie, Malmö, 15-17/7
Shell Askim, Göteborg, 18/7
Shell Trelleborg, 18/7
Shell Linköping, 21-24/7
Shell Norrköping, 24/7

Så här skyddar du dig mot skimning

Var uppmärksam
Skydda alltid din kod. En kamera, så liten att den är svår att upptäcka, kan vara monterad i kortautomaten. Se också till att personer bakom dig i kön inte uppfattar din kod.
Kolla automaten
Stressa inte. Kontrollera kortautomaten, för att se om den ser annorlunda ut, innan du stoppar in ditt kontokort. Välj en annan om du är osäker.
Stanna på platsen
Var misstänksam. Skulle kortautomaten bete sig underligt, om du exempelvis inte får dina pengar, gå inte därifrån, utan kalla på hjälp.
Minska beloppet
Ha ett separat kort där du har begränsat med pengar. Det vill säga, gå inte runt med ett kort där du har alla dina pengar.
Håll ögonen på kortet
Förvara ditt kort som en värdehandling och lämna inte ditt kort ur sikte. Gäller exempelvis när man ska betala på restauranger eller andra sammanhang där personalen går i från för att dra ditt kort.
Lita inte på automaterna
Var alltid misstänksam och försiktig och det gäller alla kortautomater där kontokort är inblandade.
Spärra snabbt
Ha alltid uppgifter om hur du kan spärra ditt kort och få kontakt med din kort-leverantör nära till hands.

Så går skimning till

Vid skimning monteras en extra kortläsare på automaten. Denna kopierar kortinformation på ditt kontokort och med en kamera filmar den när du slår in din kod. På så sätt får bedragarna allt de behöver för att börja ta ut pengar eller handla med ditt konto.
Bankerna har bytt ut och ändrat säkerhetsutrustningen i bankomaterna vilket har gjort det i stort sett omöjligt med skimning. Men skimning sker fortfarande vid exempelvis bensinstationernas kortterminaler.

GT kan avslöja att flera av Shells bensinstationer under en dryg månad drabbats av en omfattande skimningsturné.

I Sverige drivs Shellstationerna under varumärkeslicens av ST1 Energy AB, som även har hand om mackarna med samma namn.

Företagets vd, Jonas Sidenå, oroas av skimningsattacken.

- Vi har tidigare varit väldigt förskonade, men tar naturligtvis detta på väldigt, väldigt stort allvar, säger han.

Gjort uttag i Kambodja

Det rör sig om minst åtta bensinstationer i främst södra och mellersta Sverige.

Skimningsutrustning har monterats på betalningsapparaturen och sedan har kundernas bankkort använts för kontantuttag i bland annat Mexiko och Kambodja.

- I förhållande till det vi sett tidigare år är den här utrustningen ännu fiffigare, med ännu högre teknologilösningsnivå som de använder. Det här är proffs, säger Jonas Sidenå.

Enligt Sidenå handlar det om skimningsapparatur som flyttats mellan olika bensinstationer.

Den har nu identifierats och förhoppningsvis ska det sätta stopp för bedrägeriturnén.

- Den utrustning som jag sett i det här fallet är inget du åker ut och sätter på åtta-nio stationer. Du har sannolikt en utrustning och i och med att vi nu kom åt den hoppas vi att det ska stanna upp, i alla fall tillfälligt.

Företaget har väl utarbetade rutiner för att förebygga skimning, men bedragarna ligger lika långt fram med att utveckla sina metoder, menar han.

- Vi ändrar kontinuerligt utrustning och teknik för att skimning ska bli svårt, egentligen helt omöjligt. Men tyvärr är bedragarna väldigt långt fram också, säger Jonas Sidenå.

Polisen är förtegen

Polisen samlar nu in så mycket information som möjligt, men är väldigt förtegen om omständigheterna kring skimningsvågen på Shellmackarna.

- Det pågår en utredning kring detta, men mer än så vill jag inte säga i det enskilda fallet, säger Nina Lindhe Tell, brottsförebyggare på polisens bedrägerisektion i Göteborg.

Foto: Foto: Skimningsutrustningen kopierar kortets information när du betalar
Enligt uppgift till GT ska det ännu vara oklart hur många som drabbats av Shells bensinstationsskimning, mörkertalet kan vara stort.

Det gäller att ha koll på sina konton för att upptäcka en eventuell skimning.

- Ha för vana att ha en allmän kontroll på dina konton. Det är inte alltid som det tas ut stora summor, det kan ske bit för bit, säger Nina Lindhe Tell.

Vanligare på sommaren

Enligt Jonas Sidenå är sommaren högsäsong för skimningsbedragarna.

Brottsförebyggaren menar att brotten inträffar under hela året, men håller med om att obemannade platser, som bensinstationer, kan vara mer utsatta.

- Jag har inga direkta siffror att ge dig eftersom att skimning kan förekomma på alla sorters uttagsautomater, men att det företrädesvis kan vara en större risk på obemannade platser så som bensinstationer, säger Nina Lindhe Tell.

Jonas Sidenå har stor förhoppning om att skimningsturnén nu är slut.

- Vi lägger flera miljoner per år för att vår utrustning ska fredas. Vi är hemskt angelägna att polisen ska komma åt de här kriminella elementen.