Stor polisbevakning under Afa-rättegång

LUGNT. Det kryllade av poliser när rättegången mot Afa-ungdomarna inleddes under tisdagen. Under dagen var läget lugnt trots att polisen befarade aktioner.
Foto: JACOBSSON LEIF

GÖTEBORG. När rättegången mot 16 ungdomar med anknytning till Antifascistisk aktion (Afa) startade i Göteborg på tisdagen kryllade det av poliser.

Men inga våldsamma aktivister.

Polisen befarade aktioner i samband med rättegången som hålls i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal. Därför var en stor polisstyrka inkallad. Det stod polisbilar i varje gathörn i kvarteret runt tingsrätten och polisbilar cirkulerade runt i centrala stan. Utanför säkerhetssalen stod poliser med kravallhjälmar i bältena, men inga synliga tunga vapen. - Vi har fått uppgifter om att det kan bli någon form av opinionsyttringar vid starten av rättegången. Det kan eventuellt komma 100 personer. Inget tillstånd för demonstration har begärts, säger kommenderingschefen polisintendent Erik Nord till TT.

Väldigt lugnt

 Strax innan rättegången skulle starta rapporterade TT:s reporter att allt var väldigt lugnt. Några demonstrerande aktivister syntes inte till. 16 unga vänsteraktivister ställdes inför rätta. Två av dem, 19 och 18 år gamla, åtalades i fredags vid Lidköpings tingsrätt för att med en brandbomb ha försökt att sätta eld på en McDonald's-restaurang vid Gumsbacken i Nyköping i februari. Åtalet gäller försök till grov mordbrand. De andra misstänks bland annat för att ha förberett en attack mot nazister. Det avslöjades när polisen gjorde ett tillslag i en lägenhet i Lidköping i augusti 2004 och förutom gripanden av vänsteraktivister beslagtog en mängd vapen såsom batonger, brandbomber och kaststjärnor.

Extra bevakning

 Polisen i Göteborg har extra bevakning på stan under tisdagen. Det beror dels på en fotbollsmatch mellan Gais och IFK Göteborg på tisdagskvällen, dels på att man befarar bråk vid rättegången. - En del av polisens nationella förstärkningsorganisation i Västra Götaland har kallats in, säger Erik Nord till TT. - En del av Gais problemsupportrar förekommer också i aktioner på den yttersta vänsterkanten, till exempel reclaim-fester.