Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

19 personer förda till sjukhus efter dödsfall på vandrarhem

Poliser i gasmask befinner sig på vandrarhemmet.
Foto: LÄSARBILD
Poliser i gasmask befinner sig på vandrarhemmet.
Foto: LÄSARBILD
Polis och bombgrupp är på plats.
Foto: LÄSARBILD
En stor polisinsats har initierats.
Foto: LÄSARBILD

En kvinna avled på ett vandrarhem i Göteborg på torsdagen.

I anslutning till kvinnan hittades ett vitt pulver som misstänks vara det giftiga och explosiva ämnet natriumazid, vilket Nationella bombgruppen nu tagit hand om.

En förundersökning om vållande till annans död är inledd av polisen.

19 personer har kontrollerats på sjukhus efter händelsen.

Boende och personal på ett centralt beläget vandrarhem i Göteborg, slog under torsdagsförmiddagen larm om att en kvinna drabbats av hjärtstopp på ett av vandrarhemmets rum.

Men det som började som ett sjukvårdsärende blev snart polisiärt.

I samband med återupplivningsförsöken, som var förgäves, hittades ett misstänkt ämne. Något som GP var först med att rapportera om.

– En kvinna hittas avliden efter larm om hjärtstopp och vi hittar också ett ämne som vi tror kan vara narkotika. Senare kallar vi dit Nationella bombskyddet för att undersöka ämnet då vi inte vet vad det är, sa Hans Lippens, polisens presstalesman i region Väst.

Polis kunde först inte uttala sig om vilket ämne det handlade om.

– Jag vet inte och vi får vänta tills bombstyrkan sagt sitt, uppgav Lippens. 

Ingen person ska ha kommit till skada.
Foto: LÄSARBILD

GT har flera uppgifter från platsen som säger att det handlar om någon form av vitt pulver som påträffats inne på vandrarhemmet.

– Vandrarhemmet eller delar av det är utrymt och avspärrat. Det är något eller några rum som är avspärrade, sa Lippens.

Fredrik Dahl är en av vandrarhemmets ägare:

– Det var en rätt rörig insats där vi inte fick reda på så mycket och där vi inte heller kunde meddela våra gäster så mycket, berättar han på fredagsmorgonen.

En viss oro ska ha spridit sig bland de boende på vandrarhemmet.

– En och annan gäst undrade ju vad som pågick. I och med att det kom folk i rymddräkt för att undersöka det här, så fanns det undran om ”ska inte vi också ha dräkter då, eller är det bara farligt för dem?” berättar Dahl.

Enstaka gram kan vara dödligt

Klockan 20.20 på torsdagskvällen hade det vita pulvret omhändertagits av nationella bombstyrkan. Enligt polisen ska det troligtvis handla om det giftiga och explosiva ämnet natriumazid. 

– Det används bland annat i krockkuddar och inom sjukvården, men i begränsande omfattning. Men var man får tag på det har jag ingen aning om, säger Lippens.

Mark Personne, överläkare vid Giftinformationscentralen, säger i en kommentar till GP:

– Det är ett kraftfullt gift, ett enstaka gram kan vara dödligt och påverka kroppen allvarligt. Det leder till kraftigt blodtrycksfall, medvetslöshet och kramper. Ämnet blir explosivt när det blandas ihop med vissa metaller. Min gissning är att det går att få tag på via internet där man kan få tag på nästan vad som helst i dag.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, men enligt Hans Lippens ska brottsrubriceringen inledningsvis betraktas som en teknikalitet:

– Inledningsvis är det så, eftersom vi inte vet hur kvinnan avlidit. Sedan fortsätter analysen av pulvret, säger han.

Det är inte fastslaget att det ligger något brott bakom dödsfallet, och enligt polisen ska det inte ha varit några övriga personer i kvinnans rum i samband med händelsen.

Polisen har under fredagsmorgonen identifierat kvinnan, som är i 30-årsåldern. De skriver på sin hemsida att hon ska ha visat upp en ID-handling från ett europeiskt land men att hon är bosatt i Göteborg. Dödsorsaken är dock inte fastställd ännu. 

Alla personer som har kommit i kontakt med ämnet, anställda på vandrarhemmet, räddningspersonal med mera, erbjöds av polis att föras till sjukhus för kontroll. 

Totalt 19 personer som kan ha kommit i kontakt med ämnet har kontrollerats, men ingen visar några symptom på förgiftning enligt polisen.

”Olustig känsla”

Folk i kvarteret runt vandrarhemmet kunde inte undgå den polisiära aktiviteten. Ing-Marie Eriksson och barnbarnet Casper Bergstedt, 12, bor på vandrarhemmet över natten. De kommer från Filipstad och hade vid 19-tiden inte fått någon information om vad som händer. 

Ing-Marie Eriksson och barnbarnet Casper Bergstedt,

– Det är ju en olustig känsla i magen. Man vet inte vad som pågår. Vi kommer just från Naturhistoriska museet och ska bo här i två nätter, men vi får se om vi måste bo någon annanstans, säger Ing-Marie Eriksson.