Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Veterinären om hundarnas dödssmitta: ”Var observant”

Veterinären uppmanar hundägare till försiktighet.
Varningen för hundsjukdomen på norska myndigheten Mattilsynets hemsida.
Foto: Skärmdump
En mystisk hundsjukdom har skördat flera hundliv i Norge.
Foto: Shutterstock

Den mystiska norska hundsjukdomen fortsätter att spridas. I helgen har ytterligare ett tiotal insjuknat på vitt skilda håll i Norge och totalt har fyra hundar dött i helgen, rapporterar NRK och Dagbladet. 

Inga svenska fall är konstaterade ännu, men nu uppmanar flera svenska veterinärer till försiktighet.

– Du ska vara observant på din hund så att den verkar pigg och frisk, säger Karin Åhl, veterinär vid jordbruksverket till GT.

För ungefär en vecka sedan kom skräckbeskedet. Hundsjukdomen påträffades i Oslo-området och har sedan dess spridit sig till stora delar av Norge. I nuläget har ett 20-tal hundar dött i landet till följd av kräkningar och diarré med inslag av blod. 

Symptomen har tillsammans med ett försämrat allmäntillstånd i flera fall lett till döden inom ett dygn.

Under natten till lördagen insjuknade fem eller sex hundar, varav två har dött rapporterar NRK. Natten till söndag rapporteras fyra nya fall i Norge varav två lett till att hundarna dött, skriver Dagbladet.

Söndag eftermiddag meddelar norska Veterinärinstitutet att man funnit samma sjukdomsbild hos sju obducerade hundar. Något svar på som orsakar sjukdomen har man dock ännu inte.

Hund insjuknat i Sverige

På lördagen vårdades en hund från Storgöteborg på djursjukhus efter att insjuknat med liknande symptom som hundarna i Norge.

Det ledde Ann-Christin Magnusson, ordförande i Partille Brukshundsklubb, till att informera om situationen till klubbens medlemmar via Facebook. Posten fick ett stort genomslag och har snabbt fått tusentals delningar.

– Det har blivit väldig uppmärksamhet så det är klart att det finns en oro. Men nu mår hunden bättre, berättar Magnusson lördag förmiddag.

Hon berättar att hundägaren varit på utställning med tre hundar i trakten av Trondheim i mellersta Norge. En av hundarna insjuknade efter hemkomsten i symptom som liknar de som lett till runt 25 norska hundars död.

Men efter veterinärvård ska hunden nu må betydligt bättre.

Partille BK och många andra brukshundsklubbar avvaktar nu definitiva provsvar från norska veterinärer vad sjukdomen beror på.

– Fram till dess rekommenderar vi medlemmarna försiktighet vad gäller närkontakt mellan hundar, säger Ann-Christin Magnusson.

Karin Åhl, veterinär på Jordbruksverket, kommenterar smittan från Norge.

Veterinärerna uppmanar till vaksamhet

Karin Åhl, veterinär vid jordbruksverket, uppger att man följer läget. Samtidigt betonar hon att det fortsatt råder stora oklarheter om vad för sjukdom det handlar om.

– Vi följer läget. Det här är än så länge inget som händer i Sverige, men utifrån vad vi vet försöker vi ge bra råd till djurägarna, säger hon i en tv-intervju till GT.

Veterinären råder hundägare att följa råden som brukar komma när man just köpt en hund.

– Man ska inte låta hunden hälsa på främmande hundar som man inte vet vad de har för hälsostatus, och du ska va observant på din hund så att den verkar pigg och frisk, säger Karin Åhl.

Hon fortsätter:

– Ser du symptom på att hunden får diarré eller allmänt dåligt hälsotillstånd ska du vända dig till en veterinär och höra om det är något du ska göra.

”Vi är extra försiktiga nu”

Åsa Rising är klinikchef på djursjukhuset i Sundsvall och Östersund. Hon uppger för SVT att djursjukhusens veterinärer är särskilt vaksamma.

– Vi är extra försiktiga nu, speciellt om hundarna varit i Norge eller om det är norska hundar som är här och jagar, säger hon till SVT.

Enligt klinikchefen får de ofta in hundar med diarré och kräkningar, vilket i sig inte är något ovanligt. Samtidigt uppger hon att vissa hundar nu isoleras – om de misstänks bära på sjukdomen.

– Vi isolerar hundar som kan ha en misstänkt sjukdom, vi är lite extra försiktiga. Vi sparar också avföringsprover. Men vi behandlar hundar utifrån de symptom de har, det gör vi alltid, säger Åsa Rising till SVT.

På frågan om svenska hundägare bör vara oroade svarar hon:

– Nej. Man ska bara använda sunt förnuft. Om man bodde i området där hundar dött skulle jag vara orolig och extra försiktig, men inte annars.

Norska hundar stoppas

Oron har lett till att hundtävlingar som skulle ske i Härryda i helgen i stället har ställts in. 

”Vi vågar inte riskera att ordna en mötesplats tills läget blir mer klart”, skriver arrangören Härryda Hundarena bland annat på Facebook.

Under fredagen kom information från norska veterinärhögskolan sedan man obducerat några av de avlidna hundarna, rapporterade Dagbladet. Denna var delvis lugnande så tillvida att sjukdomen troligen inte smittar mellan hundar. Men man vet ännu inte säkert, och i Norge är alla utställningar och stora hundträffar tills vidare inställda.

Under måndagen kan det komma säkrare besked kring sjukdomen från norska myndigheter.

Hans Rosenberg om mystiska hundsjukdomen som sprids i Norge.

Svenska Brukshundsklubben skriver på sin hemsida att norska hundar tills vidare inte tillåts delta i svenska utställningar. Man skriver bland annat: ”SKK har beslutat att inte tillåta hundar boende i Norge att delta på utställning, prov, tävling eller beskrivning tillsvidare, detta pga allvarligt sjukdomsutbrott hos hund som har inneburit att ett antal hundar dött i Norge.”

De nya fallen under natten mot lördagen som NRK rapporterar om finns från de sydligaste till de nordligaste delarna av landet. Bland annat från Trondheim där den västsvenska hunden som insjuknade var på besök.

Två av de fem eller sex hundar som insjuknade i natt gick inte att rädda.

– Dessa hundar har samma symptom som vi har sett hos flera andra hundar den siste tiden: kräkningar och blodig diarré, säger Ole-Herman Tronerud som arbetar på Mattilsynet, den norska myndigheten som övervakar djurhållning och livsmedel, till NRK.


LÄS MER: Dödlig hundsmitta i Norge 

Dessa fyrbenta vänner har vi helst som husdjur.

Oroar du dig för din hund?