Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor polisinsats när Preem-rättegången börjar

Nu ska planerna slutligen avgöras.
Protester mot Preemraff i Lysekil. Demonstranterna marscherar mot Preemraff.Foto: Lovisa Waldeck
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Ett stort antal personer har samlats för att manifestera i Lysekil i samband med huvudförhandlingen.Foto: Lovisa Waldeck
Polisen har hög närvaro i Lyskil i samband med huvudförhandlingen.Foto: Lovisa Waldeck

Runt 250 demonstranter tog sig till i Lysekil på tisdagen när huvudförhandlingen om den planerade utbyggnaden av Preems raffinaderi – som har blivit en symbol för klimatkampen – inleddes.

Polisen hade därför mobiliserat med en så kallad särskild händelse.

– Här har varit helt lugnt och det är betydligt färre demonstranter på plats än vad vi räknat med, säger Anna Göransson vid polisen.

Hon berättade att ungefär 250 demonstranter var på plats i Lysekil i samband med att förhandlingen om Preems utbyggnad inleds i Mark- och miljööverdomstolen. 

– Vi hade räknat med minst det dubbla antalet, säger Göransson, polisens presskommunikatör.

Förhandlar i kroglokal

Demonstranterna samlades utanför klassiska krogen ”Oscars” vid 08 där Mark och miljööverdomstolen sitter i förhandlingar under tre dagar som ska mynna ut i en slags rekommendation till regeringen.

– Vi kräver att regeringen agerar i linje med Parisavtalet och avvecklar Sveriges fossilberoende. Det är uppenbart att företag som Preem inte kommer leda klimatomställningen, utan där behövs politiska beslut, säger Jessica Lovell, talesperson för Stoppa Preemraff.

Många poliser var på plats för att säkerställa att lugnet i den lilla bohusländska kuststaden.

Under förmiddagen hade demonstranterna aktiviteter på Rosviks Torg. Vid lunchtid marscherade de sedan fram till Preemraffs grindar.

Marscherar mot Preemraff

Oljejättens område är beläget åtskilliga kilometer utanför Lysekil.

– Marschen kommer nog att ta ett par timmar. Vi kommer att följa den fram till Preemraffs grindar, berättade Göransson när demonstranterna var på väg ut ur city i ett tåg.

Veronika Österberg, 20, pluggar till läkare, Umeå. Lan Pham, 23, student, geovetenskap, bor i Helsingborg: ”Känns viktigt att demonstrera för att Preem, om de får bygga ut, blir den största utsläpparen i Sverige. Det är fruktansvärt att det ens kan vara aktuellt i Sverige år 2020”, säger Veronika. ”Jag är här för att klimatkrisen är den viktigaste frågan i dag, den ligger som ett lock över hela vår tillvaro”, säger Lan.Foto: Lovisa Waldeck
Caroline Runesdotter, lektor i pedagogik, Göteborg: ”Sverige måste sänka koldioxidutsläppen, inte öka dem. Det här är en vändpunkt, en ödesfråga. Symboliskt viktigt också att Sverige tar sitt ansvar i detta allvarliga läge.”Foto: Lovisa Waldeck
Jessica Lovell, talesperson för organisationen Stopp Preemraff: ”Vi är en sammanslutning av många olika miljöorganisationer. Vi vill skicka en tydlig signal till regeringen att de tar ett beslut i linje med miljömålen.”Foto: Lovsa Waldeck
Piotr Warta, 51, drifttekniker på premraff, Lysekil. ”Jag är positiv till planerna att bygga ut Preemraff för att på sikt kunna utvinna miljövänliga drivmedel.”.Foto: Lovisa Waldeck

Under tisdagen har det inte funnits antydan till bråk eller ens verbala attacker mot demonstranterna. Det finns en ju betydande andel personer som uttryckt sig positiva till Preemraffs utbyggnad.

Ett stort antal personer har samlats för att manifestera i Lysekil i samband med huvudförhandlingen.Foto: lovisa waldeck
Protester mot Preemraff i Lysekil.Foto: Lovisa Waldeck

Regeringen ska ta beslut 

Det har varit ett antal turer i frågan kring Preems utbyggnadsplaner.

Den fick först grönt ljus från Mark- och miljööverdomstolen, men sedan miljöorganisationer överklagat har saken fördröjts. Förhandlingen har nu börjat i Lysekil och väntas pågå under några dagar. Men i slutändan är det upp till regeringen att komma med ett beslut.

Vilket är historiskt – då det är första gången klimatfrågan används som skäl för att regeringen tar över och kommer att fatta det slutgiltiga beslutet i ärendet.

Regeringen har nämligen tagit över beslutsfrågan, men kommer lyssna på yttrandet från Mark- och miljööverdomstolen som meddelas efter huvudförhandlingen.

Förhandlingarna kommer att pågå under tre dagar. Polisen har dock inte fått någon information om att det ske några demonstrationer onsdag eller torsdag.

Under tisdagen fick de som överklagat tillståndet till utbyggnad ge sin syn på saken till domstolen. Under onsdagen kommer Preemraff att föra fram sina argument och på torsdag kommer domstolen att visas runt på Preemraff.

– Vi har sex representanter som ge vår syn på plats varav två är jurister, berättar Dani Backteg, presschef på Preem.

Företaget har ungefär 1500 anställda i Sverige varav 600 arbetar på raffet i Lysekil. En utbyggnad kommer att ge 200-300 nya arbeten i Lysekil. Under byggnationen skulle cirka 3 000 personer arbeta med den under tre-fyra år, uppger Backteg vidare.

Yttrandet från domstolen kommer troligen om några veckor. Däremot är det mycket ovisst när regeringen fattar sitt beslut.

 

Demonstrationer när Preem vill bygga ut sin verksamhet – Lovisa Waldeck rapporterar.