Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor haj fastnade i en vik intill Styrsö

Här syns hajen vid Styrsö.
Foto: Samuel Vennerholm

En stor haj simmade in i en vik vid Styrsö utanför Göteborg på lördagen.

Hajen – en brugd – fastnade i det grunda vattnet nära land och kunde inte ta sig ut själv.

Kustbevakningen fick hjälpa till och bogsera den med hjälp av rep runt stjärtfenan.

– Brugden är en sällsynt gäst vid den svenska kusten, säger Björn Källström, vid Göteborgs Marinbiologiska laboratorium.

Samuel Vennerholm satt och åt frukost när han såg att det rörde sig i vattnet. Han bor bara ett par hundra meter därifrån.

– Jag gick ner och tittade. Det var en stor haj, flera meter lång. Det var overkligt, säger Samuel som passade på att filma hajen.

Marinbiologen Björn Källström från Göteborgs Marinbiologiska laboratorium förklarar att det handlar om en brugd, världens näst största haj.

”En sällsynt gäst”

– Bara valhajen är större. Det är en sällsynt gäst längs den svenska kusten. Senast en brugd visade sig här var i Askimsviken för 5-6 år sedan, säger han och berättar att den här hajarten är vanligt förekommande utanför Storbritanniens kust.

– Den är planktonätande och helt fredlig för människor.

På lördagen hade alltså en brugd letat sig till en vik utanför Styrsö och simmat in på grunt vatten, vilket även GP berättat om.

– Av någon anledning simmade den runt där och vi har hållit på ett antal timmar att försöka få ut den från viken, säger Björn Källström som fortfarande vid 17.30-tiden deltog i räddningsaktionen:

– Nu gör vi ett sista försök med kustbevakningens gummibåt att bogsera den ut till de yttersta skären. Vi har lagt ett rep runt stjärtfenan.


Se mer:

Den ovanliga klumpfisken kan bli över fyra meter lång och väger över ett ton.