Stor guide: Här kan du fira midsommar i väst

Så blir vädret i Midsommar - meteorolog Tora Tomasdottir ger dig prognosen.
Glad midsommar! Många kommuner i Västsverige har flera firanden. GT har sammanställt de största med hjälp av kommunernas hemsidor.
Foto: SHUTTERSTOCK
Klassiker! Jordgubbar och glass – och svenska flaggan.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / ADOBE STOCK
Så här reser man en midsommarstång.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT
Säkert kort. På många håll blir det färskpotatis, sill och nubbe.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
En vanlig midsommarsyn? Den här midsommaraftonen blir det dock uppehåll i Västsverige.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Sill, färskpotatis, jordgubbar och nubbe. 

Nu är det återigen dags för midsommar! 

GT har med hjälp av Västsveriges kommuners hemsidor sammanställt de största firandena i varje kommun – nu kan du välja och vraka. 

Utbudet består av allt från klassiska ringlekar och dans, till häst- och vagn, ”skämtlekar”, folkdansgillen och traktoråkning.

Vädret då? 

Enligt SMHI ska det vara fint på midsommarafton. Det innebär uppehåll längs hela Västkusten, men med milda temperaturer. Från Falkenberg upp till Strömstad är det delvis molnigt under dagen, och ungefär 15–17 grader.
Dalsland har goda solchanser men temperaturen går aldrig över 16 grader under dagen. Möjligtvis någon grad varmare i Åmåltrakten. 

Varmare i Skaraborg

Inåt landet är det varmare – Skaraborg kan njuta av 17-18 grader, kanske något varmare, och sol under hela eftermiddagen. Särskilt runt Vänern blir det soligt. 

Samma gäller Sjuhäradstrakten och Jönköpingsområdet som har uppehåll, några enstaka moln, och runt 17 grader.

Vilken maträtt är populärast på Midsommarafton, och vilka lekar är egentligen bäst?

Här firas det i din kommun

ALE:

Här kan du fira midsommar vid hembygdsgården Grönköp i Skepplanda. Mellan 12-14 blir det dans kring midsommarstången, lotterier, fiskdamm och fika. Vid Prästalunds hembygdsgård i Starrkärr hålls traditionsenligt midsommarfirande från 13.00-17.00. Även i Hålanda blir det musik, lotter, dans, med mera. 


ALINGSÅS: 

Förra året firade 4000 personer i Alingsåsparken. Klockan 12.00 börjar det med smyckning och resning av midsommarstången. Massor av barnaktiviteter. Vid Borggården i Gräfsnäs börjar det 10.00-17.00 Midsommarstången reses, däremellan lekar, musikuppträdanden, lekar och polonäs. 22.00 Avslutning i fikatälten med andakt. I Hemsjö hembygdspark reses stången 15.00 och i Hjälmared är det tipspromenad 15.30. 


ANEBY: 

15.00 börjar firandet på Stalpet, vid kyrkan, med tradionell midsommar, andakt, tårtbuffé med mera. Marianne Enell medverkar. 


BENGTSFORS: 

I Dals Långed firas det i Baldersnäs. Midsommarstång i parken med lekar, dans och fiskdamm 11.00-13.00. Spelmän uppträder och för 265 kronor får man sillbuffé och jordgubbar på terrassen (gäller förbokningar). I Steneby reses stången 12.30, i Gustavsfors Folkets hus 11.30 och på Roudden i Näs blir det sång, dans och lekar. 


BOLLEBYGD: 

Firas i Hembygdsparken – på lördagen den 22 juni. Firandet pågår mellan 14.00-16.00 med dans och lekar kring stången. 


BORÅS:

Midsommarafton firas i Flenstorp 11.00-13.00 med dans och lekar till dragspelsmusik. Kaffeservering, lotteri och chokladhjul. Klä stången själv med blommor! Firande även i Hembygdsgården Algutstorp (12.00), Ramnaparken (12.00), Äspered (14.00), Seglora (15.00) och i Toarps hembygdsförening. 


