Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor grattis Tjo-kisse – 27 år ung i mars

En stolt husse Kurt Wennerström visar upp sin nyblivna 27-åring. De har levt ett kvarts sekel tillsammans på gården i Värmland. Kanske är Tjo-kisse nu levande äldsta katt i Sverige?Foto: Fredrik Karlsson / NWT

Tjo-kisse i Gansbyn i Värmland är inte vilken katt som helst.

Hon kan mycket väl vara Sveriges äldsta - hela 27 år i mars.

– Hon har varit här på bondgården i hela sitt liv, säger husse Kurt Wennerström.

Tjo-kisse och hennes husse Kurt Wennerström bor i den lilla byn Gansbyn, tre mil söder om Arvika, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Hon är en bondkatt och hennes mamma heter Svullo, hon var lite kraftig, lite tjock och pappan var en strykarkatt, berättar husse. Det var ju mycket katter förr på gårdarna. De tog ju råttor och möss och var nyttiga djur på den tiden.

Men nu är det slut med musjagande för Tjo-kisse som med åldern fått det lite svårt med motoriken.

– Hon haltar lite när hon går, men hon spinner när hon ligger vid mina fötter.

Skulle vara 128 år

I dagarna fyller Tjo-kisse hela 27 år, men vilken dag det är, är det ingen som vet. Om man räknar om hennes ålder i människoår skulle hon i alla fall bli 128 år. Om hon är äldst är det ingen som vet.

Tjo-kisse blev tidigt steriliserad så några ungar har det inte blivit för henne och på gården fanns det redan flera andra katter så det räckte till. Hennes något annorlunda namn Tjo-kisse var Tjock-kisse, eftersom hon var så tjock, men hon har bantat ner sig lite och det är därför hon numera lystrar till namnet Tjo-kisse.

Hennes dag på ålderns höst börjar med att hon vaknar och kliver ur sin bädd i duschrummet.

– Hon går faktiskt upp i duschkabinen och gör det hon skall, så jag får städa där. Men det är bättre än en kattlåda.

När hon hör att husse börjar skramla i köket börjar hon ropa och säger jam och går så småningom dit och får lite frukost. För det mesta består den av torrfoder men en burk tonfisk i vatten sitter också fint.

Egen dyna på altanen

– Sen ligger hon halvsover och går ut en sväng på altanen där hon har sin dyna, hon rör inte mycket på sig, berättar Kurt. Ibland tar hon sig några steg på gräsmattan nedanför.

Tjo-kisse har hållit sig frisk genom alla åren hon bott på gården i Värmland och har aldrig råkat ut för något.

– Men hon var mycket korpulent ett tag, men hon har väl anlag att bli lite kraftig eftersom hennes mamma var det.