Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Politisk koppling till fynd av automatvapen

Ett industriområde i Taberg har varit avspärrat och bevakat av polis i flera dagar.

Vid ett tillslag har man hittat automatvapen, polisuniformer, peruker och löshår, enligt uppgift till Aftonbladet.

Enligt tidningen har personer som är intressanta i utredningen kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen – och Säpo har nu involverats i ärendet.

En man begärdes under söndagen häktad i ärendet, misstänkt för förberedelse till grovt rån och grovt vapenbrott.

Det var i onsdags eftermiddag som polisen inledde en större insats i Taberg utanför Jönköping. Ett stort industriområde spärrades av, och poliser med skottsäkra västar och automatvapen har bevakat ett flertal byggnader, enligt Jönköpings-Posten.

Efteråt anhölls två män, båda i 30-årsåldern och utländska medborgare, misstänkta för stöld. Under fredagseftermiddagen försattes de på fri fot, efter beslut från åklagare.  

Misstankarna mot männen är däremot inte avskrivna – men:

– Jag bedömer inte att det finns häktningsskäl. De kan inte påverka utredningen och det finns ingen återfallsrisk, säger åklagare Klas Lööf till JP. 

Av handlingar i Jönköpings tingsrätt förekommer uppgifter om att tre personer först anhölls misstänkta för grovt vapenbrott i Taberg-ärendet och att en fjärde person anhölls först senare. 

Man begärd häktad för grovt vapenbrott

Den fjärde, en man i 40-årsåldern, begärdes under söndagen häktad misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån, detta kopplat till det känsliga ärendet i Taberg. 

– Han anhölls den 7 juni, alltså på torsdagen, bekräftar kammaråklagare Klas Lööf för Expressen under måndagen. 

Av häktningsframställan framgår att mannen anhölls i sin frånvaro den 7 juni klockan 20.25. Anhållandet verkställdes då mannen greps av polisen vid 23-tiden samma kväll.

Under måndagseftermiddagen häktades mannen av Jönköpings tingsrätt misstänkt för grovt vapenbrott och förberedelse till grovt rån, skriver JP. Åtal i ärendet ska vara väckt senaste den 25 juni. 

I samband med att häktningsförhandlingen hölls, avslöjade åklagaren att det finns ytterligare en misstänkt i ärendet, också det en man i 40-årsåldern, som har anhållits.

Peruker och löshår i container

Polis och åklagare är mycket förtegna om ärendet. De vill inte berätta vilka fynd som har gjorts. Men enligt Aftonbladet rör det sig om automatvapen, polisuniformer, peruker och löshår. Beslagen ska ha gjorts i en container – närmast av ren en tillfällighet. När polisen sökte efter en mindre tjuvgömma gjordes de minst sagt uppseendeväckande beslagen, enligt uppgifter till Expressen.

– Vapenbrottet är ingen hemlighet, men vad detaljerna består i är däremot känsligt, sa kammaråklagare Klas Lööf före  måndagens häktningsförhandling. 

Flera containrar och andra utrymmen i området har undersökts, enligt JP:s fotograf på plats. Det har också gjorts tillslag på tre bostadsadresser, enligt tidningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet misstänker polisen att det kan finnas ett politiskt motiv bakom de misstänkta brotten.

Personer som är intressanta i utredningen har, enligt tidningens källor, kopplingar till den vänsterautonoma rörelsen.

Hittade polisuniformer

Enligt uppgifter till Aftonbladet har Säkerhetspolisen en konkret roll i utredningsarbetet.

– Det vi kan konstatera är att vi känner till ärendet, men än så länge är det polismyndigheten som äger det, säger Karl Melin, presschef på Säpo.

– Sen är det alltid som så att vi har ett nära samarbete med polisen. Vi får, delar och ger information, om det är så att vi har något vi kan vara behjälpliga med. Det gör vi i olika ärenden som berör vårt verksamhetsområde.