DALS-ED: 

På Nössemarks café börjar firandet 15.00 med stångresning och dans. På kvällen spelar Jam'n'five. 


ESSUNGA: 

Fredagen klockan 15:00 börjar firandet med klassisk midsommardans i parken vid Kerstinsås i Nossebro. Kaffeservering finns. Här kan du också fira midsommar på Krumbo i Fåglum. Klockan 15.00 kläs midsommarstången, sedan blir det dans och godispåse till alla barn. Ta med egen kaffekorg eller köp hembakt fika på plats. 


FALKENBERG: 

Här firas det på många håll. Midsommarfirande i Långasand börjar 10.00. På Äppelgården börjar det 11.00, med bollkastning och fiskdamm. På AIK-Vallen 13.30 blir det lax- och sillotteri och chokladhjul. Musik från Barbro Persson, Agneta Andersson och Sven-Göran Svensson. På Skrea Hembygdsgård, Prästliden, börjar det 14.00.  Förbandstugan i Olofsbo är det start 14.00, precis som i Hemvärnsgården och Fridhemsberg. Där kommer det finnas lotterier samt dans och lekar kring midsommarstången.

Midsommarfirande i Gekåsbyns camping- och stugbyområde börjar 16.00 – bland annat med ponnyridning och skattjakt för alla barn. 


FALKÖPING:

På Mössebergsgården blir det 15.00 dans kring midsommarstången, med Britt-Marie Stridh. Dessutom sommarsånger av Torbjörn Lantz och agility med Tomtens brukshundklubb. 


FÄRGELANDA: 

Midsommarfirander på Ödeborgsvallen börjar 11:00 med fiskdamm, tombola, luftgevärsskytte, ridning, pilkastning, korvgrillning, med mera. Uppträde under hela firandet av Lilla Bandet. Inträde 20 kronor. På Blanketorp börjar det 14:00 - levande musik, tipspromenad och friluftsgudstjänst. 


GRÄSTORP:

Vid Åsevi (Vistegårdens södra entré) hålls firandet på fredag klockan 13.30. Musik och sång av Håkan och Martina, samt dans kring midsommarstången. 


GULLSPÅNG:

Från 12.00 är det firande i Gårdsjöparken. Alla klär Midsommarstången, dansar kring den och tar fika i det gröna. Var och en tar med sig fikakorg och vill man kan man ta med lite blommor. 14.00 börjar firandet i Badängsparken i Otterbäcken. 


GÖTEBORG:

Här kan du fira midsommar på många olika platser. I Slottsskogen börjar dansen och lekarna klockan 16.00, vid Björngårdsängen. 

Från 11.00 börjar firandet på Liseberg med Heimdals Bygdegille och med Trädgårdsföreningen blir det folkdans och lekar kring stången. Parken är öppen klockan 11-16 och det är fri entré. 


GÖTENE:

Här kan du fira på Falkängen i Hällekis, med musikunderhållning från 14.00, dans och lek från runt 16.00. Även på Munkgården i Fornparken blir det sång och dans runt stången. 


HABO:

Klockan 12.00 börjar midsommarfirandet på Midsommarängen i Drottningstorp. Passande namn! Även i Brandstorps hembygdsgård firas det. Fredrik och Inge spelar och sjunger, det blir kaffeservering, korvgrillning med mera. Dans kring stången vid 17.00. 


HERRLJUNGA: 

Traditionen på Haraberget lever vidare. Ta med blommor till 10:00 och pryd den 20-kransade stången. Det bjuds även på fika. 14.00 reses stången med pompa och ståt och sedan är det dans med Alingsås Folkdansgille, bland andra. 


