Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor guide: Så väljer du rätt golv

Rustikt plankgolv, Kinda, i ek från Kährs.
Foto: Kährs
Johan Aspelin, vd Golvbranschen.
Foto: Tom Martinsen

Trä, plast, laminat, linoleum eller textil?

Golvet gör hela rummet – och att välja rätt är inte det lättaste.

Helst ska det ju vara både snyggt, tåligt och hålla stilmässigt under lång tid.

– Trägolvstrenden är stark, men textila golv ökar och nya produkter som vävda heltäckningsmattor i plast har blivit en designprodukt, säger Johan Aspelin, vd för organisationen Golvbranschen.

Golvet ger till stor del ett rum dess karaktär och genom att byta golv kan känslan förändras radikalt. Och det är inte bara utseende, färger och struktur som ska väljas med omsorg. Ett golv kanske du inte byter så ofta utan det ska även klara slitage och hålla sig snyggt i många år.

– Det finns inget som påverkar rummet så mycket som golvet. Det gör hela skillnaden, säger Johan Aspelin, vd för organisationen Golvbranschen som företräder både hantverkare och golvtillverkare.

Trägolv mest populära

Bland de olika golvtyperna är trägolv den största produktgruppen förklarar han. Den står för 35 procent av marknaden. 

– Vid nyproduktion av villor och bostadsrätter har trägolv nästan blivit standard, och parkettgolv läggs numera ofta genomgående i hela bostäder, säger Johan Aspelin.

Näst vanligast är plast/vinylgolv som finns med alla möjliga mönster, som trä- och klinker-imitationer.

– Plastgolv finns både på rulle och som klickgolv som är lättare att lägga själv, säger Johan Aspelin.

Textila golv har blivit allt mer populära och intresset för heltäckningsmattor av olika slag ökar. 

Heltäckningsmattor stark trend

– Det är en väldigt stark trend i kontorsmiljö, men även hos privatpersoner. Det ger en bra ljudmiljö och oavsett vad man tror, så binder textila golv damm och är bra för astmatiker, förutsatt att golven städas på rätt sätt med dammsugare, säger Johan Aspelin.

Heltäckande textilmatta, Collins Cottage, ur kollektionen World Woven från Interface.
Foto: Interface

Laminatgolv är också populära i bostäder. Golven är uppbyggda som ett lamellparkettgolv men i stället för en äkta träyta läggs ett fotopapper med plastyta ovanpå träfiberskivan.

– Laminatgolven är väldigt slitstarka. De ser många gånger ut som ett trägolv, konstaterar Johan Aspelin.

Miljövänliga linoleumgolv

Han framhåller också att det finns ett starkt miljötänk i branschen och där ses linoleum som ett miljövänligt alternativ.

– Linoleum var störst som ytskikt på golv under 1950-talet men är tillbaka i modern design. Linoleum är en naturprodukt som kan komposteras. Golvet har en bärare i jute och ovanpå smetas en organisk massa ut som sedan torkas i ugn. Linoleum finns i form av klickplattor, berättar Johan Aspelin.

Linoleumgolv Marmoleum Click från Forbo.
Foto: Forbo

När det gäller hållbarhet nämner han förutom laminatgolven även plast och linoleum som slitstarka golv. 

– Och ett trägolv som går att slipa kan hålla hur länge som helst, konstaterar han.

Vävd plast ny trend

Vävda heltäckningsmattor av plast är också något som dykt upp bland golvalternativen, och en produkt som särskilt arkitekter och designer börjar intressera sig för.

– Det handlar om förtältsmattor i campingvärlden som utvecklats till en designprodukt, förklarar Johan Aspelin.

Matta i vävd pvc-plast från västgötska företaget Bolon.
Foto: Bolon

För- och nackdelar med olika golv – fackmannens tips:

Anders Johansson, golvläggare och projektledare på företaget Golvet i Göteborg, listar för- och nackdelar med olika typer av golv:

Trägolv: Lamellparkettgolv

Plus: Enkelt att lägga själv med klicksysstem. Finns möjlighet att fräscha upp golvet genom att slipa det. Kan göras 1-2 gånger om det är av tjockare kvalitet.

Minus: Inte så många nackdelar. Det krävs dock att undergolvet är helt plant och rakt, men det gäller generellt för alla trägolv.

Trägolv: Stavparkettgolv i massivt trä

Plus: Kan läggas i annorlunda mönster och golvet kan göras mer originellt. Är hållbart. Går att slipa många gånger och kan därför nästan inte slitas ut.

Minus: Det är krångligare att lägga och bör göras av fackman. Golvet ska slipas och lackas efter att det lagts. Dyrt.

Trägolv: Massiva träplankor

Plus: Ett hållbart golv att ha länge, och som kan åldras vackert. Går att slipa många gånger.

Minus: Eftersom plankorna är massiva kan de "röra sig" när klimatet ändrar sig sommar och vinter, och det kan bli glipor eller sprickor. En fackman bör lägga in golvet.

Plast- och vinylgolv

Plus: Finns en uppsjö av olika sorters plattor och mattor på rulle. Är slitstarkt. Matta på rulle är vattentät och tål väl yttre påverkan som fukt. Vinylklickgolv är lite mer behagliga att gå på än laminatgolv.

Minus: Krävs fackmannakunskaper att lätta plastgolv på rulle. Golvet är lite känsligare än linoleum. Man kan inte åtgärda skador på samma sätt.

Laminat

Laminatgolv, furu.
Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Plus: Lätt att lägga själv. Läggs in med klicksystem. Bra slitstyrka.

Minus: Inte samma upplevelse som ett trägolv, ger en kallare känsla. Om du slår i något i golvet och det går en flisa måste en planka bytas ut helt.

Linoleumgolv

Plus: Ett miljömässigt bra alternativ. Slittåligt golv som finns i många mönster och färgkombinationer. För att få bort repor och skador kan golvets ytskikt slipas ner lite och vaxas upp igen.

Minus: Krävs fackman för att lägga in det. Skarvarna ska svetsas ihop. Men det finns även plattsystem som är lite enklare att lägga.

Textilgolv

Plus: Det blir varmt och skönt och tyst. Mattan absorberar ljud och binder damm, som lätt sugs upp med dammsugare.

Minus: Textilmatta på rulle kan vara krångligt att lägga. Bör göras av fackman. Det är svårare att ta bort fläckar. Men det finns även textilplattor som kan bytas här och var om du sölar ner.