Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stor brist på PCR-tester: ”Vi är extremt belastade”

Nu kortas familjekarantänen till fem dagar – och vissa grupper undantas helt. Samtidigt gäller nya prioriteringar för när och vilka som ska testa sig. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på dagens pressträff.
Vårdcentral tvingas ställa in sin drop in-mottagning – har inga fler PCR-tester. (Genrebild).
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Testerna är inte slut, men det råder brist just nu i hela regionen”, säger Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götaland. (Genrebild).
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN

När Heléne Meisterman, verksamhetschef för Nya Vårdcentralen i Kortedala, Göteborg, åkte till regionens centrallager fick hon veta att det inte fanns några fler PCR-tester att hämta.

Nu har vårdcentralen behövt ställa in sin drop in-provtagning, utan att veta när de kan få nästa leverans.

– Vi är extremt belastade. Vi tar emot ungefär 200 till 300 patienter dagligen, så vi har ett otroligt arbete med de här testerna, säger hon.

På sin hemsida skriver Nya Vårdcentralen: ”Torsdagen den 20:e och fredagen den 21:e är det ingen drop in-mottagning på grund av att självtesterna är slut för covid-19”. 

Tidigare på torsdagen stod det att anledningen var att PCR-testerna var slut i regionen, men texten har sedan ändrats något.

Till en början lydde informationen hos vårdcentralen att PCR-testerna var slut i hela regionen – nu står det bara att ”testerna är slut”.

När hemsidan uppdaterades med informationen stod det redan personer i kö till drop in-testningen, som fick vända och gå hem igen.

– Vi beställer vårt material från Sisjödepån, och i dag tänkte jag att jag får åka själv och hämta så vi får mer tester, det går åt väldigt många varje dag. När jag stod på utsidan och ringde så sa de att jag inte kunde få några för att de var slut, berättar Heléne Meisterman, verksamhetschef på Nya Vårdcentralen i Kortedala. 

PCR-testning

Sedan den 17 januari rekommenderas symtomfria personer att inte PCR-testa sig, det gäller också symtomfria hushållskontakter.

På torsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten ett nytt sätt att prioritera i PCR-testningen, för att lätta på det enorma provtagningstrycket i landet. Testningen prioriteras vid medicinska behov, inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg, och för personer med symtom vars arbete kräver fysisk närvaro, samt elever i grund- och gymnasieskolan. 

De som har symtom och har tagit ett snabbtest behöver från och med torsdagen inte följa upp med ett PCR-test, oavsett provresultatet. Oavsett provsvar ska man stanna hemma i minst 5 dagar och tills man känner sig frisk. 

”Testerna är inte slut”

Hon fick också veta att det inte gick att säga när nästa leverans skulle komma, och hon kan bara hoppas på att de kan testa som vanligt på måndag igen.

– Det är första gången vi har stått helt utan tester, vi har alltid varit i väg och jagat som sjutton. Nästa vecka hoppas jag verkligen vi har full leverans. 

Per Sikora är provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen.
Foto: Västra Götalandsregionen.

Men enligt Per Sikora, provtagningsansvarig i Västra Götalandsregionen, är det inte helt slut på tester i regionen. Via presstjänsten låter han meddela:

”Testerna är inte slut, men det råder brist just nu i hela regionen. Vi tillverkar så fort vi kan och har tagit mer än 80 000 tester den här veckan”.

Ttela har tidigare rapporterat att både vårdcentralen Nordstan i Vänersborg, Närhälsan Mellerud vårdcentral och Primapraktiken i Trollhättan inte kan testa på grund av bristen.

På torsdagen ändrade Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer för bland annat PCR-provtagning och vilka som bör prioriteras. Ändringarna träder i kraft med omedelbar verkan i Västra Götalandsregionen.

SE OCKSÅ: Magdalena Anderssons coronamiss

Under riksdagsdebatten den 12 januari ser man i bakgrunden hur Magdalena Andersson förvånas av något som viskas till henne av bordsgrannen. Några ögonblick senare är hon tillbaka – med ett munskydd över ansiktet.