HJO:
Vid Almnäs bruk kläs stången redan i dag, torsdag, från 18.00. Men firandet i Slottsparken börjar 14.00 på midsommarafton – ta med kaffekorg! På kvällen kan man dansa och leka i Missveden vid Mullsjön. Start: 16.00. HÄRRYDA:

Här kryllar det av firanden på fredagen. I Eskilsby bygdegård pågår firandet 14-17 med picknick, dragkamp och säckhoppning. På Landehof i Landvetter är det lekar, lotteri, musik med mera, från 13.00. I Mölnlycke - Wendelsberg – håller scoutkåren traditionellt firande på ängen vid folkhögskolan mellan 14-17. 50 kronor entré. 

Även vid fiskestugan vid Råda säteri reses stången vid 12 och det blir dans och midsommarmat. I hembygdsgården i Rävlanda öppnar parken med servering med mera vid 14.00.


JÖNKÖPING:

I Jönköpings Stadspark börjar firandet 15:00 med dans kring stången. Här kan du fika i parken eller ta med dig en picknickkorg och sätta dig i gräset med utsikt över hela staden. Klockan 16.30 är det dags för dans och uppträdanden. 


KARLSBORG:

Karlsborgs Folkdanslags midsommarfirande vid kanalen startar 15.00. Dansuppvisning, danslekar, chokladhjul och lotterier.


KUNGSBACKA: 

Start i Tjolöholm klockan 12.00, då barnattraktionerna öppnar. 13.00 dans runt midsommarstången. I Äskhults by är det dans mellan 11-16 – stången är dekorerad som på 1800-talet. Entré: 80 kronor. På Stättareds 4H-gård kan du från 14.00 fira med ponnyridning, häst och vagn och dans, för 40 kronor. På Hamravallen finns sång, dans kring stången, ponnyridning, med mera. Även på Högenstugan i Ölmevalla, Mårtagården i Onsala, Torstensvik i Frillesås, Ekåsbacken i Vallda och Apelröd i Onsala är det firanden. Alla börjar 14.00.  


KUNGÄLV:

Start i Bohus Fästning klockan 12:00 – halva priset på entrébiljetter fram till 15.00. I Kvarnkullen är det traditionellt svenskt midsommarfirande med danslekar från 15.00. Fri entré. 


LERUM:
Midsommarfirandet på Nääs pågår från 09.00 med lövning av stången. Sedan är det barnaktiviteter och spelmän. 17-20 är det dans runt stången. Entré: 60 kronor. Även i Stora Lundby Hembygdsförening (13.00), Stenkullen GoIK (13.00) och Åparken (14.30) firas det under fredagen. 


LIDKÖPING: 

Midsommarfirande på Läckö Slott startar med att stången kläs vid 14.00. 16.00 är det dans runt midsommarstången. Även på Marbogården firas det från klockan 15 med brännboll, dans och lekar. 


LILLA EDET:

Firanden sker på olika platser i Lilla Edets kommun på midsommarafton. Välkommen till Prässebo badplats, Ryrsjövallen i Göta, Ströms slottspark, Akerödsgården, Tösslandagården eller Bohusstugan i Västerlanda. Aktuella tider på lillaedet.se/evenemang. 


LYSEKIL:

Stången kläs redan 09.00. Sedan dans kring midsommarstången vid 11:00 på Kungstorget i Lysekil.


MARIESTAD:

Traditionellt firande med midsommarstång och sång och dans på flera håll. Askeviks Camping har dans klockan 14.00. Equmeniakyrkans sommargård Bäcken har firande från 13.30 med folkdansgille. Karleby hembygdsgård 14.30.

Hembygdsgården i Lugnås reser stången 13.00. Sedan ringdans. Även i Odensåker (14.00), Norrqvarn (14.00) och Stenbordet i Sjötorp (14.00) firas det. 


MARK:

Vid 14.30 firas det i Mariebergsparken,Kinna.

Dans kring majstången, lekar för barn, karusell, tombola,varm korv och kaffe med tilltugg.


MELLERUD: 

14.00 firas det vid Dalslands Konstmuséum med musik, folkdans, fiskdamm, jordgubbstårta med mera. Samma tid firas det i Brunnsparken, Dals Rostock. Även i Vita Sandar (15.30) är det firande med pubkväll på kvällen, vid 21.00. 


