Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor del av vårdpersonalen sjukskrivna efter vaccinet

Region Stockholm om prognoserna för vaccin.
En av tre ur vårdpersonalen fick sjukskriva sig efter covidvaccineringen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brukarna i kommunen vaccinerade sig med annat vaccin – och där blev inte biverkningarna lika omfattande.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

En av tre ur vård- och omsorgspersonalen i Mariestads kommun blev sjukskrivna sedan de fått Astra Zenecas vaccin mot covid-19, rapporterar P4 Skaraborg.

De vanligaste biverkningarna har varit feber och huvudvärk. 

– Vi blev lite tagna på sängen, säger Malin Wihlborg, vård och omsorgschef, till radiokanalen.

Men enligt forskaren Farshid Jalalvand är det klart säkrare att vaccinera sig jämfört med risken att smittas av viruset.

Vården i flera kommuner i Skaraborg har haft problem med bemanningen när stora delar av personalen insjuknat efter coronavaccineringen, rapporterar P4 Skaraborg. 

I Mariestads kommun var det nästan en tredjedel av personalen som fick stanna hemma – något som drabbar de viktiga verksamheterna. 

– Vi var inte förberedda på att det skulle vara den här omfattningen på det, det kan jag säga ärligt så vi har fått ringa in personer som var lediga under helgen för att arbeta och fylla upp de luckorna, säger Malin Wihlborg, vård och omsorgschef i Mariestads kommun till radion. 

Fick ett annat vaccin

Bland de vanligaste biverkningarna finns feber och huvudvärk – som ofta brukar gå över snabbt. 

Men den stora omfattningen av personalbortfall kom oväntat för kommunerna som använt sig av Astra Zenecas vaccin. 

– Jag tror att vi blev lite tagna på sängen. För vi hade tidigare påbörjat vaccinationen för våra brukare och äldre i kommunen, med ett annat vaccin och där hade man inte samma omfattning av biverkningar, säger Wihlborg till radion. 

Nu vill kommunerna i Skaraborg att vaccineringen planeras noggrannare. 

– Det kommer vara något vi får diskutera vidare. 

”Mycket säkrare att ta vaccin”

Farshid Jalalvand, forskare inom klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, har tidigare sagt att man måste väga risken med att bli smittad av corona, kontra risken att ta ett vaccin.

– Och då är det helt klart mycket säkrare att ta ett vaccin. Det är osannolikt att något skulle hända med covid-vaccinationerna, sen har alla medicinska behandlingar så klart någon sorts risk.


Utvecklas i Sverige och USA – effekt även på mutationer.