Stor demonstration mot kriget i Gaza

Monzer El-Sabini
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild
Foto: Läsarbild

Ett hundratal personer, ett femtiotal plakat - men ett enda budskap.

Det var vad som förmedlades på Gustaf Adolfs torg i Göteborg på fredagen.

Det demonstrerades mot kriget i Gaza.

– Budskapet är att vi måste stoppa massakern i Palestina. Vi vill väcka opinion bland våra högsta politiker, sa Monzer El-Sabini, medlem i Palestinska Huset

Det hölls en högljudd demonstration på Gustaf Adolfs torg i Göteborg på fredagseftermiddagen. Budskapet var enkelt - "bojkotta Israel och stoppa massakern i Palestina". Ett hundratal personer hade slutit upp för att lyssna på talarna.

– Det är inte ett krig där nere, det är rent vansinne. Vi vill med den här demonstrationen visa solidaritet med det palestinska folket och väcka opinion bland befolkningen, berättar Monzer El-Sabini, ordförande i föreningen Emmaus Björkå.

De arrangerade demonstrationen i samarbete med Vänsterpartiet, Ship to Gaza, Islamska förbundet i Väst, Muslimska rättighetskommittén och huvudarrangören Palestinska Huset i Göteborg.

Kritik mot politiker

Under dagen riktades hård kritik mot bland andra Fredrik Reinfeldt (M), Carl Bildt (M) och Stefan Löfven (S). El-Sabini anser att de bara tittar på när människor dör.

– De gör ingenting mot detta. De behandlar frågan som om det vore två parter som krigar. Det handlar om en ockupation, inget annat, säger El-Sabini, och nämner just Löfvén.

Partiledarens uttalande anses inte vara tillräckligt kritiskt mot Israels militäroffensiv.

– Hans uttalande är under all kritik, det är inte acceptabelt.

Vad tycker du om Hamas då?

– Palestinierna har ingen möjlighet att göra motstånd, det är enda sättet att försvara sig med raketer tillbaka över gränsen.

"Flesta med oss"

Palestinska Huset i Göteborg kommer att hålla fler demonstrationer framöver. De vill sprida sin syn på konflikten och få folk att reagera.

– Vi har fått väldigt mycket respons. En del säger att Hamas gör si och så, men majoriteten som kommer hit och pratar med oss håller med oss, hävdar El-Sabini.