MULLSJÖ:

Midsommarfirandet i Bönared börjar klockan 15:00, precis som i Gravsjö hembygdsgård. Lekar, lotterier, kafé, chokladhjul, fiskdamm, ponnyridning och mera. 


MUNKEDAL: 

I Folkets park är det dans kring midsommarstången 13:00, samt barnteater. I Gammelgården i Dingle är det traditionellt firande från 10.00. Även Saltkällans byalag har firande mellan 11-16. Ponnyridning, gudstjänst och dans. 


MÖLNDAL

Gunnebo slott bjuder på ringlekar och folkdansuppvisning kontinuerligt hela dagen. Området öppnar 12.00 då man kan hjälpa trädgårdsmästarna att klä stången. 


NÄSSJÖ:
Nässjö Hembygdspark (15.00) har dans och sång med Ehrling Lundberg och Ten Swedes. I Bringetofta reses stången 18.00. Även i Knutstorp, Barkeryd, Malmbäck, Forserum och Bodafors och Grimstorp firas det. 


ORUST:
Start i Saras Trädgård i Henån vid 12.00. Även på Gullholmen firas det med dragspelsmusik från 10.00. I Myckleby börjar firandet 13.00 – häst och vagn finns på plats. Sörkilens badplats har firande från 12.00. Hasslers äng öppnar 14.00. 


PARTILLE: 

14.00 startar firandet i Kåsjögården. Dragspelsunderhållning med Pierre Eriksson duo.

Kaffeservering eller ta med egen kaffekorg o picknickfilt.


SKARA:

Traditionellt firande i Fornbyn. Bland de röda stugorna från 1700-1800-talet bjuder PRO Skara och Axevalla Folkdansgille på dans och fika från 15.00. 


SKÖVDE:
Traditionellt firande i Boulognerskogen från 15.00. Folkdansgillet och spelmansmusik. Därefter hjälps alla åt med att klä stången. 


SOTENÄS:
På Nordens Ark är det kostnadsfritt firande från 13.00. Vid regn är det i ladan. Dans och traditionellt firande. För den som är festsugen spelar Duo Jag på Sea Lodge. Åldergräns 20 år och endast förköp för att komma in. 


STENUNGSUND: 

I Ucklum, vid rondellen, börjar firandet 12.00. Vid busshållplatsen i Talbo får man åka traktor och vagn för blomsterplockning – sedan firande vid badplasten. Även Stora Askerön har firande från 12.00, precis som hembygdsgården Dalen (14.00). På Stenungsögården reses stången 15.00. 


STRÖMSTAD: 

Friluftsmuseet Fiskartorpet startar 15.00. Daftö Resort har dans runt stången 18.00. Vid Rossö Skola är det traditionellt firande från 15.00 och vid Nordkoster, högen vid fyrarna, börjar man klä stången vid 10.00. Sedan lekar! 


SVENLJUNGA:

Midsommarfirande i Svenljunga Hembygdspark från 15.00. Stig Svensson spelar. Ta gärna med blommor! 


TANUM: 

Här firas det på Falkeröd i Grebbestad. Dans kring midsommarstången under ledning av Mia Gunberg, Anders Ådin och Margareta Ovelius. Mellan 13.00-14.30. 


TIBRO:
Här firas det i Balteryd, med dans och lek. Dessutom underhållning, kaffeservering, lotterier, chokladhjul och tipspromenad. 

Arrangör är Kyrkefalla Ransbergs Folkdanslag och start är 13.30. 


TIDAHOLM: 

Midsommarfirande vid Valstad kafé från 14.00. I Fröjered, vid badplatsen åker man balvagn för att plocka blommor vid 13.30. Sång och dans runt stången. I Härja hembygdsgård firas det 14-16 med bland annat chokladhjul. I Bruksvilleparken börjar firandet 15.00. 


TJÖRN:

Bräcke Hembygdsgård tar entré på 30 kronor – men här blir det traditionellt firande från 13.00. 

Vid 15.00 firas det i Parken på Klädesholmen med fiskdamm och kaffeförsäljning. Entré 20 kronor. 13.00 firas det på Tubberöds äng, i Skärhamn. 


TRANEMO: 

På Högelycke i Holsljunga kläs midsommarstången 10.00. Hembygdsföreningen bjuder på fika vid 14, sedan dans kring granen och lövad vagn från Campingen eller Kommunhuset. 


TROLLHÄTTAN: 

Midsommarfirande i Storegårdsparken pågår mellan 12.00-15.00 med barnunderhållning och fika. Häst och vagn tar dig runt parken. Även Stenrösets camping (12.00), Lextorpskyrkan (14.00) och Vårhaga (16.00) har firanden. 


TÖREBODA:

Wassbackens campings firande startar 12.00 med tipspromenad och klädning av midsommarstången. På Fredsbergs hembygdsgård är det dans runt stången vid 17.00. 


UDDEVALLA:

Hålltiderna för kommunen ser ut som följer: 12.00 Strandbynäs gård, Bohusläns museum och Lanevallen. Vid 14.00 startar firandet på Bräckevallen i Hogstor, Hafsten SweCamp Resort och Unda camping. Dragsmarks hembygdsgård, Bassholmen, Gustafsberg och Viktoriaparken har firanden från 16.00. Ljungskile Folkhögskola reser stången 17.00 – sedan dans. 


ULRICEHAMN: 

Vid Lassalyckan är det dans runt stången och lekar från 15.00. I kommunen firas det även på Grönahög och Stora Stegerhult, samt i Timmele. 


VAGGERYD:

Midsommarfirandet på Grönelund i Skillingaryd börjar 14.00 och pågår till 19.00. Vid Bäckalyckan i Vaggeryd är det servering, bingo, ponnyridning och fiskdamm från 14.00. På Fridhäll startar firandet 18.00, men för den pigge är det dags redan 11.00 på Lindevallen. Även Byarums hembygdsgård har firande från 15.00. 


VARA:

En över 20-årig tradition är Midsommarfirandet på Almesåsen som lockar tusentals danslystna varje år. Vid 15-tiden startar festligheterna med resning av stången och dans. 


VARBERG:

Midsommarfirandet i Societetsparken arrangeras i år av Göteborgs Folkdansvänner. 15.00 är det spelemän, midsommarstång, dans med mera. 


VÅRGÅRDA:

Midsommarfirandet vid Sävens badplats börjar 15.00. Det bllir dans kring midsommarstången, lotterier och fika. 


VÄNERSBORG: 

Ursand Resort & Camping startar firandet 13.00 - ta en spännande åktur med Kickes nordsvenska hästar i hans häst och vagn. Glassutdelning till alla barn under eftermiddagen. 

Även i Sivikens Bygdegård firas det från 13.00 och vid 14.00 dansas det på Karlsrogården i Öxnered. Västra Tunhems Hembygdsgård klär stången vid 15:00 – därefter skämtlekar. 


ÅMÅL:

Åmåls hembygdsförening arrangerar traditionsenligt midsommarfirande vid Snarhögsgården från 13.30. Dans runt stången, musik och servering av korv med bröd och kaffe med dopp. Fiskedam för barnen. Åmåls djurpark finns på plats. 


ÖCKERÖ: 

Midsommarafton på Björkövallen startar 16.00 med dans kring stången, lotterier, fiskedamm, chokladhjul, kräfthjul, kafé. Entré 40 kronor.

På Rörö kläs stången klockan 10 och alla är välkomna att hjälpa till. 14.30 tågar man från skolan och ner till parken i hamnen. På hamnplan är det ringlekar och chokladhjul från 16.00. Vid ängen ”Spindeln” på Tångenvägen i Hönö är det aktiviteter från 13.30.