En av knaggrockeungarna. Bilden är tagen underifrån. Foto: Roger Jansson/Havets HusEn av knaggrockeungarna. Bilden är tagen underifrån. Foto: Roger Jansson/Havets Hus
En av knaggrockeungarna. Bilden är tagen underifrån.  Foto: Roger Jansson/Havets Hus
Ett av knaggrockans ovanliga ögon. Foto: Roger Jansson/Havets HusEtt av knaggrockans ovanliga ögon. Foto: Roger Jansson/Havets Hus
Ett av knaggrockans ovanliga ögon. Foto: Roger Jansson/Havets Hus
Helen Sköld berättar att knaggrockungarna nu är i karantän tillsammans med några hajbebisar på Havets Hus. Foto: PrivatHelen Sköld berättar att knaggrockungarna nu är i karantän tillsammans med några hajbebisar på Havets Hus. Foto: Privat
Helen Sköld berättar att knaggrockungarna nu är i karantän tillsammans med några hajbebisar på Havets Hus. Foto: Privat

Stor babylycka i akvariet – "alienfisken" har fått barn

Publicerad

Som en haj, fast platt.

De ovanliga och utrotningshotade knaggrockorna har nu fått tillökning på Havets Hus i Lysekil.

– Ungarna finns i karantän tillsammans med några hajbebisar, säger Helen Sköld, akvariechef på Havets Hus.

Två knaggrockungar har fötts på Havets Hus i Lysekil. Arten är hotad i det vilda och svår att föda upp i fångenskap. De känsliga småttingarna har nu placerats i karantän, något som P4 Väst var först att rapportera. 

Knaggrockan, med sitt lätt utomjordiska utseende, är en broskfisk och är alltså släkt med hajar, fast platta. 

På Havets Hus har man sedan några år tillbaka försökt att föda upp den starkt hotade och rödlistade knaggrockan, eftersom den har svårt att överleva i sin naturliga miljö. 

– De här rockorna är väldigt känsliga, och störningar i deras miljö påverkar deras förmåga att föröka sig. De lägger väldigt få ägg och har sen könsmognad. De far illa av bottentrålning och även fast fiskarna släpper ut dem i havet igen så överlever de inte, berättar Helen Sköld på Havets Hus.

Ett av knaggrockans ovanliga ögon.Foto: Roger Jansson/Havets Hus

Sökte hjälp i Norge

Det är inte första gången en unge föds på Havets Hus, men den tidigare dog innan den hann växa till sig. För att lära sig mer om hur man föder upp knaggrockorna har Havets Hus tagit hjälp av kolleger från Norge.

 

LÄS MER: Unik rockunge född på Havets Hus

 

– Eftersom arten är så hotad så har vi haft svårt att hitta vuxna rockor som vi kan använda för fortplantning. Vi hade redan några honor som vi hittat här på Västkusten men vi fick några hanar från ett akvarium i Bergen som har mer erfarenhet av att föda upp dem, säger Helen Sköld. 

De norska kollegerna har lyckats föda upp knaggrockor i fångenskap och deras erfarenhet hjälper nu Havets Hus i deras arbete med att se till att ungarna når vuxen ålder. De har placerats i ett speciellt akvarium, där man tar lite extra hand om dem.

– Ungarna finns i karantän tillsammans med några hajbebisar. I ett litet akvarium med sandbotten, med en behaglig temperatur för att det inte ska bli för kallt under vintern. Sedan ska vi mata dem med krill och småbitar av fisk, berättar Helen. 

Är hoppfull inför framtiden

Trots att knaggrockan är hotad i stora delar av världen så har Helen Sköld visst hopp om artens framtid.

– I samband med att man infört hårdare regler mot trålning för att rädda torsken, så är det möjligt att det också kommer påverka knaggrockans levnadsmiljö positivt, säger hon.

Vill man se knaggrockungarna så kan få en guidad tur bakom kulisserna på Havets Hus. De vuxna djuren finns för allmän beskådan i det stora akvariet. 

Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER