Sminkstölderna ska ha genomförts vid sju olika tillfällen i höstas på varuhuset Gekås. Foto: ROBIN ARONSminkstölderna ska ha genomförts vid sju olika tillfällen i höstas på varuhuset Gekås. Foto: ROBIN ARON
Sminkstölderna ska ha genomförts vid sju olika tillfällen i höstas på varuhuset Gekås. Foto: ROBIN ARON
Gekås vd Jan Wallberg. Foto: ANDERS YLANDERGekås vd Jan Wallberg. Foto: ANDERS YLANDER
Gekås vd Jan Wallberg. Foto: ANDERS YLANDER

Stor kupp mot Gekås – stal för 146 000 kr

Publicerad

Varje dag under en veckas tid besökte ligan Gekås i Ullared och stal stora mängder smink för totalt 146 000 kronor. Nu åtalas en av dem, en man i 60-årsåldern.

– Enligt uppgifter från butiken kostar produkterna runt 80–90 kronor styck, så det blir snabbt ett högt värde även om det är småprodukter, säger åklagare Olof Åberg.

Stölderna ska ha genomförts vid sju olika tillfällen i höstas på varuhuset Gekås. Mannen ska då ha varit på varuhuset varje dag under en veckas tid, vilket Hallandsposten skrivit om.

– Jag påstår att han tillsammans med en annan person har varit där i flera omgångar. Jag påstår att han varit där varje dag under den här perioden, säger åklagare Olof Åberg som åtalat mannen för stöld i Varbergs tingsrätt.

Mannen och den andra personen, som ännu är okänd, har båda fångats på varuhusets övervakningsfilmer. 

 

LÄS MER: Kristina drabbad av Gekåskupp 

 

– På övervakningsfilmerna kan man se att de tar stora mängder smink vid varje stöldtillfälle. Vid vissa av tillfällena kan man se att de tagit en hel låda med smink från hyllan och sedan tömt ner den i en vagn eller kundkorg, säger Olof Åberg.

1 700 försvunna sminkprodukter

Den tyngsta bevisningen mot mannen består, utöver övervakningsfilmerna, av inventeringar som gjorts av varuhuset samt hans eget erkännande. Enligt uppgifter från Gekås handlar det om cirka 1700 sminkprodukter som mannen stulit.

– Enligt uppgifter från butiken kostar produkterna runt 80-90 kronor styck, så det blir snabbt ett högt värde även om det är småprodukter. Det har varit väldigt många och de är värdefulla i förhållande till sin storlek, säger Olof Åberg.

Gekås Ullared yrkar på att få ett skadestånd lika högt som värdet på de stulna varorna.

"Avskräckande exempel"

Gekås vd Jan Wallberg kan inte kommentera enskilda stöldfall, men säger att det är bra när personer som stjäl från varuhuset åker fast.

"Vi hoppas att det fungerar som ett avskräckande exempel", säger Gekås vd Jan Wallberg.Foto: ROBIN ARON

– Vi har en väl utvecklad säkerhetsorganisation som fungerar väl. Ibland blir det så att snattare åker fast och det tycker vi är bra och vi hoppas att det fungerar som ett avskräckande exempel, säger Jan Wallberg och fortsätter:

– Sedan kan man ju tycka att det inte borde finnas någon anledning att snatta när det ju redan är så billigt att handla hos oss.

Mannen har erkänt

Det är i nuläget oklart exakt hur mannen gått till väga för att få ut produkterna från varuhuset.

 

LÄS MER: Sannas varning för mynttricket på Ullared 

 

– Jag påstår att de gått ut ur butiken utan att betala, men tillvägagångssättet är okänt. Sedan är det upp till en domstol att ta ställning till det, säger Olof Åberg.

Vad finns det för bevis som styrker att den här mannen gjort stölderna? 

– Framförallt att han erkänner brotten i förhör med polis, säger Olof Åberg.

Mannen är i nuläget frihetsberövad och misstänks för stöld.

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER