En stolt husse Kurt Wennerström visar upp sin nyblivna 27-åring. De har levt ett kvarts sekel tillsammans på gården i Värmland. Kanske är Tjo-kisse nu levande äldsta katt i Sverige? Foto: Fredrik Karlsson / NWT
En stolt husse Kurt Wennerström visar upp sin nyblivna 27-åring. De har levt ett kvarts sekel tillsammans på gården i Värmland. Kanske är Tjo-kisse nu levande äldsta katt i Sverige? Foto: Fredrik Karlsson / NWT

Stor grattis Tjo-kisse – 27 år ung i mars

Publicerad

Tjo-kisse i Gansbyn i Värmland är inte vilken katt som helst.

Hon kan mycket väl vara Sveriges äldsta - hela 27 år i mars.

– Hon har varit här på bondgården i hela sitt liv, säger husse Kurt Wennerström.

Tjo-kisse och hennes husse Kurt Wennerström bor i den lilla byn Gansbyn, tre mil söder om Arvika, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

– Hon är en bondkatt och hennes mamma heter Svullo, hon var lite kraftig, lite tjock och pappan var en strykarkatt, berättar husse. Det var ju mycket katter förr på gårdarna. De tog ju råttor och möss och var nyttiga djur på den tiden.

Men nu är det slut med musjagande för Tjo-kisse som med åldern fått det lite svårt med motoriken.

– Hon haltar lite när hon går, men hon spinner när hon ligger vid mina fötter.

Skulle vara 128 år

I dagarna fyller Tjo-kisse hela 27 år, men vilken dag det är, är det ingen som vet. Om man räknar om hennes ålder i människoår skulle hon i alla fall bli 128 år. Om hon är äldst är det ingen som vet.

Tjo-kisse blev tidigt steriliserad så några ungar har det inte blivit för henne och på gården fanns det redan flera andra katter så det räckte till. Hennes något annorlunda namn Tjo-kisse var Tjock-kisse, eftersom hon var så tjock, men hon har bantat ner sig lite och det är därför hon numera lystrar till namnet Tjo-kisse.

Hennes dag på ålderns höst börjar med att hon vaknar och kliver ur sin bädd i duschrummet.

– Hon går faktiskt upp i duschkabinen och gör det hon skall, så jag får städa där. Men det är bättre än en kattlåda.

När hon hör att husse börjar skramla i köket börjar hon ropa och säger jam och går så småningom dit och får lite frukost. För det mesta består den av torrfoder men en burk tonfisk i vatten sitter också fint.

Egen dyna på altanen

– Sen ligger hon halvsover och går ut en sväng på altanen där hon har sin dyna, hon rör inte mycket på sig, berättar Kurt. Ibland tar hon sig några steg på gräsmattan nedanför.

Tjo-kisse har hållit sig frisk genom alla åren hon bott på gården i Värmland och har aldrig råkat ut för något.

– Men hon var mycket korpulent ett tag, men hon har väl anlag att bli lite kraftig eftersom hennes mamma var det.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER